Pohyb! Jak tělo umí změnit mysl

Pohyb! Jak tělo umí změnit mysl https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494177/bmid_pohyb-jak-telo-umi-zmenit-mysl-JS8-494177.jpg 4 8 2

Ve zdravém těle zdravý duch. Tuhle ideu zná lidstvo už od dob starých Řeků, a jen málokdo dnes pochybuje o tom, jestli je pravdivá. Jenže jak ji převést do praxe? Caroline Williamová ve své nové knize Pohyb! odkrývá, jak dokážou nové vědecké poznatky o pohybu těla uvolnit naši mysl. Vychází z premisy, že se nervová soustava nevyvinula primárně kvůli myšlení, ale kvůli pohybu. A protože autonomní pohyb má smysl pouze ve chvíli, kdy můžete řídit jeho směr a určit si cíl, přemýšlení dostali živočichové do vínku jako bonus. Co se však stane s myslí člověka, který se díky pokroku a moderním vymoženostem prakticky přestane hýbat? Věděli jste, že chůze dokáže zlepšit vaše kognitivní schopnosti? Že posilování středu těla (core trénink) snižuje úzkost? Že lehký strečink dokáže bojovat s celou řadou duševních a tělesných neduhů, od stresu po záněty? Všichni víme, že cvičení mění způsob, jakým přemýšlíme a cítíme. Vědci ale teprve začínají zjišťovat, jak přesně to funguje. Teorii kniha doplňuje konkrétními radami, které mohou čtenáři aplikovat na vlastní život.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: , Jota
Originální název:

Move! , 2021


více info...

Přidat komentář

Augustina
26.02.2024 4 z 5

Knihu hodnotím velice kladně. Autorka se snažila sesbírat co nejvíce informací o tom, jak pohyb působí na naši mysl, a jak může ovlivnit naše psychické zdraví. Vše podložila odkazy na studie a výzkumy, 15 stran poznámek mluví samo za sebe. Moc se mi líbilo, že za každou kapitolu přidala pár tipů, jak vše aplikovat do života, co konkrétně dělat. Stejně tak v závěru knihy nabízí nápady, jak rozpohybovat skupiny lidí, které jsou ohrožené nedostatkem pohybu, nebo pro které by více pohybu přineslo benefity v podobě zlepšení psychického zdraví.
Na druhou stranu musím přiznat, že jsem se občas trochu ztrácela. Zvláště na začátku. A také závěr knihy mi ne úplně pasoval k celkovému obsahu.
"Když se dostatečně vrtíte, chodíte na krátké procházky kolem domu a tu a tam zahradničíte nebo zavadíte o domácí práci, není nutné hledat prostor pro další aktivity."
Takto více méně končí kniha o úžasných účincích pohybu. Po tom všem mi závěr připadá opravdu velice banální.

Guepp
22.08.2022 5 z 5

Hned v zacatku musim napsat, ze je kniha naprosto vyborna a ctiva. Mnoho odborneho podano srozumitelne, adekvatne splnen zanr popularne naucne publikace. Velke mnozstvi aktualnich vyzkumu z oboru. Pohybem k lepším kognitivním funkcím! Jistě si přečtu minimálně ještě jednou.


Štítky knihy

pohybové aktivity zvládání stresu mysl a tělo

Autorovy knížky

Caroline Williams
britská, 1975
2022  83%Pohyb! Jak tělo umí změnit mysl