Podvrženec

Podvrženec https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419438/bmid_podvrzenec-sNO-419438.jpg 3 34 17

Příběh bloudění, zápasu a hledání ztraceného syna v kulisách současného New Yorku Mohlo by se zdát, že newyorského antikváře Apolla Kagwu konečně čeká obyčejný a šťastný život. Potká Emmu a okamžitě se do ní zamiluje. Pak se ale Emma vrátí ze své cesty do Jižní Ameriky s červenou šňůrkou na ruce. Šňůrka je prý opředena čarovnou mocí a je nutné ji nosit do rozpadnutí. Život plyne idylicky: Manželství, narození syna Briana, štěstí než se Apollo probudí přivázán řetězy k topení v kuchyni a vše nasvědčuje tomu, že šílená Emma syna zabila a uprchla. Když se zoufalý Apollo vydává manželku hledat, ještě netuší, že za betonovými kulisami New Yorku na něj má spadeno svět hrůz mocnějších než samo velkoměsto.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Práh
Originální název:

The Changeling , 2017


více info...

Přidat komentář

CalwenRamones
předevčírem 2 z 5

Tak to se mi normálně nestává ale cca od třetiny jsem knihu přeskakovala a nějak mě to už nechytlo jak začátek, občas se tam našli kapitoly které byli zajímavé, ale jinak jsem si říkala co to sakra vlastně čtu. Dávám dvě hvězdy.

Ayna
16.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Zajímavá městská fantasy, kde se ten fantasy prvek objevuje až po dlouhé době a teprve ke konci se to pořádně rozbalí, takže tápete, k čemu to povede. Do té doby je to kniha o antikvářství, moderním rodičovství, o současném New Yorku, o ztrátě a o traumatu, a plyne to velmi pozvolna. Dovedu si představit, že to řadu lidí otráví, protože anotace knihy se zdá slibovat větší akci. Já mám zrovna období, kdy mi tyhle storky ze života hodně lahodí, takže mi to sedlo. Za mě by tam ani ten fantasy prvek vlastně být nemusel, mohlo to být celé o tom, že Apollovi prostě hráblo, stejně jako jeho ženě. Jakože jsem si dlouho myslela, že to tak i bude. Třeba když vykopali ten hrob a Patrice to, co uvnitř našli, vůbec nekomentoval, tak se zdálo, že Apollo je jediný, kdo tam tu věc viděl. Občas mi přišly některé části slabší, hlavně ta část s Cal a jejím babincem na ostrově, tak bych dala hodnocení jen čtyři hvězdy, ale ta kniha je tu tak podhodnocená, že jí klidně napálím plný počet a přeju, ať si své čtenáře najde. Ono to vůbec není hloupý čtení. Některé fóry a nadsázka jsou tam zapracované tak nenápadně, že to člověku hned nedojde. A nakonec ještě zásadní poselství, fakt nevěšte ty fotky děcek veřejně na Facebook.


Stanas513
21.11.2023 1 z 5

Chtěla jsem napsat: pohádka pro dospělé, ale snad ani to ne. Děj tak trochu zmatený, jak už píší čtenáři níže, nuda a slátanina. Pořád jsem si říkala, kdy už se tedy konečně něco začne dít, na sté stránce mi to přišlo jako sága rodu Kagwů a pak toho bylo zas tolik najednou a takových nesmyslů, že to opravdu nemělo logiku. Jak se dostal ten podvrženec vůbec k rodině? Vždyť se o to dítě starali celý den... No nic, někomu se ta kniha líbí, já mám raději Kinga nebo Coatesovou.

