Podivuhodná výprava z pokoje až na kraj světa

Podivuhodná výprava z pokoje až na kraj světa https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181827/bmid_podivuhodna-vyprava-z-pokoje-az-na--0K9-181827.jpg 5 15 6

Chlapec jménem Milo, který se nerad učí a často se nudí, najde nečekaně ve svém pokoji mýtní budku, a když kolem ní projede ve svéme elektrickém autíčku, ocitne se v podivné zemi, kde je všechno náramně logické, ale nic nedává smysl. Ve společnosti mnohomluvného brouka a tikajícího časopsa pak musí podstoupit nebezpečenství a vykonat hrdinský čin, aby zase bylo všechno, jak má být. Půdorys klasické pohádky je ozvláštněn nápaditou a překvapivou hrou s jazykem, jenž se stává hybatelem děje, a která okamžitě upomene na Alenku v říši divů – díky tomu je také podobně náročným překladatelským oříškem. Čtenář se může přesvědčit, že Dominika Křesťanová si s nástrahami textu poradila bravurně. Kniha amerického spisovatele a architekta Nortona Justera vyšla poprvé v roce 1961 s ilustracemi Julese Feiffera a zařadila se mezi celosvětově nejznámější knížky pro děti, opakovaně se vydává, v roce 1970 byla s úspěchem zfilmována. Konečně se teď dostává i k českému čtenáři.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Phantom Tollbooth , 1961


více info...

Přidat komentář

jiri77
22.04.2023 5 z 5

Občas si přečtu knihu určenou dětem ,abych si trochu odpočinul a musím říci , že toto byla dobrá volba. Kniha mě hodně bavila ,užíval jsem si dobrodružství s Milem a cestoval s ním různými prapodivnými krajinami.

Kyri
04.11.2021

Není to můj šálek kávy. Je to určitě vtipné a moudré, ale prostě ne pro mě.


Taťka Hraboš
26.06.2019 5 z 5

Druhé čtení této knihy a opět jsem se skvěle bavil. Hlavní ale je, že si ji o dost více užily děti, dnes už jedno tři roky školou povinné a druhé to čeká po prázdninách. Poprvé jsem knihu četl dětem před třemi lety a tehdy z ní asi ještě moc neměly. Je to jedna z nejznámějších, nejoriginálnějších a nejlepších knih pro děti, která byla kdy napsána, proto mě stále překvapuje, jak málo hodnocení tady má.

hlina
03.08.2016 5 z 5

Úžasné. Moc jsem si cestování s Milem užila. Mám moc ráda knížky, které jsou jednou velkou hrou se slovy. A to o téhle knížce platí stoprocentně.

Taťka Hraboš
25.01.2016 5 z 5

Dáreček pod stromeček pro našeho předškoláka a stoprocentní trefa. Malý je na tuhle knížku sice pořád malý, chce to už mít nějaké základní školní znalosti, ale i tak si v ní našel svoje a líbila se mu. Za tři čtyři roky ho bude bavit ještě víc. Hlavně ale bavila mě a manželku, skoro jsme se hádali, kdo bude večer číst. Dodatečně jsem si pak musel dočítat pasáže, které na mě nevyšly. Škoda, že autorovi u nás nevyšlo více knížek. Přitom poslední vydal docela nedávno, pokud vím.

Brambram
26.05.2014 5 z 5

Je málo knih pro dospělé, které volím podle obálky. U dětských si tento druh volby občas dovolím a v tomhle případě to bylo velmi dobře.
Toto podivuhodné dílko vzniklo v šedesátých letech, v anglicky mluvících zemích je poměrně fenoménem a bylo i zfilmované. U nás je v podstatě neznámé, možná se nevydalo kvůli překladu. Příběh je totiž založený na jazykových hříčkách. K čemu ho přirovnat? Možná k Alence za zrcadlem, ale je lépe uvěřitelný a lépe pochopitelný. Slovními hříčkami je podobný Vyskočilovu Malému Alenáši, ale děj je proti němu kontinuálnější a dějová linka jasnější. Vzhledem k jazykové "obtížnosti" bych tu knížku viděla pro děti tak od jedenácti výš, pokud budete předčítat, děj a některá slova a hříčky dovysvětlíte - zvládne i dítě mladší.
Takže nezbývá než se ponořit do příběhu Mila, který se v životě děsivě nudí, nebaví ho škola, nebaví ho hračky, nebaví ho pobyt venku ani doma. Nebaví ho vůbec nic. Až když se v jeho pokoji objeví záhadná kartonová krabice s pokyny aby z ní sestavil mýtnou bránu, rozpoutá tím dobrodružství velmi nečekané. Ve svém elektrickém autíčku se dostane do světa ve kterém narazí na Numeropolis - město čísel, Logopoli - město slov, včelu která hláskuje, psa který má tělo z části tvořené budíkem aby hlídal zda někdo nemrhá časem. Ale taky třeba na zemi zvanou Letargie, zjistíte kdo je vlastně Randall a hlavně, jestli se Milovi podaří vysvobodit z vyhnanství dvě princezny - Nezištnou lásku a Ryzí pravdu.
Mé doporučení - vydejte se na cestu s ním, nebudete litovat.

Štítky knihy

pro děti zfilmováno americká literatura fantasy pro děti fantasy

Autorovy knížky

Norton Juster
americká, 1929
2013  91%Podivuhodná výprava z pokoje až na kraj světa

Kniha Podivuhodná výprava z pokoje až na kraj světa je v

Právě čtených1x
Přečtených23x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených7x
Knihotéce10x
Chystám se číst40x
Chci si koupit11x
dalších seznamech4x