Poslední dům v Needless Street

Poslední dům v Needless Street https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496887/bmid_posledni-dum-v-needless-street-qTT-496887.jpg 4 76 20

Ústřední postavou románu Catriony Ward je vrah. Není to však ledajaký vrah. Je to vrah, jehož identita uniká nejen nám čtenářům, ale i jemu samému. Příběh vypráví o pohřešovaném dítěti. A o pomstě. Je to příběh Teda, který žije s dcerou Lauren a s kočkou Olivií v obyčejném domě na konci obyčejné ulice. Všechno v tomto příběhu je pravdivé. Jenže něco z toho jsou ve skutečnosti lži. Připadá vám, že dobře víte, co se děje v posledním domě na Needless Street. Připadá vám, že podobný příběh jste už přece četli. V temném lese na konci Needless Street je cosi pohřbené. Jenže to není to, co si myslíte…... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Last House on Needless Street , 2021


více info...

Přidat komentář

sgjoli
21.04.2024 3 z 5

Vyposlechnuto jako audiokniha. Anotace zněla zajímavě a jo, nakonec to bylo vcelku solidní dílo.
Zpočátku trochu chaos, ale jak jsem se dostávala hlouběji do děje, tak to začínalo dávat čím dál větší smysl. Pravda, od určitého momentu jsem část pointy odhalila. Ale to vůbec nevadilo, protože autorka přišla ve výsledku se zajímavým tématem a dokázala to v závěru zobrazit tak, jak jsem to ještě nikde neviděla, a poukázat na něco pro mne nového.
Jedná se o psychologické drama s thrillerovým nádechem, na pomezí hororu. Atmosféra místy temná, děsivá. Našla jsem tu scény napínavé, trochu "creepy", atmosféra byla občas docela hutná.
Hodnocení dávám nakonec průměrné, či lehce nadprůměrné (3-3,5 hvězdy). Byť to mělo spád, bylo to napínavé a zápletka i rozuzlení byly zajímavé, tzv. na zadek jsem se z toho přece jen neposadila. Není to vysloveně špatné, ale v rámci žánru jsem za sebe četla asi větší pecky... Nicméně pokud vám anotace přijde lákavá, určitě knihu zkuste.

Arkagas
08.04.2024 5 z 5

Knížka z výprodeje, od které jsem krom pěkné obálky nečekala vlastně vůbec nic. Je to horor? Ne. Je to thriller? Ne. Kdo bude očekávat, že se bude bát, bude zklamaný. Kdo bude čekat, že se na něj povalí akce, taky. Tahle kniha je totiž úplně jiná. Sledujeme myšlenky Teda, hlavní postavy, jeho kočky Olivie a dcery Lauren, která nemá nohy, navíc v domě, který je celý obedněný, takže do něj světlo proniká jen pár škvírami. Čím si můžete být 100% jistí je to, že až do konce nebudete vědět, o co tady jde. Kapitoly jsou vyprávěné vždy Tedem, Lauren ale i kočkou Olivií a chápu, že mnoho čtenářů může už tenhle styl odradit. Ale tahle kniha je úplně jiná. Ukazuje na to, že největší zlo se opravdu skrývá v lidech a mnohdy těch, kteří jsou nám nejblíž. Ukazuje sílu lidské mysli, která je odhodlána bojovat a přežít, i když tělo už nemůže a především v sobě nese jedno velké poselství a otevření očí společnosti ohledně duševních nemocí.
Pokud chcete něco jiného, než klasický thriller, za tuhle knihu dám ruku do ohně.

Moje hodnocení: 10/10


katerina1933
08.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Jako na začátku jsem si to tak myslela, pak jsem to asi třikrát přehodnotila, abych zjistila, že si to myslím správně. Jen u Dee a Lulu jsem byla 100% mimo až dokonce. Za mě fakt super. Začátek je třeba vydržet, brzy se to zlepší, parádně zamotá a konec bomba.

vnimat_Krasu
30.10.2023 3 z 5

Málokterej thriller z posledních let má tak tlustou slupku jako NEEDLESS STREET. Fakt. Je tvrdá a má ostny jako kaštan. Catriona Wardová věnuje zápletce všechno. Opravdu. A možná až trochu moc. A já nebudu lhát, že mě sáhodlouhý monology prdlý kočky a změť nevěrohodnejch vypravěčů v druhý třetině trochu nedrásaly. Za promyšlenou pointu ale patří Catrioně ave. Vystavěním příběhu je ale až nečekaně blízko virtuozitě geniálního thrilleru ZMIZELÁ od Gillian Flynn. Zatímco ten však fungoval i před twistem jako skvělá story, NEEDLESS STREET je na můj vkus až příliš náročná brnkačka na nervy.

