0.4 – Soumrak civilizace

0.4 – Soumrak civilizace https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127681/0-4-soumrak-civilizace-127681.jpg 4 221 71

Point 4 série

1. díl

„Jmenuju se Kyle Straker a už neexistuju.“ Tak začíná příběh Kylea Strakera nahraný na starých magnetofonových páskách. Můžete si myslet, že ty pásky jsou nějaký nepovedený vtip. Ale možná jsou dokladem historie minulého světa. Ale pokud ty pásky mluví pravdu, pak to znamená, že všechno, co si myslíme, že víme, je lež. A když je všechno lež, míníme tím také sebe? Nahrajte se zpět do světa nové generace.... celý text

Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Human.4 , 2011


více info...

Přidat komentář

E.T.007
08.03.2024 4 z 5

Zaujímavé sci-fi s fakt originálnym nápadom a skvelým spracovaním. Taká jednohubka, ktorá sa číta v podstate sama. Možno by som trochu viac rozviedla záver - viac detailov zo života 0.4 aj 1.0.

Ell1999
20.01.2024 5 z 5

Skvělé napínavé čtení. Na knížce se mi líbí, že ji autor nechal krátkou. Takovou "jednohubku" na pár hodin, namísto toho, aby příběh nudně roztahoval přes několik set stran. Četla se dobře, měla dobrý spád a zajímavé rozuzlení.
Jako oddechové čtení doporučuji.

PS: Nezapomněli jsme.


Milton
17.01.2024 4 z 5

Vynikající, napínavé!

Ferda43
29.12.2023 5 z 5

Výborná sci-fi.... Tedy pokud na ní není něco pravdy...

Nathally
06.11.2023 5 z 5

Na tuto velmi útlou knížečku jsem v podstatě narazila úplně omylem, když jsem z regálu vytahovala jinou a tahle mi doslova přistála na hlavě. A když jsem si přečetla anotaci, ihned mě kniha zaujala. Něco takového jsem ještě předtím nečetla a navíc to bylo sci-fi, takže velké plus pro mě.

Knihu jsem si donesla domů a hned jak to bylo možné, tak jsem se do ní pustila. Co se mi jako první líbilo na knížce, tak obálka. Už jenom kvůli ní jsem si ji vzala domů. Když jsem začala číst, musím uznat, že začátek byl poněkud pomalejší, ale to se během pokračování změnilo. Byla jsem vtažena do děje a od příběhu jsem se nedokázala odtrhnout.

Hlavním hrdinou je zde Kyle. Poměrně sympatický chlapec, kterého vám bude místy i líto, protože být v jeho kůži opravdu nikdo nechce. Pokud patříte do skupiny "pro mládež", tak si myslím, že si ho okamžitě oblíbíte.

Další plus této knihy je, že je psána velmi čtivým a svižným stylem, není zde zbytečné okecávání, které by vás mohlo nudit. Věty jsou jednoduché a úderné a dokáží ve vás vyvolat mnoho emocí. V knize naleznete akci i dobrodružství a celý nápad na příběh mi přijde velmi originální.

Na závěr musím říct snad to, že po přečtení knihy budete přemýšlet, zda to, co jste dočetli, není přeci jen pravda. Co když se tu skrývá kousíček pravdy?

petrulka
03.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Tohle ale vůbec nebylo špatné. Je to taková jednohubka, spíš povídka. Upgrading lidstva je neotřelá, zajímavá teorie, vcelku chvílemi mrazivá "nespatřili jste někdy něco koutkem oka, co tam nebylo, když jste se podívali zpříma?".
No a řekněme si upřímně, není už na nějaký ten upgrade nejvyšší čas?

Annyshga
02.09.2022 4 z 5

Moje první sci-fi, vážně jsem nevěděla, co očekávat ale ve finále jsem byla nadšená. Kniha je výprávěna formou kazetových nahrávek a proložena myšlenkami a vysvětlivkami autora. Bylo to zvláštní, zároveň však i zajímavé. Příběh mě pohltil od prvních stran a protože to je taková jednohubka za pár hodin bylo přečteno. Prvotně jsem byla z rozuzlení příběhu zklamaná. Pak se autor dostával v ději dál a dál a já vlastně zjistila, že nad myšlenkou celé knihy neustále přemýšlím a říkám si, co kdyby to tak doopravdy bylo? Výsledné poselství knihy má vážně něco do sebe. Ráda bych vám prozradila víc, bohužel bych tak ale prozradila celé tajemství příběhu a to se nedělá . Komunitu 0.4 jsem si moc oblíbila a ráda bych si přečetla i pokračování. To u nás ale bohužel není přeloženo .

