Politika touhy: Sex a věda v komunistickém Československu

Politika touhy: Sex a věda v komunistickém Československu https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499248/bmid_politika-touhy-sex-a-veda-v-komunis-t2u-499248.jpeg 4 21 6

Historie někdy postupuje pozpátku. I v sexu. Sexuální revoluci si běžně spojujeme s šedesátými lety, feministickými a občanskými hnutími — a Západem. V oblasti sexu však bylo jednou z nejprogresivnějších zemí po druhé světové válce komunistické Československo. K legalizaci potratů či dekriminalizaci homosexuality tu ovšem došlo nikoli občanským tlakem, ale za dohledu sexuologů, psychologů a demografů, kteří chtěli pod odborným vedením utvořit rovnostářskou společnost. Tento společenský projekt skončil s nástupem normalizace, a dosažený pokrok ohledně genderových pořádků či pojetí sexuality dokonce začal couvat: ženy měly být v pozdním československém socialismu především pečujícími matkami a starostlivými manželkami, sex měl fungovat hlavně jako koření usedlého manželského života. Politika touhy vypráví fascinující dějiny utváření sexuality, rodiny nebo orgasmu v nečekané perspektivě socialistického řízení shora. Historii, která pokračuje v českých tělech, kultuře i politice.... celý text

Literatura česká Literatura naučná Sociologie, společnost
Vydáno: , Host
Originální název:

Sexual Liberation, Socialist Style: Communist Czechoslovakia and the Science of Desire, 1945–1989 , 2018


více info...

Přidat komentář

hnatlubo
18.12.2023 1 z 5

Název mě velmi upoutal, proto jsem si knihu pořídil. Bohužel jsem četl nepovedenou akademickou práci jakési bláznivé feministky. Nechápal jsem proč jsou citovány výhradně slovenské rozsudky. Práce patří do akademických knihoven, nikokoliv na pulty knihupectví. Sice jsem to dočetl, ale rozhodně si tuhle knížku nechávat nebudu. Těsná lepená vazba navíc velmi ztěžovala čtení, neboť publikace se neustále zavírala, bylo tedy nutno jí pořád pevně držet rozevřenou.

Denny456
12.12.2023 2 z 5

Njn. Dočetl jsem. Co o tom říci. Především to fakt není vědecká kniha. K tomu toho hodně chybí. Především nadhled a některé základní vědecké mechanismy psaní knih. Když chcete knihu dočíst musíte se jinak nastavit. Třeba na různé slovní obraty. Např. pojem "Dlouhá padesátá léta" mě rozesmíval celou knihu. Zvláště, když 60. léta a další byla asi kratší. Pak také jednostranné vidění světa bylo dost patrné, ale to je op tom nadhledu. Některé věci, které autorka přebírala z dokumentů a nepřimýšlela si své hodnocení bylo kvalitní.


kaja77
08.09.2023 4 z 5

Moc zajímavé sledovat, jak se v oblasti rodiny, postavení žen ve vztahu, péči o domácnost a děti vyvíjely názory lidí i odborníků. Docela jsem se bavila u těch slovenských úryvků že soudních rozhodnutí :) lahlomyslný prístup odporkyně ku manželstvu

Jarka_rybář
29.08.2023 5 z 5

Skvělá naučná kniha o historii sexu, sexuality a populační politiky za komunismu. Dobré čtení.

jiri5810
27.08.2023 1 z 5

Kniha me zaujala uz v knihupectvi - prebalem, nazvem a celkove to znelo velmi zajimave. Knihu jsem si nadsene zakoupil a doma pustil do cteni. Bohuzel me moje nadseni opustilo asi po prvnich dvaceti strankach.
Autorka podava informace velmi nezazivne az nudne. Proste mne to nebavilo, knihu jsem se pokousel louskat mesic, ale asi na 150 strance jsem se seknul a uz to neslo dal. Ctyri stranky s citacemi ve slovenstine (!) asi od 10 obycejnych lidi, proc se chteji rovest a jak rozhodnul dobovy soud, mi opravdu nepridaly.
Jiste, cela problematika je velmi zajimava, rozvody, potraty ve specificke dobe, ale to podani proste pokulhava. Autorka pusobi nudne, profesorsky. Cely text pusobi velmi neosobne. Spis to na me pusobi, jako nejaka zaverecna prace nez pocteni na volne chvile.

LucyEcstasy
25.06.2023 4 z 5

Politika touhy: Sex a věda v komunistickém Československu - Kateřina Lišková

Zajímáte se o historii? A co historie legalizace potratů, dekriminalizace homosexuality či vznik partnerských poraden? Vše zmíněné se dozvíte v této knize.

Já osobně jsem si nedokázala představit, že by za doby komunismu existovaly výše zmíněné věci. Byla jsem ale překvapena, jak rodinu a zdraví žen či mužů vnímal tehdejší režim, nemluvě o sexuální orientaci a milostném životě. Navíc mne kniha zaujala na první pohled svou obálkou.

Tato kniha rozhodně není pro každého, neboť se jedná o knihy ze žánru naučné literatury. Je psaná lehce odbornějším stylem, ale myslím si, že i laik porozumí textu. V knize najdeme rozdělení na části a na delší kapitoly. Já si knihu musela prokládat beletrií, abych knihu maximálně vnímala a vstřebala veškeré informace. Poznatky, které autorka nasbírala a vepsala do této knihy jsou ale velmi zajímavé a jsem ráda, že se ke mně kniha dostala. Rozhodně se podívám po dalších knihách autorky.

Celkově jsem sice očekávala trochu něco jiného (čekala jsem styl psaní jako u knihy Podivuhodná historie sexu), ale i tak jsem byla spokojena. Knihu řadím jako nadprůměr a mohu ji doporučit.