Poselství Luny

Poselství Luny https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143590/mid_poselstvi-luny-mq7-143590.jpg 5 38 7

Příběh ženy, stromu a boje za záchranu sekvojí. 10. prosince roku 1997 vyšplhala třiadvacetiletá Julia Butterfly Hillová do koruny 55 metrů vysokého stromu v lese Redwood v Kalifornii. Chtěla zabránit zničení stromu i lesa, ve kterém rostl celé tisíciletí. Dala v sázku vlastní život, aby zachránila život lesa, kterému hrozilo bezprostřední nebezpečí. Ze stromu slezla 18. prosince roku 1999. Během dvou let, která na Luně strávila, upoutala svou nenásilnou obranou lesa pozornost celého světa. Na strom vyšplhala jako neznámá aktivistka. Na zem se vrátila jako mezinárodní symbol, inspirace pro tisíce lidí po celém světě. Práce, kterou vykonala jak v době strávené v koruně stromu, tak poté v rámci neutuchajícího úsilí zacelit ránu zející mezi lidmi a přirozeným prostředím, ji opravňuje k tomu, aby se stala dosud nejmladším člověkem uvedeným do Ekologické síně slávy.... celý text

Literatura faktu Ekologie, živ. prostředí Příběhy
Vydáno: , Malvern
Originální název:

Legacy of Luna , 2003


více info...

Přidat komentář

musska
13.04.2017 5 z 5

Skoro by si člověk přál vylézt na strom a bojovat s bouří, aby to taky dokázal a pak mohl přiznat jak to bylo těžké. Smutný boj s firemním molochem a lidmi bez páteře. Skvěle napsané.

noni
07.03.2017 5 z 5

Jedinečná.


Ajáčtu
03.01.2016

Velmi inspirující ;)

whack
13.07.2015 5 z 5

O Júlii som videl niekoľko dokumentárnych filmov, ale až pri čítaní tejto knihy som si uvedomil, čo vlastne dokázala. Nie, nezastavila holoruby na svete, dokonca nezachránila ani väčšinu prastarého lesa, na ktorého strome 738 dní sedela. Dostala však problematiku vyrubovania lesov do najväčších médií, do politiky a (čo je najdôležitejšie) medzi verejnosť. Väčšina deja tejto 240 stranovej knihy sa odohráva na Júliinej plošine umiestnenej 55 metrov nad zemou, a pritom ani chvíľu nenudí. Je to výnimočná kniha od aktivistky, ktorú by sme si mali vziať za vzor.

vendy.b.
17.03.2015 5 z 5

Měla jsem ji přečtenou asi za 2 dny. Moc se mi líbila. Fakt ji teda obdivuji. 2 roky na stromě by vydržel málokdo.

evickakyticka
07.10.2014 4 z 5

Jen tak, vylézt na strom? Dobrá, řeknete si, proč ne. Ale zůstat tam dva roky? Za tím už něco bude. Prvotní nápad jen prostě někde pomoct, někde být, aby to bylo vidět, se zvrtne v dlouhou dobu čekání na první výsledky. A ono se to podařilo, lidé se o Julii a Luně dozvěděli, poté i celý svět. A nakonec i já. Příběh podle skutečné události se mi líbil, měl v sobě sílu něco dokázat, něco změnit. Nicméně první půlka knihy se mi četla lépe, druhá o něco hůř a básničky mi vůbec nic neřekly (jako skoro vždy). Škoda jen závěru, který jsem tak nějak čekala....

PS: Milujte stromy, více si jich všímejte, i oni mají svoji duši, která sice není vidět, ale můžete ji cítit svým srdcem.

Eremites
10.06.2013 5 z 5

Kniha mne uchvátila...tuším,že jsem ji nečetla naposledy.
Tak silný příběh,o to silnější,že skutečný....skoro nemám slov.