Politika ako povolanie

Politika ako povolanie https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176560/bmid_politika-ako-povolanie-wA9-176560.jpg 4 7 1

Politika ako povolanie“ je esej nemeckého ekonóma a sociológa Maxa Webera. Vznikla v rámci druhej prednášky z cyklu, ktorý predniesol v Mníchove pre „Zväz slobodných študentov“ v Bavorsku 28. januára 1919.

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Spektrum (SK)
Originální název:

Politik als Beruf , 1919


více info...

Přidat komentář

martinab_13
06.05.2023 4 z 5

Weberova kniha se zabývá vztahem mezi politikou a etikou a zkoumá otázku, zda by měli být politici řízeni svými osobními názory a přesvědčeními, nebo zda by měli být pouze servisními techniky, kteří se snaží naplnit vůli veřejnosti.

Weberova analýza politického povolání a jeho vztahu k moci je stále velmi relevantní a často se používá v politické teorii a analýze. Weber zde ukazuje, jakým způsobem politická moc ovlivňuje lidské jednání a jak se politická elita vyvíjí v moderních demokraciích.

Celkově lze říci, že "Politika jako povolání" je klíčovou knihou pro každého, kdo se zajímá o politiku a politickou teorii. Weberovy myšlenky jsou důležité pro porozumění moderní demokracie