Podmořský lovec

Podmořský lovec https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475102/podmorsky-lovec-XQw-475102.jpg 5 20 5

Hans Göbeler se podobně jako mnoho jiných mladých německých mužů vyrůstajících v prostředí nacistické totality dobrovolně přihlásil k vojenské službě. Jeho snem bylo stát se námořníkem na ponorce a ten se mu splnil. V letech 1941-45 sloužil v kormidelně ponorky U-505 se základnou ve francouzském přístavu Lorient. Kniha je jeho vyprávěním o službě na palubě bojového plavidla z pohledu řadového námořníka.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: ekniha , Omnibooks
Originální název:

Steel boat, iron hearts , 2008


více info...

Přidat komentář

cendaj
28.02.2021 5 z 5

Velmi naturalistické vyprávění. Je znát, že autor byl řadový námořník, nikoli kapitán, jako to je v jiných knihách.
Naturalismem myslím popisování takových těch běžných strastí jako je mořská nemoc, používání kyblíků, léčení různých nemocí na moři. Poměrně zajímavé bylo také popisování období značných sabotáží, kdy se U-505 téměř půl roku nepodařilo vyplout na žádnou pořádnou bojovou plavbu. O této problematice jsem zatím v jiných knihách o U-bootech nečetl, přitom to musel být v některých obdobích i velmi běžný problém. Výborná kniha.

HerrPilot
04.02.2021 4 z 5

Potřeboval jsem si trochu oddechnout od leteckých memoárů, potřeboval jsem vzpomínky od člena nějaké jiné zbraně.
Docela náhodou jsem narazil na tuhle knížku, a z nesmělé obálky se vyklubaly jedny z nejčtivějších pamětí, jaké jsem četl. Autor se nepáře s úvodem, a jde rovnou na věc. Knížka taky obsahuje snad všechno, co nováček u knížek z ponorkového prostředí může chtít: plavby v exotických mořích, jemnou erotiku, akci, zásah vlastním torpédem, sebevraždu kapitána uprostřed akce, dramatické zajetí... Skutečně čtivé a informativní.

Co mi kapku vadilo (a za co strhávám hvězdu) byl autorův až příliš... těsný pohled. Na jedné straně si stěžuje, že se o námořnících mluvilo jako o nacistech, na druhou stranu píše, že po návratu z války utekl před procesem denacifikace (která obnášela i návštěvy koncentračních táborů, pokud se nepletu), o kterém pejorativně mluví jako o „převýchově“. Neupírám autorovi odvahu, ponorková služba v tehdejší době byla velmi těžká, na druhou stranu by mne zajímalo, co si tento opravdu velmi hrdý Němec myslel třeba o Holocaustu. Co by řekl po návštěvě Osvětimi? Jistě by si našel nějakou výmluvu...

Kniha je jinak výborná, a mohu ji tedy doporučit.
A pokud si během její četby pustíte i výborný německý válečný film Ponorka (Das Boot) od Wolfganga Petersena, vaše prožitky z těsné paluby se ještě umocní.

P.S. A pro pohled z druhé strany doporučuji knížku Bitva o Atlantik od kontradmirála Daniela V. Galleryho, který popisuje, jak tuhle konkrétní ponorku zajal.


HCh
03.01.2018 5 z 5

Jedna ze dvou knih, jejichž autoři jsou bývalí příslušníci Kriegsmarine. Pěkná čtivá kniha popisující bez příkras jednak život na válečné ponorce během bojových akcí za druhé světové války, tak i zážitky odehrávající se na pevnině v době odpočinku mezi jednotlivými plavbami. Určitě se k této knize ještě vrátím.

mozkit
12.09.2014 5 z 5

super ctivy

stal-ker
17.08.2013 5 z 5

Kniha, která stojí určitě za pozornost nejen čtenářů, kteří čtou válečnou literaturu. Tato kniha je dokonalým obrazem války, jak ji viděl obyčejný námořník. V knize je vykreslen kompletní život na ponorce a nejen válečné operace a tím se vytváří naprosto jedinečný a ucelený obraz, který je velmi příjemně napsán a čte se téměř sám. Jak sám autor několikrát upozorňuje kniha nemá být přesným popisem událostí, ale jeho osobním, životním příběhem a tím se stává velmi cennou a jedinečnou a ukazuje, že i ve válce válčí lidé s názory, pocity a starostmi.