Podraz

Podraz https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432287/mid_podraz-YSn-432287.png 4 2 2

Výbor z povídek s vědeckofantastickou nebo kriminální zápletkou, popřípadě obojím dohromady. Spojujícím prvkem povídek je vesměs humorné pojetí probíraných témat. Některé z těchto povídek vyšly v celostátních časopisech či přílohách novin.

Přidat komentář

YildizKorelidis
15.10.2023 4 z 5

Souhlasím s kolegou čtenářem, že Ďábelský dar je jedna z nejlepších povídek. Mě se jich líbilo více. Nemůžu říct, že bych se u povídek nudila, to ne, jen když se jedná o soudní procesy, tam mám ráda stručnost a jasnost. Každá byla jiná a proto každý si oblíbí jinou. Například Tajemství skryté v nádobách a objasnění Případu kyselého deště mi vyloudilay úsměv na tváři. Tajmemství Florencie bylo docela akční a z Metamorfózy jsem měla husí kůži. Jak říkám, sto lidí, sto chutí.

cori
04.08.2021 3 z 5

Autoři předkládají 17 povídek, v nichž se řeší nějaká záhada. Děj plyne pozvolna, žádná velká akce a pointy takové nijaké. Žádná mi "nevyrazila dech". Stylem a pojetím bych povídky zařadila do devadesátek, je poznat, že jsou staršího data. Současné povídky mají úplně jiný styl. Z námětů zde máme tajemství fénixe, Stendhalův syndrom, cestu do pravěku, mimozemšťany, moderní ponorku, Bruncvíkův meč i ďáblův dárek. Nejvíc mě asi zaujala vtipná mikropovídka Uzenáč a Ďábelský dar.


Autoři knihy

Karel Naxera
česká, 1953
Václav Benda
česká, 1948