Podruhé narozený

Podruhé narozený https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79718/bmid_podruhe-narozeny-4a8-79718.jpg 5 9 3

Ústřední postavou je mimořádně nadaný chlapec jménem Huj, který se narodil v obyčejné rolnické rodině žijící ve střední deltě nilského veletoku. Svůj talent Huj zdokonaluje na škole v Iunu, v níž mu jeho strýc zaplatil studia, aby se mohl stát písařem. V tomto výchovném zařízení se Huj také seznámí s Thutmosem, synem místního guvernéra. Záhy je také přijat do jeho rodiny, kde ho okouzlí Thutmosova sestra Anuket. Zároveň však Hujův vztah ke guvernérovi a jeho nejbližším osobám vyvolá v mnoha lidech závist. I proto čelí Huj smrtelnému napadení, jehož následky během několika dnů strávených v podzemní kryptě nejenže překoná, navíc však v této době dojde v jeho organizmu k šokující transformaci: "podruhé narozený" Huj zjistí, že je obdařen mimořádnou schopností předpovídat osudy lidí. Vzhledem k tomuto daru je přijat samotným chrámovým veleknězem, který mu povoluje číst si v proslulé Knize mrtvých. A právě toto jeho neobyčejné vzdělání společně s věšteckými předpoklady posune Huje do galerie významných osobností staroegyptské historie.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Perseus
Originální název:

Twice born


více info...

Přidat komentář

Ikols
06.11.2022 5 z 5

Skvělá a velmi čtivá knížka. Doufám, že zbylé dva díly jsou také tak skvělé.

Sahti
26.12.2020 5 z 5

Tuhle knížku miluju.


braunerova
08.04.2017 5 z 5

Knihy P.G. pro mě mají zvláštní kouzlo a tato není vyjímkou. První díl trilogie se odehrává za vlády faraonů 18. dynastie Thutmoseho IV a Amenhotepa III. Jasnovidec Amenhotep, syn Hapuův, známý také pod jménem Huy, je historická osobnost. Narodil se v městečku Hutherib jako syn rolníka a stal se písařem. Už svými současníky byl považován za prostředníka mezi bohy a lidmi, aniž by byl knězem, a po své smrti byl dokonce uctíván jako bůh. To bylo v tehdejší staroegyptské společnosti něco neslýchaného a jeho schopnosti proto musely být mimořádné.

"Kde je vědomí nyní, synu Hapuův? Protože tady není žádné teď, žádné potom, žádné ano ani ne, žádný klad ani zápor, žádné bytí ani nebytí. Není dokonce ani žádné nic, toto je nicota nicoty ničeho. Kde je Atum? Jak sem může vstoupit? Jaká je jeho vůle? Slyš mne a porozumíš."

Štítky knihy

starověký Egypt

Autorovy další knížky

Pauline Gedge
novozélandská, 1945
1998  90%Dítě jitra
2000  91%Dům iluzí
2002  83%Hroší bažina
2001  80%Svitek ze Sakkáry
2004  89%Orel a Havran I. díl