LisaBella
25.08.2023 5 z 5

Takže POZOR!
Za velmi nenápadným a omšelým zevnějškem se ukrývá poklad. V první části je příběh spíše trochu zdlouhavý, četla jsem první polovinu knihy snad na čtyřikrát... pětkrát... ale pak přišla rána do zátylku a já už knihu neodložila. Nic najednou nedává smysl. Odstavce čtu opakovaně. A najednou další BUM. Všechno dává smysl. Všechno je vlastně úplně jasné a nic není tak, jak se zdá.. jak se zdálo. S mou extrémní konspirační fantazií jsem absolutně narazila. Máloco mě překvapí, ale tohle mě vyšokovalo.
Přečíst určitě doporučuji a sama se jednou - za nějaký čas - ke knize vrátím s vědomím rozuzlení, abych lépe vstřebala celou atmosféru.

Dani25
16.06.2023 3 z 5

Veľmi som sa spočiatku nevedela zorientovať, čakala som niečo iné, ale práve preto som spokojná, pretože tam bol ten moment prekvapenia. Horor to podľa mňa nie je. Skôr psychothriler.

Lexie321
11.04.2023 2 z 5

Z mojej strany sklamanie. Kniha sa mi čítala veľmi ťažko a aj keď som jej dávala stale šancu znova a znova, jednoducho ma nezaujala. Horko ťažko som ju dočítala. Určite to nie je žáner horor ako nejaké stranky tvrdili a ako psychológicky thriller ma to tiež veľmi neoslovilo.

lusila
04.04.2023 5 z 5

Hneď od začiatku som tušila, že pôjde o niečo také, len som to nevedela správne pomenovať. Po dočítaní som rada, že som iba ja.

Janaves
03.04.2023 5 z 5

Začátek byl zvláštní, jsem ráda, že jsem to nevzdala, protože to fakt stálo za přečtení.

Shaxx
24.03.2023 3 z 5

Zařazení do hororu je trochu mimo, spíš bych to viděla jako psychothriller.
Už od začátku kniha může působit matoucím dojmem, člověk od začátku moc neví, na čem je, ale postupné odhalení a šokující zvrat vše uspokojivě vysvětlí a chápu, že pro někoho byl právě tenhle zvrat důvod pro vysoké hodnocení. Bez spoilerů - můj problém byl ten, že mě téměř na začátku napadlo, co by za tím mohlo být a trefila jsem to, takže jsem se ochudila o moment překvapení, na kterém to bylo vystavěné. Ale mě tohle téma zajímalo už v minulosti, proto mi to hned přišlo na mysl. Nicméně mi bohužel nesedl styl psaní, ačkoli to bylo napínavé, nebylo to pro mě vyloženě čtivé. Stejně tak se mi moc nepozdávalo to, že autorka do děje zasadila (aniž bych výrazně spoilerovala)... řekněme víc postav s problémy, které nejsou tak úplně běžné a na konci to působilo až překombinovaně a některé prvky by tam vůbec nemusely být a nebalancovalo by to na hraně šokujícího a reálného s přitaženým za vlasy. Moc zajímavý je i doslov, kde autorka vysvětluje, co jí k sepsání takového příběhu inspirovalo a to příběhu dodává na uvěřitelnosti i pro lidi, kteří se s tímhle setkávají poprvé.

Varjohukka
25.02.2023 5 z 5

Wow! To byla jízda! Nevím proč jsem si myslela, že je kniha o duchovi ve starém domě. Příběh, který jsem dostala nemohl být odlišnější. A přesto, když už jsem si myslela, že vím kam děj pomalu směřuje, tak mě autorka zvládla totálně překvapit. Nemůžu jinak než dát plný počet bodů, i když to budu asi ještě chvíli rozdýchávat.

Dashmo
21.02.2023 5 z 5

Proste WOW. Celé tak, ako to je. WOW

jana14
18.02.2023 5 z 5

Opravdu psycho-psycho thriller. Autorka mě hodně zamotala hlavu, udržela napětí a nutila stále hádat, co to vlastně čtu...(krimi, horor, fantasy?) Jsem ráda, že jsem na Poslední dům narazila. Své pocity z knihy bych přirovnala k nečekanému zážitku z četby Ütočiště od Jerome Loubry. Podle hodnocení nesedne každému, za mne spokojenost....

