Poselství hor

Poselství hor https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377394/mid_poselstvi-hor-yo6-377394.jpg 4 11 4

Obrazy a myšlenky této knihy chtějí ukázat vnitřní bohatství hor. Obracejí se na poutníka a horolezce, který ve výšinách hledá více než fitness, výkon, kyslík, opálení do bronzova či skleničku u baru v horském hotelu. Marek Orko Vácha o knize napsal: Reinhold Stecher nás především a mezi řádky učí umění meditace. Když v evangeliích čteme, jak tématem podobenství se stává rozsévač, pole bílá ke žním, pozvání na svatbu nebo dělníci na vinici, ke Stecherovi takto mluví horské louky, západy slunce, nebo i horolezecká přilba či staré lano; to vše mu zpívá o Bohu, a v horském křišťálu, v tichu nebo mrazivých nocích objevuje stopy Boží. Slovy žalmisty, v této knize nebesa zpívají o Boží slávě a dílo jeho rukou zvěstuje obloha. A biskup Stecher nás zve, abychom, kdekoli jsme, na horách, v nížinách, v každé vteřině našich životů, ono tiché a prastaré vypravování nebes zaslechli a nechali se jím vést.... celý text

Přidat komentář

Mánička178
05.03.2022 5 z 5

Útlá kniha, avšak velmi cenná svými myšlenkami, které jsou inspirovány prostředím hor. Po Reinholdovi Stecherovi nezůstaly regály knih, ale o to dražší a milejší mi tato sbírka úvah je. Aneb: Mnoho cest vede k Bohu - jedna prochází horami. S láskou doporučuji!

Matematicka
23.02.2022 5 z 5

Úvahy Reinholda Stechera jsou velice svěží, plné obdivu ke stvoření i úžasných postřehů o životě přirozeném i o tom nadpřirozeném. Stojí za to o nich v klidu rozjímat. Líbila se mi i celková úprava knihy. Ilustrace, které pro české vydání připravila Markéta Žižkovská, text výborně doplňují. Tato drobná kniha se tak může stát i krásným dárkem pro někoho blízkého – nejlépe pro milovníka přírody.
"Těmito vymoženostmi nedotčená hora tak trochu dohání, co svět blahobytu zanedbal v naší formaci. Pomáhá nám tolerovat frustraci, dokázat vzdát se příjemného pro vyšší cíl. Na horské túře máme příležitost procvičit se ve zdravém životním zákonu odříkání a oběti.
Hora je nepohodlná. Také touto vlastností nás posunuje do Boží náruče. Bůh pravdy byl odjakživa nepohodlný. My lidé se sice pokoušíme vyrobit si „milého Boha za nulový tarif“, který by poskytoval servis duším zdarma, jenže tím obelháváme sami sebe. Bůh Bible nezná nulový tarif."


kirkous
27.05.2020 5 z 5

Úvahy innsbruckého biskupa, aktivního horala, jsou postaveny na staré a slavné analogii fyzického vystupování na hory a duchovního růstu duše. Ovšem jsou pojaty velmi moderně, chci říct přístupně pro současného čtenáře, vybízí k zamyšlení a k promýšlení různých věcí. Četl jsem postupně, večer vždy jednu esej, a nelitoval jsem, že jsem se do toho dal. Rád ji doporučuji všem, kdo mají rádi hory a zároveň jim není cizí křesťanství.

Xena36
17.11.2018 4 z 5

Člověk chodí po horách s oním laskavým biskupem a vnímá všechnu tu krásu i marnost kdesi dole v údolích.

Štítky knihy

meditace

Autorovy další knížky

Reinhold Stecher
rakouská, 1921 - 2013
2018  87%Poselství hor
1996  100%Láska až do krajnosti
1997  40%Anekdoty zo života innsbruckého otca biskupa
2016  0%Posolstvo vrchov

Kniha Poselství hor je v

Právě čtených1x
Přečtených12x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x