Poklad dobrodružných příběhů

Poklad dobrodružných příběhů https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356374/bmid_poklad-dobrodruznych-pribehu-yaM-356374.jpg 2 9 5

Dvanáct slavných příběhů z pokladnice světové dobrodružné literatury v komiksové podobě! Nalezli jste truhlu, kterou pirát Flint ukryl na Ostrově pokladů. Otevíráte ji... ... a před vámi se náhle skví dvanáct zlatých dublonů. Ztroskotejte na opuštěném ostrově s Robinsonem Crusoe. Bojujte v lesích Severní Ameriky spolu s Posledním Mohykánem. Prchejte z pevnosti If, abyste se stali Hrabětem Monte Cristo. Vydejte se na Cestu kolem světa za osmdesát dní. S posedlým kapitánem Achabem se pusťte do honičky za obávanou Bílou velrybou. Ponořte se do temného nitra Afriky v napínavém příběhu o zradě, únosu a putování za záchranou Pouští a pralesem... Dvanáct nejznámějších dobrodružných románů v podobě komiksových příběhů je určeno dětem od 9 let – ale i pro starší a pro dospělé. Díky této knize se děti seznámí s kánonem světové dobrodružné literatury – a poznají její základní motivy, hrdiny a zápletky. A možná pak zatouží přečíst si některé z těchto příběhů i v jejich původní románové podobě...... celý text

Přidat komentář

MaxíkD.
24.04.2023 4 z 5

No, tahle kniha na tom není zrovna nejlíp. Autoři této knihy pouze hledali různé komiksové zpracování známějších dobrodružných románů, potom ke každému komiksu napsal Ondřej Neff předmluvu o vzniku určitého románu a něco o autorovi. Nějaké příběhy v této knize byly sice úplný brak (Bílá velryba, Volání divočiny), naopak ale nějaké komiksy byly opravdu pěkné (Pouští a pralesem, Dobrodružství Toma Sawyera, Cesta kolem světa za 80 dní).
Podle kreseb a zkrácených verzí románů by to bylo na mnohem horší hodnocení, ale za snahu a zpracování dávám velmi silné 4 hvězdičky.

JAnD
08.04.2023 3 z 5

Nápad dobrý, ale provedení opravdu bídné.
Kniha obsahuje 12 známých dobrodružných příběhů, které jsou nakresleny komiksovou formou a zároveň zhuštěné na 4-6 stránek.
Tímto zhuštěním se nutně muselo vytratit mnoho z děje a někdy vlastně nezbylo nic.
Kladně hodnotím medailonky autorů.

* Robinson Crusoe (4 stránky, František Novotný) - polokomiks, obrázky (Luděk Bárta) doplněné textem pod nimi, děj lze pochopit, obrázku ucházející.
* Poslední Mohykán (Ondřej Müller) - temné, málo textu, obrázky ucházející (Petr Modlitba), děj hůře pochopitelný.
* Tři mušketýři (Tomáš Chlud) - děj zhuštěn na seznámení a královnin náhrdelník, těžko pochopitelné pokud neznám delší verzi. Ilustrace Tomáše Chluda se mi nikdy moc nezamlouvaly.
* Hrabě Monte Cristo (Renáta Fučíková)- děj zhuštěný ale pochopitelný, obrázky podivné (Renáta Fučíková)
* Bílá velryba - (4 stránky Martin Velíšek) Dvě věty a dva obláčky v podivných obrázcích (Martin Velíšek), Děj téměř nepochopitelný.
* Cesta kolem světa za 80 dní - (5 stránek, Ondřej Neff) - obrázky (Michal Kocián) temné a pochopitelné, ale děj rozumně zhuštěný a pochopitelně podaný formou deníku P. Fogga.
* Tom Sawyer (Vít Haškovec) - Obrázky (Bohumil Fencl) poměrně naivní, ale podávají relativně pochopitelnou formou důležité momenty z děje (plot, vražda, jeskyně)
* Ostrov pokladů (Karel Jerie) - Trochu hůře čitelný text k obrázků, Karla Jerieho, ale děj zhuštěn do pochopitelné formy.
* Vinnetou (Pavel Mertl) - děj prvního a třetího dílu od Miroslava Pospíšila pokrácený na absolutní minimum, vůbec nelze poznat, že jde o rozmezí několika let
* Kniha džunglí (Nikkarin) - kromě Mauglího se Nikkarinovi podařilo vměstnat na 6 stránek i několik dalších povídek a i trochu humoru.
* Volání divočiny - (Ondřej Müller/Barbora Kyšková) - Vcelku pochopitelný děj s ucházejícími ilustracemi.
* Pouští a pralesem (Vít Haškovec) - Jeden z lepších komiksů, čitelný a pochopitelný (Jiří Petráček)


Denny456
12.10.2021 odpad!

Tak tohle se opravdu nepovedlo. Asi mělo jít o knihu, která by měla podnítit děti a mladý, aby si knihy přečetli, ale v tom brutálně selhává. Krátké medailonky autorů jsou ještě fajn, ale "komiksy", kde se příběh musel vejít do malého prostoru je skoro vždy totálně nepřehledný a od čtení by mě spolehlivě odradilo. A je to škoda, protože někteří ilustrátoři by si zasloužili mnohem větší prostor. Takže za mě odpad, který nepatří dětem do ruky.

SirokO
16.02.2019 2 z 5

Jedna hvězda za nápad a druhá za dva ze dvanácti příběhů, které se mi líbily. Ty další mě osobně přišly velmi zestručněné až se v nich nedalo vyznat nebo nebyla zřejmá pointa příběhu..

martinstefko
18.10.2017 2 z 5

Rozhodně je lepší, abyste si přečetli původní romány. Jejich komiksově výcucy vám moc nedají.