Poslední noc

Poslední noc https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501252/bmid_posledni-noc-nIP-501252.jpg 4 32 14

Fantasy dobrodružství plné upírů, temnoty a zkažených království. Neobyčejný příběh jedné obyčejné princezny. Kniha plná přátelství a oddanosti, lásky i nenávisti. Julie, princezna Kaspenská, byla vychována k nenávisti k upírům, kteří podle slov jejího otce sužují tamější kraj. Ale je tomu opravdu tak? Při Jízdě cti, rituálním honu, jenž je součástí jejího zasvěcení, se střetne s jedním z upírů. Nezabije jej, ale ani on ji. Naopak se od něj dozvídá zcela odlišnou verzi historie, než která jí byla vštěpována, a v hlavě jí roste akorát zmatek. Nečekané události obrátí Julii život naruby a už není cesty zpět. Bitva začíná. Bude věřit otci, nebo Gabrielovi, vůdci upířího klanu?... celý text

Přidat komentář

Vjeerus
23.04.2024 4 z 5

První, co mě na knize neskutečně bavilo, tak je styl vyprávění. Mám ráda, když musím u knihy i trošku přemýšlet a pátrat, jak se nějaké věci asi mohli stát. A tím, že autorka zvolila dvě časové roviny, které se k sobě postupně blížili, můj mozek rozhodně pracoval po celou dobu.
Hlavní hrdinka mi byla opravdu sympatická, protože se hodně řídila pořekadlem „důvěřuj, ale prověřuj“ a tím vytvářela hezké souvislosti i tam, kde se mohla dostat do sporu s tím, co jí bylo celý život vtloukáno do hlavy a nesnažila se všechna vodítka hodit za hlavu.
Trošku mě mrzelo tempo, kdy se některé věci děli až moc snadno a přímočaře, hlavně pak důvěra mezi hlavní hrdinkou a jejím přítelem. Neříkám, že ten vztah není krásný a takový bych přála každému, ale asi by mi přišlo reálnější, kdyby alespoň jedna obava byla pravdivá, i kdyby jen na chvilku.
Nejvíc mě ale překvapil konec. Doufám, že se někdy dočkám druhého dílu, protože těch teorií, jak se dá na ten závěr nevázat mám tolik, až to bolí. A ten definitivní si prostě nepřipouštím, i když uznávám, že ten by šokoval asi nejvíc, hlavně vzhledem k tomu, že je kniha fantasy.

Ív688
18.11.2023 2 z 5

Abych pravdu řekla, jsem v rozpacích, příběh takový roztrhaný na tady a předtím, dá se očekávat láska mezi "hodným" upírem Gabrielem a Julií..když to shrnu, taková zmatená pohádka, kde nevíte jak se Julie dostala do hradu svéjo otce a zase ven, prostě scény se mi míhají před očima, další díly číst nehodlám...


Tea27
24.10.2023 4 z 5

Kniha od české autorky mě nadchla. Jedná se o fantasy, která se točí kolem upírů, ale zároveň je zasazeno do středověku. Upíři jsou zde vykresleni způsobem, se kterým jsem se v knihách ještě nesetkala. Minulost se střídá se současným příběhem po kapitolách. Přečetla jsem knihu opravdu jedním dechem a doufám, že brzy vyjde druhý díl. No a rozhodně ji doporučuji k přečtení.

Duchoslp
06.09.2023 3 z 5

Mám ráda knížky o upírech, ale tohle je spíš čtení pro náctileté. Puberťačka a její ukňourané názory mezi upíry. To není úplně můj šálek čaje.

Orange8knihomol
23.08.2023 5 z 5

Opravdu povedená česká fantasy o princezně Julii a upíru Gabrielovi, v níž narazíte i na jeden milostný trojúhelník a po jejímž dočtení budete nejraději chtít bezprostředně zalovit po dalším dílu.
Příběh nabízí originální svět plný zajímavých zákoutí, který se odehrává v království, jemuž vládne tyranský panovník - Juliin otec, a v okolních tmavých lesích, v nichž se ukrývá dechberoucí Skalní město plné upírů. Pozoruhodné je také uskupení zvané Temný kult, sestávající z temných mágů, spolčených s místními králi, a upíří systém (jakási hierarchie upířího kmene), který zahrnuje hned několik skupin upírů dle jejich postavení a svěřených úkolů (Odpadlíci, Dělníci, Průzkumníci, Lovci, Léčitelé, Bojovníci a Vůdci - Anviové).
I přes častý výskyt zbytečně překomplikovaných, rozvlečených a za mě občas nefunkčních souvětí, která někdy působila jako slepenina několika samostatných vět, naplácaných na sebe a pouze oddělených čárkami, musím knihu pro její úžasný námět, nezapomenutelné hrdiny (doslova), vtipné výroky, grafické zpracování i z již výše uvedených důvodů DOPORUČIT všem, kteří rádi nachází zalíbení v YA fantasy knížkách s upíří tématikou a milostnou linkou navíc, anebo těm, kteří si prostě čas od času s oblibou přečtou napínavý příběh, u něhož si odpočinou, ale jehož sled událostí je nepustí až do poslední stránky.