Ziriath
11.07.2022 2 z 5

Chci těch několik hodin života zpět (přece jen, přečíst se to dalo).
Občas jsem si připadala, jako že jsem obrátila několik stránek zaráz, ale to bude tím, že rozepisovat některé scény a jevy se autorovi nechtělo, tak je prostě nenapsal (Například postupná degradace duševního zdraví manželky, jejíž jméno jsem od včerejška skoro zapomněla, a Apollovo zhroucení). Dost tam toho nedává smysl, a nepomůže tomu, že autor napsal, že tam ta souvislost prostě je, tak mu máme věřit. (Co dělá z Emmy a dalších ženských čarodějnice, a proč skončila tam, kde je? A finální boss se nachází prostě jen tak v jeskyni v lesoparku. Představte si, že třeba v brněnských Akátkách nebo v Praze v Prokopáku je jeskyně s něčím takovým, blbost, co?
Jestli chcete číst mysteriózní fantasy horor z New Yorku, kde vám nevadí vypnout myšlení a opustit logiku, sáhněte raději po sérii Pendergast. Tento autor horor neumí, neumí psát tak, aby to vzbuzovalo hrůzu. Skutečné postpartum problémy obyčejných lidí jsou děsivější.

Liberi
11.04.2022 odpad!

U téhle knihy mě napadá jen jediný výrok: dehonestace evropského kulturního dědictví.

Jo a taky vás možná překvapí, že dva dospělí chlapi neumí vykopat díru, tak si hledají návod na internetu :-)

pisecak
13.02.2022 odpad!

(SPOILER) Hlavni hrdina sberatel / prodejce starych a vzacnych knizek. Namet super. Ale to co nastalo potom... Odpad. Docetl jsem to, ale od momentu, kdy se narodi dite, nuda nuda nuda. Pak chvilku dobry na ostrově, ale pak zas nuda a hovadina

Eva108
03.10.2021 odpad!

Souhlasím ve všem s komentářem Tyet. Život je příliš krátký na čtení něčeho tak debilního. Schematické, absurdní, pitomé dialogy, oslí můstky, k neuvěření. S hlavními postavami se nelze identifikovat, jednak na to nejsou dost propracované, jednak jsou sadistické, což na sympatiích nepřidá. Některé knihy jsou konzum, odpočinek, relax bez přesahu, aby člověk nemusel přemýšlet a vypnul. Tohle je jen odpad k ničemu.

lucie3633
14.08.2021 3 z 5

Tohle byl zajímavý, nevšední zážitek... Na knížku jsem narazila náhodou a musím říct, že bych si ji cíleně sama nevybrala, ale upoutalo mě povolání hlavní postavy (antikvář).
Kniha je svižná, čtivá a vtáhne vás do děje, kterému nechybí spousta zvratů. Některé rozhovory mezi hrdiny mi přišly zbytečně hloupé, ale to byl asi autorův záměr.
Zajímavá je kombinace obyčejného života a mytologie, aneb není troll jako troll... :) Koho baví detektivky, tak by ho mohl zaujmout i tento příběh, ale je potřeba se připravit na to, že to bude odlišné než to, na co jste běžně zvyklý.
Jediné, co mě trochu zklamalo, byl závěr, tam už mi to přišlo moc přitažené za vlasy. Shrnuto podtrženo: jsem ráda, že jsem knížku přečetla, ale stálé místo v mé knihovničce si nevyslouží :)

IreneP
11.07.2021 4 z 5

Čtivé - chytla jsem se od první stránky.
Tajemné - nic není tak, jak se na první pohled zdá.
Dobrý konec - uvěřitelný, ne příliš komplikovaný.
Navíc je jedna z hlavních postav knihovnice. Druhá hlavní postava je obchodník s knihami.

Tyet
18.06.2021 odpad!

Naprostá stupidní slátanina, dočetla jsem to pouze kvůli tomu, že jsem si tuhle blbost koupila, za což si spílám. Strašný, opravdu zoufale špatný, namouduši. Nelogická zápletka, dialogy dutých hlav, nepravděpodobné charaktery, jejichž konání postrádá elementární dějové zákonitosti a jako třešnička na dortu lehkost, s jakou hlavní, "kladné" postavy rozbíjí druhým lidem lebku krumpáčem nebo kladívkem. Jo, půl stránky vám autor popisuje, jak vypadá krumpáč.
Z hlouposti se vám někdy může udělat i fyzicky zle, víte to?