MichaLela
20.08.2021 5 z 5

Tak jsem moc ráda, že jsem knihu vytáhla ze zapomenutého koutu knihovny. Kniha mě vcucla s na konci vyplivla. Přečetla jsem ji jedním dechem. Příběh krásně odsýpá, nejde se od ní odtrhnout. Hrozně se mi líbí námět a ta ponurá atmosféra. Druhý díl bohužel není přeložený, ale jdu hned na něj. Opravdu 0.4 doporučuju.

Edit: druhý díl nebyl tak chytlavý. Dlouhý rozjezd, byly tam zajímavé části, ale zklamal mě.

Pythonissam
20.02.2021 5 z 5

Knihu jsem si zakoupila pár let zpět, ale nějak jsme na ní zcela zapomněla. Na začátku mne na jednu stranu velmi zaujal obal knihy a úvodní průpovídka na zadní straně. Přesto jsem si nebyla jistá do čeho jdu, takže má druha strana si řekla, že knihu odložím na neurčito.
Včera jsem nakonec knihu otevřela po znovu nalezení, a během 7 hodin jsem ji stihla celou přečíst, fascinovala mne! Od první stránky až po konec jsem byla více a více zvědavá, jak onen příběh bude pokračovat, jak vše skončí a zda na konci naleznu skutečné rozhřešení. Stále si ji nechávám uležet v hlavě.
Pokud bych to brala ze strany, že příběh je zcela smyšlený, autor by měl mou poklonu už jen v tom, že v knize je zmiňována mimozemská civilizace jinak, než ve většině fantasy knih dnešní doby.
Pokud však příběh budu brát jako reálny odkaz 0.4 pak je možné vše. Už jen když se zamyslíte nad tím, jak dnešní svět funguje, kolik má lidstvo konspiračních teorií, moderní technologie, nevysvětlitelná fakta a mnoho dalšího, přeci jen Vám to v hlavě nezačne tzv. "šrotovat" trochu jinak? Jistě, někdo mne může považovat za blázna, že dokáži těmto věcem věřit, ale sama mám mnoho zkušeností které nelze jen tak vysvětlit pomoci vědy. Nikdo nevíme, co kolem Nás doopravdy může být, a pokud někdo má už jen sám o sobě rád konspirační teorie, doporučuji knihu přečíst, a zkusit na ní pohlížet z jiného úhlu, nežli pouze jako na další knihu sepsanou pomoci fantazie.

Charlie
21.07.2020 2 z 5

Příběh je psaný formou namluveného slova na kazety. Jsou prokládány myšlenkami autora a občas vysvětlením některého pojmu. Vyprávění Kylea nás zavede na začátek apokalypsy na Zemi. Je tenká a i přes ten smutný příběh se čte celkem dobře.

cziss
20.04.2020 5 z 5

Bylo to super, vřele doporučuji milovníkům sci-fi tuhle neprávem zapadlou knížečku. Jen je škoda, že druhý díl je pouze v angličtině. Jeho přečtení však doporučuji též ;)

Kacennnka
04.11.2019 5 z 5

Tohle bylo fakt zvláštní. Tenoučká knížka, která toho dá hrozně moc. Skvělé sci-fi. Dávalo to smysl. A bylo to dost děsivý.

helena8550
28.06.2019 3 z 5

Přes doporučení pro mě docela zklamaní. Zajímavý nápad. Dobře se četlo. Líbil se mi styl a děj rychle ubíhal. Ale bylo to málo. Prislo mi to spíše jak začátek knihy / seriálu. “Dobře no, stala se takhle událost a co teď? Nic? Konec? Aha...”

ales1191
05.06.2019 2 z 5

Jsem zmaten a vůbec nevím, proč jsem to četl.
Šlo to, ale znova bych do toho nešel a navíc toho smutku tam.

