Pokrok bez povolenia

Pokrok bez povolenia https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426870/pokrok-bez-povoleniaI8V7VB-LED-.jpg 4 7 1

Kniha Pokrok bez povolenia je kompletný sprievodca svetom, kde Airbnb oživuje mŕtvy kapitál a konkuruje štátu v tvorbe regulácií, kde Kickstarter nahrádza vyberanie daní a pomáha financovať verejné služby a kde Bitcoin umožňuje budovať paralelnú spoločnosť, v ktorej neexistujú „vedúci“ a všetci máme kľúče od miešačky.

Ekonomie a obchod Filozofie Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , INESS
Originální název:

Pokrok bez povolenia , 2019


více info...

Přidat komentář

painthers
24.05.2020 4 z 5

„Máme paleolitické emoce, středověké instituce a nadpozemskou technologii.“

Autor se věnuje současným novým technologiím typu Uber, AirBnB, darknet, kryptoměny a desítkám dalších.

Na volném trhu slýcháme pravidelně o tzv. tržních selhání a nutnosti řešit je státem. Technologický pokrok ale umožňuje mnohá z nich řešit zcela novým neotřelým způsobem - zejména asymetrii informací, nedokonalou konkurenci a problém černého pasažéra.

Pokud by člověk v minulosti chtěl sám pro didaktické potřeby ekonomie vymyslet, jak se pomocí technologií dají tyto problémy řešit, sám by to zcela jistě nevymyslel. V prostředí, kde je ale prostor pro vývoj, ziskové motivace a svoboda, vznikají tyto úžasné platformy všude kolem nás zcela přirozeně. Potenciál do budoucna je navíc obrovský.

Máme sklony chtít po státu, aby tržní selhání napravoval, protože "jinak se to řešit přece nedá". Tato selhání se ale může dařit s využitím technologií odstraňovat i bez státu - a možná by se dalo říct, že státu navzdory. Obrovský neefektivní stát se zpětně snaží platformy nějak regulovat a ošetřit to, aby nevznikaly v právním vakuu. Není ale naopak do budoucna prostor pro to, aby se mnoho dnešních funkcí státu řešilo pomocí technologií lépe a efektivněji v rámci volného trhu a konkurence, a v budoucnu jsme upouštěli od jejich zajištění institucí, která během rychlosti dnešního vývoje bude již zanedlouho působit jak ze středověku?

Robovu knihu doporučuju. Moc se mi líbí, jak na příkladu nových platforem mluví o ekonomii. A chytne se i absolutní začátečník. :-)