SynD
09.06.2021 3 z 5

pro mě osobně podvržená kniha: její pověst a vzhled a náčrt příběhu působil zajímavě, ale v reálu byla jaksi neuspokojivá a unikavá.

jancapen
02.06.2021 5 z 5

K téhle knize jsem se dostala úplnou náhodou přes akci na jednom eshopu a rozhodně svého nákupu nelituji. V knize se dají nalézt prvky magického realismu, městské fantasy, mytologie a znepokojujícího thrilleru. Je to taková pohádka pro dospělé, dobrodružná cesta, výprava hlavních postav za štěstím, kde o zvraty v ději a v náhledu na postavy není nouze. Je tady i hezky vypíchnutá hrozba sociálních sítí - potvrdil se mi tady můj názor, že dávat hodně fotek svého dítěte na internet není úplně dobrý nápad..

orinka3
02.05.2021 5 z 5

Autor nás zpočátku nechává v představě, že čteme obvyklou knížku o rodičích, dítěti a o životě v NY vůbec. Apollo je sympatický chlapík, umí se postarat o rodinu, vyzná se v literatuře a se svým kamarádem se živí výkupem knižních pozůstalostí. Přičemž neztrácí naději, že narazí na nějaký skvost, který mu přinese bohatství. Jeho žena porodí syna Briana a tady začínají potíže. Současně končí "normální" příběh a přibývá mystiky. Když se Ema za dramatických okolností vytratí a zmizí i syn, zoufalý Apollo nasazuje všecky síly, aby je znovu našel. Potýká se s realitou i nadpřirozenem a jako každá pohádka, má i tahle svůj konec. Dobře jsem si početla, je to opravdu nevšední.

Sinuhet.Knihozr
03.01.2021 4 z 5

Znepokojující a temna fantasy. Je to zajímavá reminiscence na spucasnecrodicovstvi a nástrahy sociálních siti. Jedna s tech opravdu dobrých městských fantasy, která opravdu stojí za přečtení.

Pett
04.04.2020 4 z 5

Prapodivně divotvorné vyprávění, které mi tak trochu přiskříplo krev v žilách... zejména první půlka byla zneklidňující až běda... uháněla jsem s červenou šňůrkou o závod k rozklíčování té všeobjímající temnoty... a že to hezky odsejpalo... až bohužel konečný epický závěr byl už trošičku nad moje síly... ale ta celková plíživá stísněnost mi tentokrát prostě sedla do ušáku.
Co mi na tom rozcupovalo cévku byla ta přemrštěnost aplikací v telefonech a opravdu dost okatých reklam... to jako fakt hodně moc nemám rád.

petrarka72
18.03.2020 4 z 5

Rodičovství, čarodějnice, trollové. Pohádka bratří Grimmů, severská legenda a variace na Oidipův komplex naruby, urban fantasy, prolínání skutečnosti s gaimanovskou alternativní realitou a téměř neznatelné přecházení mezi světlem, temnotou a variantami šedi mezi nimi. Boj dobra se zlem, samozřejmě, ale hlavně - jak to, že někdo vůbec přežije dětství? A jak to, že někdo přežije být rodičem? A proč nevidíme věci takové, jaké opravdu jsou?

baroo
26.12.2019 4 z 5

Temný (skoro) pohádkový příběh pro dospělé. V první části zaměřený na život, lásku, rodičovství. Nenápadné náznaky něčeho podezřelého a temného v pozadí. V druhé půlce knihy nastupují čarodějnice a trollové, to celé na pozadí kosmopolitního NY. Povedená fantasy místy jako vystřižená z tvorby bratří Grimmů.