Pokoj posypaný pylem

Pokoj posypaný pylem https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37361/bmid_pokoj-posypany-pylem-SxT-37361.jpg 3 2 2

Útlá próza, dílo mladé autorky, je do značné míry autobiografickou reminiscencí vlastního dětství a mládí naplněného pocity bezprizornosti, nejistoty a hledání záchytného bodu. Zaujala jako působivá generační výpověď dětí, jejichž rodiče dali přednost vlastní volnosti před usedlým měšťáckým životem. Dětí, které se posléze musejí samy vyrovnávat s vyvržením do nesrozumitelného světa, do světa také dospělých, a hledat si v něm své místo. Hrdinka Jo má po maturitě a stojí před volbou, co se sebou dělat dál. Studovat se jí nechce, pracovat neví jak. Řešení zkusmo hledá v odchodu od otce, u něhož strávila celé dětství, k matce, kterou v podstatě nezná. Co si od toho slibuje, sama neví. Ocitá se čí dál víc v souběhu událostí, které nepřivodila, ale musí se k ním nějak postavit, jimž se chce nějak vyhnout, ale nejde to. Bloumá a bloudí neznámým městem, neznámým životem, propadá čím dál větší touze odejít, ale není kam. Metaforiku působivého příběhu umocňuje postava kamarádské violoncellistky, rekvizita akvária s dravými rybičkami i čerstvě napadlý bělostný sníh.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Archa (ČR)
Originální název:

Das Blütenstaubzimmer , 1997


více info...

Přidat komentář

Bonda
25.11.2016

Do hlavní hrdinky je pro mě těžké se vcítit. Přesto je tu jedna scéna, kvůli které si knížku čas od času čas znovu půjčím z knihovny. Dívka se ocitne v domácnosti mladého citlivého kluka, má ho na dosah ruky. Pozoruje ohromný nepořádek v bytě a uprostřed něj domácí oltáříček s fotografií Kurta Cobaina. Nádhera, nad kterou hrdinka bez zájmu ohrne nos a z bytu tiše uteče. Touhle scénou mě autorka jako romantickou čtenářku dostala a připoutala mě ke svému textu. Díky ní se ke knížce vracím, znovu si ji pročítám, přemýšlím, co je hrdinčino téma a po čem touží.

Ayllu
19.01.2012 3 z 5

Nečekejte kauzalitu ani postupné doplňování dějové linky. Tento "příběh" je jako chumel událostí, které máte v hlavě - víte, že se staly vám, ale někdy nevíte, kdy přesně to bylo. Drobnohled je nastaven na recepci pocitů hlavní postavy, její vnitřní život, který je plný vizuálních obrazů a přirovnání - to je jediné pojítko mezi čtenářem a knihou. Pro samotnou kostru děje tam nezbývá moc místa (což rozhodně není na škodu).


Štítky knihy

švýcarská literatura

Autorovy další knížky

Zoë Jenny
švýcarská, 1974
2010  50%Pokoj posypaný pylem
2004  64%Rýchly život

Kniha Pokoj posypaný pylem je v

Přečtených8x
Knihotéce3x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x