Knihomol_ka
20.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha od české autorky, která pro nás vytvořila svět upírů. Za mě dobře zpracované téma.

Střídá se zde minulost a přítomnost. Přiznám se, že s tím jsem občas bojovala a byla jsem zmatená co se zrovna odehrává.

Líbí se mi jak lidé bojují proti upírům, i když v podstatě nejsou oni to zlo. Máme tady i temný kult, který je opravdu zajímavý.

Příběh mě chytil od prvního slova. Do teď si tu větu pamatuji

Autorka má úžasný humor a já se smála skoro celou knihu, když jsem nebrečela nad smutnými částmi.

Autorka si s příběhem opravdu krásně pohrála. Zamilovala jsem si zde tolik postav, že to není ani možný.

Těším se už opravdu na pokračování, protože válka teprve začala.

ivana9983
18.07.2023 5 z 5

Velmi zdařile zpracované téma. Kdo hledá, zamýšlí se nad tím co čte a nebere knihu jen jako písmenka v řádku, velmi rychle přijde na mnoho pojítek na současnou dobu, což je za mne výborné. Doporučuji knihu číst volným tempem, tak si lépe vychutnáte jak a příběh, tak odhalíte co autorka mimo jiné chtěla říct, na co upozornit a jak se příbeh prolíná do současné doby. Rozhodně to není "jen čtení pro dívky", už dávno nejsem cílová skupina, a příběh a to, co je psáno mezi řádky je naprosto uchvacující. Příběh má děj a spád od první stránky. Konec trochu překvapující :). Teším se na další díl a doporučuji všem věkovým kategoriím.

cestina_s_linus
15.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Pokud hledáte zajímavý svět s upíry a fantasy prvky - tato kniha je pro vás.

Autorka nám zde představuje zajímavý (a promyšlený!) svět, ve kterém proti sobě stojí upíři a lidé. Existuje zde "temný kult", který tahá za nitky. osud svede dohromady princeznu Julii a vůdce upírů - Gabriela. láska, intriky, pravda, nenávist - to vše v knize naleznete. Hlasy v princeznině hlavě - 10/10.

mám tady několik ale:
- mluva - nehledě na věk, postavení, situaci - všichni mluví stejně - jako "puberťáci" - proč?
- Julie - do určité doby se dá s dívkou soucítit, ale její uKŇOURANOST a mesiášský komplex (díky kterému umře dost postav) - je otravný a po chvíli si přejete, aby další ránu do hlavy nepřežila
- nelogičnost - některé pasáže/momenty jsou tak "zvláštně pospsány", že je těžké si danou situaci představit

Arsinoe_06
26.05.2023 2 z 5

Za me to tedy byl az moc "divci roman"...jako uz davno nejsem cilovka, nicmene young adult fantasy me vetsinou i presto bavi, ale tohle bylo fakt silne pubertacky...nevim, nesedlo mi to, i ten pribeh mi neprisel nijak dobre postavenej, vsechno taaaak naivni, i na fantasy knihu...byla docela vyzva doklepat to az do konce, kterej taky tedy nijak nenadchl, i presto ze se zjevne snazil byt "necekany"...ale pojeti upiru originalni, o to nic. Za me 2.5*.

Shirako
24.04.2023 5 z 5

Přečteno na doporučení, ač knihy s upíří tématikou nevyhledávám. Většinou jsou klišovité bez hlubšího podtextu. Ale tady se mi líbila i ukázka, tak jsem knize dal šanci. A za mě kniha mohla dostat mnohem víc, než 300 stran. Dějové skoky jsou dobře oddělné a já přivyklý fantasy knihám o 600 a více stran bych ocenil větší rozepsání. Má to ale i svoje pro. Děj se ubírá svižně, udržuje napětí a člověk se nikde nenudí.
A potom přijde to hlavní.... A to je závěr knihy u které jsem zůstal s otevřenou pusou.... WOW. Jestli jste druh čtenáře, který rád si nejdříve přečte závěr knihy, tady to nedělejte :)

Johana
23.04.2023 1 z 5

Vzdala jsem po přelouskání prvních stran - přijde mi to celkově hloupé. Což rozhodně nelze omluvit faktem, že je kniha prezentována jako čtení pro dívky. Dívky jsou také lidé, chci tvrdit drze. Ukázka hned zkraje:

- Pohladím ozdobný jílec Dýky za opaskem a pevně sevřu víčka v domnění, že zaženu slzy při vzpomínce na svou přítelkyni Margaret. Marná snaha, mé slzné kanálky již ztratily schopnost produkovat slzy, ale toho nutkavého pocitu pláče se nemohu zbavit.

