Pohanský les

Pohanský les https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80596/pohansky-les-80596.jpg 3 5 1

Nová sbírka autora střední generace je inspirována krajem a prostředím Šumavy, kterou se pokouší zachytit v historických, národních a přírodních souvislostech. Pro své téma zvolil Fibich formu volného verše, jenž je převážně vystavěn v drobných útvarech. Tyto znaky jsou charakteristické zvláště pro přírodní reflexe, naznačené ve čtyř až pětiveršovém záznamu a snaží se vyjádřit zcela konkrétní pocit či náladu. Nejpůsobivější z celé sbírky jsou obrazy staré Šumavy, do nichž autior vložil drobné epické prvky a podařilo se mu také vyjádřit nostalgii nad nenávratně ztraceným časem starých tradic.... celý text

Poezie
Vydáno: , BB art
více info...

Přidat komentář

matej.kulistak
25.11.2020 5 z 5

(SPOILER) Čekal jsem jednodenní záležitost, ke které nebudu mít důvod se vrátit. Místo toho knížečku zakládám do knihovny a znovu a znovu procházím.
Každý oddíl je trošičku jiný. Mě uchvátil především ten první, protože popsat dojem s nějaké chvíle nebo místa tak málo slovy a přece tak plasticky je nádherný zážitek. Malý příklad:

LEZAVO

V zápraží
hřadují holinky
Zakašle srnec v zeleni
Tělo mlhy

Ve stejném duchu se nese celá knížka. Prostor, ve kterém je člověk jen návštěvníkem, který ale patří někomu jinému. Bezčasí. Přirozená mystika, nijak násilná, nijak potlačovaná. Krásná malá knížečka, na kterou narazíte opravdu jen náhodou - možná osudově.