trudoš
04.02.2019 3 z 5

Tahle kniha měla být povídkou, to je víc než jisté. Má pro to všechny předpoklady - zajímavý motiv i nápaditou formu zpracování. Jenže to ne, povídky přece píšou amatéři, a Mike Lancaster žádný amatér není. Pročež příběh zazdil sto šedesáti stránkami, které sice mají motiv i formu, ale to je v důsledku asi tak všechno. Děj i zakončení zůstaly zapomenuti někde v blízkosti Kansasu.
Ne vážně - když si čtete o skupince čtyř lidí, kteří jako jediní neupadli do transu v tisícihlavém městečku, kde jinak všichni z nepochopitelných zatuhli, nedá vám to, a musíte vyprávění přiznat přízračnou atmosféru. Ta bohužel vydrží přibližně třetinu rozsahu, než dojde k prvním zvratům. Pak už se rozjíždí standardní akční utíkačka, která vlastně nemá jiného účelu než prodloužit čekání na pointu. Nezachrání to ani sympatický patnáctiletý hrdina, ani romantická linka, ani napůl depresivní závěr. A tak se z potenciálu, kterým 0.4 bezesporu disponovala, stal „jen“ průměrný dobrodružný sci-fi román pro mládež.

ZNellyZ
28.01.2019 2 z 5

Zajímavý nápad i provedení, ale do knihy jsem se nemohla vžít. Něco mě tam rušilo a není to jedna z těch knih, které neodložím z ruky.

denniys
23.12.2018 5 z 5

!!!ANO!!! tak tohle je důvod, proč tak ráda čtu.. ten pocit, když otevřete knihu a po přečtení pár řádků víte, že to je ono!! že to je Ta kniha! ta kniha, jejíž obsah nesplyne s jinými, ta, jež si budete pamatovat...miluji scifi, postapo, fantasy a konspirační teorie..tahle kniha snad nejde číst jinak než na jeden zátah plný čtenářské extáze..je to ta 1, na kterou narazíte po přečtení třeba 30ti "normálních" knih..svižný styl psaní, bez nadbytečných slov, totálně autenticky působící příběh, krátké úderné věty vyvolávají emoce, jejichž opakování zvedne i chlupy, o kterých netušíte, že je máte a závěr totální šlupka..nedá se popsat pocit, který po dočtení mám..to je tak příšerně děsivé, tak příšerně klidně reálné nebo prostě snad i možné, já nevim, rozhodně nad tím ještě budu hodně přemýšlet..každý, kdo má rád scifi, by nad touto knihou neměl jediný okamžik váhat..myslím si, že kniha by neměla mít v této databázi zařazení do kategorií pro mládež a young adult jen proto, že hlavní hrdina je ještě puberťák, jinak jde o syrový popis jednoho dne, kdy se lidstvo posunulo dál a někteří ve starém světě zapomněli své Keviny a poté je nám jen sděleno, jak svět funguje po uplynutí nějaké doby...chtěla bych být 0.4 nebo 1.0??? nevím, nechtěla bych o tom vědět, děsilo by mě-kdo je programátor? náš mozek, nejvýkonnější počítač na světě využívající 4% kapacity, možné kolektivní propojení těchto kompjůtrů, obnovení zpomaleného režimu spánku pro využití k čemu? tyo otázky k téhle knize mě opravdu budou pronásledovat..rozhodně se panu Lancasterovi povedlo něco skvostného a já děkuji, že jsem si ty stránky mohla procítit, pač přesně to vám Soumrak civilizace způsobí, tenhle příběh se snad nečte, ten se cítí!!!

nanana
12.12.2018 2 z 5

"Tak mě nejspíš vidí ostatní, ale to neznamená, že ve mně není nic víc. Ne všichni musí mířit až do nebes, aby dokázali, že žijí. Někteří z nás jsou spokojení, když zůstanou nohama na zemi a kochají se výhledem."

Dáduše
13.07.2018

Zajímavý nápad:-)

Natally356
20.04.2018 5 z 5

Tato knížka se mi strašně moc líbila a hltala jsem ji. Každou chvíli jsem si říkala, jak to bude dál. Konečně originální nápad. Doufám, že se i druhý díl přeloží do češtiny.

Autorovy knížky

Mike Lancaster
britská, 1965
2012  77%0.4 – Soumrak civilizace

Kniha 0.4 – Soumrak civilizace je v

Právě čtených2x
Přečtených274x
Čtenářské výzvě41x
Doporučených16x
Knihotéce122x
Chystám se číst115x
Chci si koupit15x
dalších seznamech7x