Poslední bitva

Poslední bitva https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232328/bmid_posledni-bitva-232328.jpg 4 9 3

Květen 1945. Hitler je mrtvý, z třetí říše zbyly jen ruiny a nikdo z vojáků nechce být ten poslední, kdo padne v boji proti nacistům. Kniha Poslední akce vypráví téměř neuvěřitelný příběh o bitvě, při které malá skupina amerických vojáků spojila své síly s německým wehrmachtem proti fanatickým vojákům SS, aby zachránili prominentní vězně držené na hradu Itter.... celý text

Přidat komentář

Eicherik
24.03.2024 5 z 5

Bitva o zámek Itter jistě nebyla tou úplně poslední na evropském kontinentu, vždyť třeba německý generál Carl von Pückler-Burghauss svou Bitvu u Slivice svedl dokonce až mezi 11. a 12. květnem. Nebyla to bitva ani nikterak významná, ale rozhodně to byla bitva pozoruhodná. Po boku malé skupiny amerických vojáků zde bojovala nevelká jednotka německého wehrmachtu, převážně rakouského původu, vedená majorem Josefem Ganglem a dokonce jeden kapitán SS (Hauptsturmführer) Kurt-Siegfried Schrader. Mezi francouzskými, privilegovanými vězni (Ehrenhäftlinge), jež měla tato nesourodá bojová formace, kterou vedl kapitán John C. Lee ochránit, byl i českému čtenáři povědomý francouzský politik Édouard Daladier. V popisovaném ději je velmi dobře zobrazena atmosféra i částečný chaos, který provázel konec tohoto obřího, světového konfliktu. Velmi chválím, jak si autor pečlivě téma nastudoval, knihu doplnil četnými poznámkami, literárními prameny, rejstříkem a navíc ještě nastínil poválečné osudy jednotlivých postav. Knihu doporučuji všem zájemcům o dějiny druhé světové války.
Citace: Následně se Lee, Gangl a Schrader společně radili o možném dalším postupu. Tato jejich rozprava přerostla ve vzrušenou diskusi o válce a křehkosti budoucího míru. Zcela jistě se jednalo o velmi neobvyklou situaci - tankista ze státu New York a dva zkušení němečtí důstojníci sedí u stolu v sále středověkého hradu ve světle svící a tichým hlasem si navzájem popisují své zkušenosti z ozbrojeného konfliktu, o němž se domnívají, že již za několik hodin skončí.

Mike99
28.09.2020 5 z 5

Čekal jsem válečný román inspirovaný na základě historických událostí, dostal jsem literaturu faktu. Ale musím se přiznat, že se to četlo velice dobře, délka knihy tak akorát, autor si musel dát neskutečnou práci s dohledáním všech možných zdrojů, na které se odkazuje. Vše popsáno do neskutečných podrobností. Doplněno i fotografiemi. Líbil se mi i závěrečný sumář toho, jak jednotlivé postavy románu měly po válce další osud.


Stauff
13.10.2019 5 z 5

Skvělá kniha o nejneuvěřitelnější bitvě 2. světové války...

Autorovy knížky

2014  82%Poslední bitva

Kniha Poslední bitva je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce9x
Chystám se číst9x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x