Podivné manželství

Podivné manželství https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225306/bmid_podivne-manzelstvi-J0N-225306.jpg 4 9 2

Maďarský kritický realista protestoval ve svých dílech proti úpadkovostí a svévoli kněžské hiearchie a vysoké šlechty v letech 60. až 90. oživováním pokrokové národní minulosti a líčením ušlechtilých charakterů střední šlechty z revolučních let 1848-1849. V tomto románu zachytil jako typický obraz rozkladu vládnoucích tříd soudní proces zemana Jana Butlera proti magnátu Dörymu, který Butlera podvodně oženil se svou dcerou, aby ji uchránil před hanbou z následků jejího poměru s církevním hodnostářem. Proces o povolení rozluky manželství trval více než deset let a rozdělil celé Maďarsko na dva tábory, představující síly pokroku a reakce tehdejší maďarské společnosti. Romantické šťastné vyřešení sporu ukazuje, že spisovatel nepostihl sice sílu revolučního lidu, která by dovedla svrhnout magnáty a biskupy, že však si byl vědom pokrokového ducha lidových tradic... celý text

Přidat komentář

JeKa
03.08.2020 4 z 5

Poutavá satira fungování uherské společnosti, jejích zákonů a úředního šimlu na motivy skutečného příběhu. Hlavní zápletka je prostinká, nicméně následný právní boj s větrnými mlýny svou absurdností lehce připomíná to nejlepší z Kafky. Je to taková kafkovina v období vrcholného literárního realismu. Vyústění je lehounce naivní a dává znát, že se autor chtěl zavděčit čtenářům, ale přesto rozhodně při čtení neurazí.

maryzka
01.03.2017 3 z 5

Kniha mě docela zaujala.Na to, že vyšla skoro před 40 lety tak se dá číst. Nejlepší část knihy je první, kdy hraběte Buttlera intrikami ožení s hraběnkou Doryovou. Poté následuje soudní bitva a hraná smrt pana hraběte. Pokud je tato kniha inspirovaná skutečným příběhem tam to může připomínat trochu českou hru bratři Mršťíků ,, Maryša.