Rozarka454
04.02.2023 3 z 5

(SPOILER) Musím říct, že po prvních dvou kapitolách jsem chtěla knihu odložit, co je to za bláznivinu.
Pak se kniha začala zajímavě vyvíjet a nakonec jsem byla velice ráda, že jsem ji dočetla. Tohle téma jsem z tohoto úhlu pohledu nikdy nevnímala, přitom o těchto lidech, kteří mají několik osobností jsme viděli v mnoha filmech....A donutí nás to trochu zamyslet se nad lidmi, kteří opravdu mají psychické problémy... Za mě stojí za to přečíst....

Trolice
14.01.2023 5 z 5

Knihu bych hororem určitě nenazývala :⁠-⁠) první kapitola mi přišla hodně divná, ale později jsem se začetla a pak už se jen těšila na rozuzlení, které mě hodně překvapilo

Emma27
06.01.2023 1 z 5

Kniha mě nezaujala,čekala jsem něco jineho.

Komaeda
18.11.2022 4 z 5

Ten zvrat je úžasný. Wow

Redra
14.11.2022 3 z 5

Musím souhlasit s komentáři níže, že jsem měla problém se do knihy začíst, neztrácet se v ní a pochopit mluvící kočku :-) Ale vlastně jsem byla ráda, že je takhle psaná, bylo to něco úplně jiného a vítaná změna. Horor to není, spíše studie šílenství a pokud se na to podíváte z této stránky, tak je myslím styl psaní pochopitelný a vysvětlující. Konec byl nečekaný a celkově mám z knihy velmi dobrý dojem.

Nedelim_se
10.11.2022

První kapitola a měla jsem chuť to odložit. Druhá kapitola = cože, tam má kočka svoje vlastní kapitoly? Odkládám. Po pěti minutách to z nějaké divné zvědavosti vezmete do ruky znovu a nakonec jsem ráda, že jsem tomu dala šanci, protože za mě skvělé!

knihomolka_eli
31.10.2022 3 z 5

(SPOILER) Ted je čudák, ktorý žije v poslednom dome na konci ulice. Žije so svojou mačkou a dcérou, ktoré nikto nikdy nevidel. Je skutočne veľmi zvláštny, a aj preto sa pred 11timi rokmi stal podozrivým z únosu 6ročného dievčatka. Je vrah? Alebo bol obviňovaný neprávom?

Dee celý život myslí na svoju unesenú sestru. Neprišla len o ňu, jej únosom prišla o celú svoju rodinu. Dee sa rozhodne zistiť pravdu a odhaliť, čo Ted skrýva.

Toto bola tak zvláštne písaná kniha, že ma najskôr vôbec nebavila, veľakrát som ju odkladala a opätovne som sa nútila do jej čítania. Ono to totiž dosť dlho vôbec nedáva zmysel, je to jeden zmätok, chaos...skáče sa tam medzi kapitolami rôznych postáv, no nechápete poriadne ničomu. A potom to začne dávať zmysel, začnete mať nejaké teórie - ja som mala jednu, ale nevyšla mi.

A potom prídu záverečné kapitoly a zrazu je celý zmätok uprataný. Všetko do všetkého zapadá. Postavy, ktorým ste fandili, vás nemilo prekvapia a naopak postavy, ktoré ste odsudzovali, sú úplne iné. Čitateľ sa sám dopustí predsudkov.

Kniha sa radí medzi horory, mne nejako hororová a ani strašidelná neprišla (možno to na niekoho môže pôsobiť desivo a v knihe sú momenty, ktoré sú odsúdeniahodné, ale nemala som ten pocit strachu, ktorý pri hororoch mávam). Vzhľadom na to, čo sa v knihe odhalí mi to prišlo v podstate aj v mnohých ohľadoch dosť reálne. Páčil sa mi aj autorkin doslov o DPI. Ak sa zaujímate o psychológiu, psychické poruchy a pod., tak by vás mohol (rovnako ako aj mňa) zaujať aj tento doslov.

Dlho som zvažovala, aké hodnotenie knižke dám. Rozhodla som sa pre 3* - viac menej za ten, pre mňa nečakaný, záver a zato, že nás kniha prinúti zamyslieť sa nad silou predsudkov a že psychika človeka je jedna veľká neznáma, každého človek môžu niektore situácie poznačiť a ak sa tak stane, nepotrebuje odsúdenie ale pomoc.

Štítky knihy

kočky thrillery tajemství nebezpečí horory domácí násilí psychologické thrillery zmizení lidí

Autorovy knížky

Catriona Ward
americká
2022  72%Poslední dům v Needless Street

Kniha Poslední dům v Needless Street je v

Právě čtených4x
Přečtených92x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených4x
Knihotéce133x
Chystám se číst90x
Chci si koupit22x
dalších seznamech6x