Pohled do tmy

Pohled do tmy https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83837/bmid_pohled-do-tmy-3P1-83837.jpg 4 5 2

Příběh černého herce čekajícího ve vězení v Kapském Městě na popravu za vraždu studentky z Anglie – své milenky.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Looking on Darkness , 1974


více info...

Přidat komentář

Janadvorackova
27.01.2019 4 z 5

Hlavní hrdina je herec černé pleti, který se, v době k tomu vrcholně nevhodné, zamiluje do bělošky. Svůj vztah tají, jak můžou. A on je nakonec odsouzen k smrti za její vraždu. Je jasné, jak to končí.

Příběh je syrový a na nic si nehraje. Zobrazuje postoje rasových skupin tak, jak fungovaly. Prostě smíšené vztahy se nepovolovaly a tečka.
Černé obyvatelstvo mělo postavení otroků, nižších forem života.
Bylo nemyslitelné, aby svého času chodili do škol, natož aby měli na cokoli nějaký rozumný názor. Představa rovnosti byla jako nemoc, kterou se běloši rozhodně nehodlali nakazit.

Vyprávění zahrnuje snad deset generací Josefových předků - trochu jako "Kořeny" v kostce. Na minulosti a osudech těch lidí se nejlépe ukáže důvod vývoje smýšlení a budování jakýchsi vzdorných postojů pozdějších generací.
Je to prostě příběh o marnosti a vzdoru, který funguje tak trochu jako náplast - jenom chvíli.

Nemůžu si pomoci, dnešní doba ukazuje, jak se tyhle postoje krutě mstí na rodinách, kde kulturní vyčůranost přistěhovalců okouzlila bílá děvčata. S jakou vehemencí se hrnou na Starý kontinent za prací a založením smíšených rodin, ovšem s představami o životě zcela na jiné úrovní (osobní zkušenost, ne jenom takový kecy).

sarka-destiny
03.10.2016 4 z 5

Škoda, že to tak muselo dopadnout. Nejsem moc vzdělaný čtenář, když nechápu, proč ti dva spolu nemohli zůstat žít v Londýně. Než žít v lásce a spolu kdekoliv na světě, tak raději dvojitá smrt v JAR?