Pohlednice z kavárny

Lenka Horňáková-Civade

Další z milých knížek Lenky Horňákové Civade nás tentokrát zavede na terasy kaváren, s výhledem i bez, kde: „Nejste ani venku ani uvnitř, tak někde mezi. Sedíte a nemáte nic na práci, ale nemůžete říct, že neděláte nic. Děje se tu spousta věcí, dají se zde potkat zajímavé osoby, příběhy a situace.“ A právě o tu spoustu věcí se s námi rozhodla podělit nejen slovem, ale i vlastním obrazovým doprovodem. Nechme se tedy vtáhnout do atmosféry francouzských kaváren a užijme si chvilku pozorováním, co se kolem nás děje… Ti, kteří znají Provence, vědí, že jeden z nejkrásnějších pohledů na ni, jeden z okamžiků, kdy si ji užíváme nejlépe, je od kavárenského stolku. Ti, kdo zde nikdy nebyli, snad přijmou pozvání na kávu, na skleničku, na některou z oněch provensálských teras, plných inspirace. Sedím na terase a píšu pár pohlednic…... celý text

Komentáře knihy Pohlednice z kavárny

janinasvobo
22.11.2025

Četla jsem jako knihovniceS už dříve Provence ..., Lanýže a teď Pohlednice ..., první se mi líbila, druhou jsem nedočetla a Pohlednice jsem sice přečetla, ale s přeskakováním – některé kapitoly se mi líbily, ale většinu jsem musela přeskočit (plácání o ničem). Jsem zklamaná, další knihy od autorky zkoušet nebudu, ale nikoho neodrazuji, třeba je chyba ve mně. Dnes jen 3 hvězdy.

Lenka4
04.03.2024

Některé pohledy zdařile navozují atmosféru pohodové siesty. Jsou však smíchány sw záběry šedě nezajímavými. U kavárenského stolku lze tedy přemítat, co těm nepovedeným chybí.

Danago
26.01.2021

Toto bohužel pro mě vůbec není. Začala jsem číst, ale nedočetla.

Marla
01.01.2021

Prolistováno, nedočteno. Asi nejsem správný kavárenský povaleč, knihu s radostí pošlu dál do světa.

knihovniceS
08.09.2020

Četla jsem Provence ..., Lanýže a teď Pohlednice ..., první se mi líbila, druhou jsem nedočetla a Pohlednice jsem sice přečetla, ale s přeskakováním – některé kapitoly se mi líbily, ale většinu jsem musela přeskočit (plácání o ničem). Jsem zklamaná, další knihy od autorky zkoušet nebudu, ale nikoho neodrazuji, třeba je chyba ve mně. Dnes jen 3 hvězdy.

Márinka
02.11.2019

Není to četba ani dramatická, ani překvapující, ani napínavá. Krátké „pohlednice“ jsou skutečně psány v duchu voňavé, tu slunečné, tu deštěm zalévané, ale většinou zcela poklidné Provence, kam se rodačka z Prostějova přestěhovala a kde již dlouhá léta se svou rodinou žije, píše a maluje.

Určitě nebude lahodit těm, kteří (dosud) nenašli zalíbení v posedávání v kavárnách, tichém pozorování okolí a přemýšlení - jak říkával můj dědeček - „nad nesmrtelností chrousta“. Určitě uchvátí ty, kteří již Provence navštívili a alespoň ve vzpomínkách se tam rádi vrací, a ty, kteří si touží přivonět k tamní levanduli.

fifinka8
02.10.2019

Přemýšlím, jak to říct a neurazit...Styl autorky prostě není pro mě. Tohle byla druhá kniha, kterou jsem od ní četla, a mohu odpřisáhnout, že je zároveň i poslední. Já nevím, v Grófce jsem ke konci nějaké to zalíbení našla, Pohlednice z kavárny pro mě však byly velkým zklamáním. Jsou to prostě takové "kecy", které ve mně nevyvolávaly žádné emoce. Chápu, že to má asi nějak odrážet poklidnou chvíli u kávy, ale z toho prostě přímo odkapávala nuda. Říkala jsem si, že by ve mně kniha mohla alespoň vyvolat chuť navštívit Provence, bohužel ani to se nekonalo. Ale tak za tu snahu 2*.

Jirinamac
19.09.2018

V Provence jsem bohužel nikdy nebyla a navštívila jsem jen Paříž a její kavárničky. Tu knížku pana Horníčka miluji a útlá knížka paní Lenky je též milé čtivo. Přečetla jsem jí rychle, ale určitě se k ní budu ráda vracet. Knížka je nejen milá, ale je v ní i spousta ,,moudra,, která si člověk v běžném životě ani neuvědomuje

Alzbetta
08.03.2017

Nádhera!!!! Takhle pohodovou knížku jsem dlouho nečetla :)) Úplně jsem se viděla v některé kavárně,popíjím si kafíčko a a kochám se tou okolní nádherou. Četla jsem ji dlouho a pomaličku,abych si to všechno užila :))))

macer1991
05.01.2017

velmi milá knižka

Selinute
24.02.2016

Výborně Lenko, úplně se vidím, jak sedím v pekárně, místním bistru nebo jiné malé kavárničce či na terase v některé z kamenných vesniček vypínajících se nad levandulovými poli. Lenčina Provence není jen o kavárnách, je taky o vůni levandule, rozmarýnu o namodralých olivovnících, kamenných chaloupkách, kvetoucích polích vlčích máků a cikádách, které snad nikdy nespí..

mariva
01.02.2016

Po knize jsem sáhla, protože autorka je prostějovačka, už jsem od ní něco četla i slyšela a Provence mám ráda. Kniha je inspirována Horníčkovými Listy z Provence a je psána podobným stylem, něco málo společné má i s knihami Petera Mayle. Prostě taková malá provensálská zamyšlení, ke kterým asi krása Provence přivede každého. Na autorce obdivuji, že to své "just do it" dokázala uskutečnit, žije a maluje své obrazy v překrásné krajině Provence. Svými obrázky knihu i ilustrovala. Pro milovníky Provence milé přenesení do letní atmosféry tamějších kaváren. Některá popisovaná místa znám a ráda jsem se do nich v duchu vrátila.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Lenka Horňáková-Civade také napsal(a)

2017  82%Marie a Magdalény
2019  67%Grófka