(Tak jak. Zahnala slzy sevřením víček, nebo marná snaha a nezahnala, tudíž plakala, ačkoli, panečku, její slzné kanálky byly proti. Opakuji se ale, opravdu, i dívka je lidský tvor a nemá být tudíž vedena k louskání hloupostí.)

Jedna hvězdička za originální pojetí upírů.

evineckY
21.04.2023 4 z 5

Miluji knihy s upíry a nesnáším smutné konce - zase brečím :-(
Je to moc pěkná fantasy, napínavá, romantická a smutná...
Já jen doufám, že to nebyl konec a bude pokračování - prosím :-)

M.C.SMITH
17.04.2023 4 z 5

Tohle byl sakra dobrý příběh.
Upíři zde byli naprosto něco jiného, než člověk doposud znal a já dávám velký bod za originalitu.
Příběh sám o sobě byl čtivý a byl napsaný dobře. Sedl mi a čtení jsem si užila. Zamilovala jsem se do Gabriela a do Lance. Ti dva jsou skvělí.
Konec mne rozsekal a já jsem zvědavá na další díl, který určitě bude.
Kniha se četla dobře a bavila mne.
Určitě stojí za přečtení.

6493
11.04.2023 4 z 5

"Proč zavíráme oči v důležitých chvílích svých životů?
Když se modlíme, když pláčeme, když se líbáme, když sníme?
Protože ty nejkrásnější věci v našem živote nejsou vidět očima,
můžeme je pouze cítit srdcem a tohle byl přesně ten okamžik." (str. 226)
__________________________________________
Málokdy se mi stane, že bych si v knihkupectví jen tak na blind koupila knihu bez reviews od českého začínajícího autora v žánru fantasy, jejíž obálka se mi nelíbí a k tomu není ve slevě. Bylo to vlastně moje poprvé a můžu říct, že jsem nikdy nebyla víc spokojená se svým impulzivním rozhodnutím! Ruku na srdce, ta jen málokdy vyjdou v náš prospěch... Nicméně jsem si prsty nespálila a Poslední noc totálně vypálila rybník mému přesvědčení, že moderní čeští autoři z fantasy žánru nemohou dosáhnout na světovou úroveň.
Kniha byla skvělá! Od postav, přes svět až po originální pojetí upírů. A to je opravdu něco protože knižní upíry byste mohli přehazovat vidlemi a víceméně se vždy doházíte ke stejnému výsledku. Autorka nám ale dala ochutnat něco nového a mně nezbývá, než se radovat nad skvěle strávenými hodinami čtení.
Hlavní postavou je Julie, teen pricezna s fakt silným daddy issues, kterou v příběhu doprovází poměrně dost vedlejších postav. Ty bývají u začínajících autorů většinou odfláklé, ale v Poslední noci mají, představte si, přidanou hodnotu a bude vám na nich záležet! Chtěla bych hlavně vyzdvihnout postavu Gabriela což je pro upíra nejlépe zvolené jméno (fanoušci Říše upíra jistě vědí, mrk mrk).
Děj je svižný, nikde se nebudete nudit, ani nic nebude extra drásat vaše logické já. Občas se autorka neubránila trochu uměle vytvořeným scénám, kterých naštěstí nebylo moc, takže přivírám oči a jdu dál.
Všechno šlapalo jak po másle, začátek navnadil, prostředek polapil a konec totálně rozdrtil. I přesto ale musím dát 4/5, a to kvůli jazyku a stylu psaní.
Postava Julie je teen, takže u ní čekáte neformální mluvu, i když je princezna. U poddaných a níž postavených postav autorka používá nespisovnou řeč a nářeční koncovky, takže paráda. Ale pak jsou tam postavy jako král a bůhví jak staří upíři, kteří mluví stejně, jako teen princezna. S tím jsem měla docela problém, hůř se mi pak v postavy věřilo a celkově jim to ubíralo na budovaném charakteru. Poslední věc z hlediska jazyka, celé se to nese ve velice neformálním duchu, ať už vyprávění, nebo monology/dialogy postav, takže když do toho všeho autorka najednou plácne přechodník, je to jako pěst na obě oči.
__________________________________________
Doufám, že druhý a poslední díl bude venku co nejdřív, moc se těším a děkuji autorce za skvělý příběh!

Štítky knihy

upíři česká fantasy dívčí romány

Autorovy knížky

2023  76%Poslední noc

Kniha Poslední noc je v

Právě čtených1x
Přečtených34x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce44x
Chystám se číst35x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x