Poradce

Poradce https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80132/bmid_poradce-ajO-80132.jpg 4 33 3

Říká se, že jediná věc je ještě důmyslnější než jemné předivo dat a programů vkládaných do počítačů: podvod spáchaný pomocí computeru. John McNeil, počítačový expert a spoluzakladatel velké poradenské firmy, využil svých zkušeností k vytvoření přesvědčivé atmosféry výpočetního bunkru, pevnosti skrývající elektronický mozek britského finančního kolosu. Příběh konzultanta Christophera Webba, který nalezne, co hledal - rafinovaně koncipovaný a dokonale zamaskovaný systém defraudací - tímto odhalením teprve začíná. Vrstva za vrstvou se skládají hádanky McNeilova románu do složitého, ale přesto plastického a zcela věrohodného obrazu londýnské City. I pro laického čtenáře se stává přísná logika výpočetní techniky živou skutečností, s napětím může sledovat lov na computerový fantóm pojmenovaný "myška". Ale i profesionální programátor ocení McNeilův vypravěčský talent, s nímž líčí osudy mužů i žen kolem počítačů, jejich kalkulace i vášně, a především duel dravců finančního kapitálu, vedený sice nejmodernějšími zbraněmi, ale řídící se přesto pravidly prastarého obrazu - dravé ryby žerou menší rybky a samy se přitom stávají kořistí ještě větších dravců.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Consultant, The , 1978


více info...

Přidat komentář

led.zep
09.05.2022 5 z 5

Poutavé čtení z éry děrných štítků, číslicových sestav a počítačů, které se nevešly do jedné místnosti. Ale hlavně: hlavní hrdina je špatnostmi prolezlý lump, který se kvůli zisku neštítí ani nejhorších zločinů, a přesto mu fandíte a - samozřejmě nebudu prozrazovat jak to všechno skončí. Stejně jako Vojpa jsem viděl britský seriál, a obojí bylo dobré.

Malarkey
24.12.2018 2 z 5

Jako že mám počítačovou techniku rád, tak tady jsem byl docela ztracenej. Na tehdejší dobu určitě hodně nápaditá kniha, ale rok 1980 je přeci jen už holt někde jinde.


Vojpa
18.12.2018 3 z 5

Příjemné oddechové čtení. Kdysi v dětství jsem viděl seriál BBC velice věrně natočený podle této knížky.

Autorovy knížky

John McNeil
americká
1983  79%Poradce