Poprava Kata z Rigy - Agent Mosadu vypráví dramatický příběh likvidace nacistického zločince

Poprava Kata z Rigy - Agent Mosadu vypráví dramatický příběh likvidace nacistického zločince https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522479/bmid_poprava-kata-z-rigy-PE9-522479.jpg 5 11 3

Dva agenti Mosadu spojili síly a sepsali knihu o jediné likvidaci nacistického zločince, kterou provedla izraelská tajná služba. Letecké legendě Herbertu Cukursovi, který na stará kolena provozoval lety hydroplánem nad Sao Paulem v Brazílii, se nový zákazník líbil. Dobře vystupující rakouský obchodník, který si objednal vyhlídkový let. Pilot neměl tušení, že jeho zákazník není Rakušan, ale špičkový agent izraelské tajné služby Mosad. Profesionál, který se podílel i na spektakulárním dopadení Adolfa Eichmanna, měl za úkol vlákat Cukurse do pasti. Onen milý pilot byl nacista zodpovědný za masakry tisíců Židů. Tak započal „souboj důvtipu“ mezi lotyšským válečným zločincem a izraelským špionem, jehož rodiče zemřeli v táborech smrti. Jedinečný zápas nervů se odehrával v rezidenci Cukursovy rodiny, v brazilské džungli, nočních klubech i na krásných plážích Atlantiku. Dramatickou operaci, jejímž cílem byla likvidace Cukurse, líčí po letech sám tento agent, který vystupoval pod jménem Anton Künzle. V napínavém vyprávění popisuje, jak riskantní operaci naplánoval, získal si nacistovu důvěru a vylákal jej mimo bezpečí Brazílie. Past sklapla v Uruguayi. Cukurs se setkal se svým osudem. Čekali tam na něj ti, kteří nikdy nezapomenou. Židé, kteří přiletěli na druhý konec světa vykonat pomstu za hrůzy holokaustu. Vzkázali tak světu: Židé už nikdy nepůjdou jako ovce na porážku! Spolu s agentem „Antonem Künzlem“ vypráví příběh Gad Šimron, další bývalý izraelský agent, kterého český čtenář zná díky knize Exodus podle Mosadu.... celý text

Literatura faktu Válečné Historie
Vydáno: , Zeď
Originální název:

Hisul HaTalyan Meriga


více info...

Přidat komentář

ER.2015
18.04.2024 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Povedený překlad, děj odsýpal, vyhovovala mi ich forma, stručnost a jakási samozřejmost všeho, co autor čtenáři sděluje, neměla jsem sebemenších pochyb, že činí správně.
Asi bych uvítala o něco delší finále, ale chápu, že se nejedná o scénář k americkému akčnímu filmu, nýbrž o popis reálné události. :)
Vadily mi pouze ojedinělé překlepy v českém vydání.
Ve srovnání s Operací Eichmann od I. Harela je méně popisná, co se fungování Mosadu, plánování operace a spol. týče, obě díla určitě stojí za přečtení.
Sečteno podtrženo výborná kniha, 5/5*.

Malkoff
12.01.2024 5 z 5

Velice zajímavá kniha o nepříliš známé operaci Mosadu v Jižní Americe. Fantasticky vylíčená práce tajných agentů, kteří si museli získat důveru nacistického zločince, aby bylo spravedlnosti učineno za dost.

Mám rád autorův lehký a čtivý styl (předtím jsem četl Exodus podle Mosadu, který obsahuj ev líčení i lehce humorné prvky, tady logicky je vyprávění vážnější). Nevím, český překlad mě nijak nerušil. Gad Šimron píše úsporně, ale čte se to samo.


georgearrow
30.12.2023 3 z 5

Kniha je zajímavá, zvláště pro ty, kteří se zajímají o historii státu Izrael. Dozvíte se něco o Lotyšsku za 2. světové války, o nacistech uschovaných v Jižní Americe a o metodách Mosadu v šedesátých letech.

Zásadní připomínka je ovšem k práci redaktorů tohoto vydání - obzvláště s vědomím věcí, které jsem si přečetl v jedné knize, kterou jsem též dostal k Vánocům - Neviditelné řemeslo - tajemství redakční práce. Na rozdíl od knihy Izrael - země, které nikdo nerozumí vydalo nakladatelství Zeď paskvil, který knihu znehodnocuje - odporné, nepřirozené věty kopírující originál, překlepy (místo Prost! na straně 159 máme Prosit!), faktické nesmysly (s. 218 revolver (!) Beretta 950) atd. atd. Vždyť by to stačilo nechat přeložit někoho, kdo umí česky, a pak nechat to přečíst tomu, koho téma trochu zajímá.

Štítky knihy

nacisté

Autoři knihy

Gad Šimron
izraelská, 1950
Anton Künzle (p)
izraelská, 1919 - 2012

Kniha Poprava Kata z Rigy - Agent Mosadu vypráví dramatický příběh likvidace nacistického zločince je v

Právě čtených2x
Přečtených13x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst22x
Chci si koupit13x