Posel božské lásky

Posel božské lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235417/posel-bozske-lasky-IKJ-235417.jpg 5 3 2

Překlad zásadního díla vynikající osobnosti německé literatury, vzdělané svaté benediktinky z durynského duchovně-kulturního střediska Helfty. Myšlenkový svět Posla je vysoké úrovně, ale přitom je srozumitelný a jasný. Gertruda psala mnoho. Psát pro jiné pro ni bylo oblíbeným skutkem lásky.

Přidat komentář

Čtivous
13.03.2024

Text nasáklý krví Ježíšova Srdce, která je Duch a život. Tímto Duchem a životem dýchá a žije sv. Gertruda, kterou Ježíš pozval do svého probodeného Srdce a zjevoval jí v něm svá nejvnitřnější tajemství, tep za tepem, kapku krve za kapkou krve, důvěrné slůvko za důvěrným slůvkem. Daroval se jí a ona nemohla odolat a darovala se mu také způsobem srdečným jako Ježíš jí. Je zasazena v Ježíšově Srdci a svědčí o tom, podobně jako o probodeném Ježíšově Srdci svědčil Ježíšův milovaný učedník Jan Evangelista, svědek Ježíšova ukřižování. Koho vábí toto doširoka otevřené Srdce Ježíšovo, dosvědčené sv. Gertrudou Velkou, nechť neváhá a vrhne se do čtení! Gertruda patří do proudu středověké benediktinské mystiky a v mnohém předchází mnohem známější Markétu M. Alacoque. Pro ctitele Božího Srdce povinnost!

Achillesaželva
27.02.2024 5 z 5

Čtu to znova po 10 letech a nemohu skrývat nadšení!! Dnes to čtu naprosto jinou optikou, než prvně. Je to jednak kvůli větší životní, ale zejména duchovní zkušenosti. Vztah se postupně léty ověřuje, prověřuje a pročišťuje. Posun je ale i v tom, že se člověk neustále vzdělává a k tomu, aby mohl lépe rozumět mystice tohoto "kalibru", je to téměř nezbytné. Velikou pomoc jsem nalezla v poměrně nedávno (2020) vydané knize Blahoslavenství teoložky Luisy Karczubové. Podobnost symbolického jazyka je tak velká, že bych skoro řekla, že kdo má zájem pochopit Gertrudu, měl by současně sáhnout také po knize Blahoslavenství - bude mu perfektním průvodcem a objasní dosti "polopatě" mnoho symbolů (barvy, vůně, pláště, drahé kameny...atd), které Gertruda běžně používá. Určitě vřele doporučuji oba zmíněné tituly. Je to přímo nádhera!!


Štítky knihy

spiritualita

Autorovy knížky

Gertruda z Helfty
německá, 1256 - 1302
2014  93%Posel božské lásky