Podivín, který okrášlil svět aneb Vzpomínání na Gustava Ginzela.

Podivín, který okrášlil svět aneb Vzpomínání na Gustava Ginzela. https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367167/podivin-ktery-okraslil-svet-aneb-vz-vH6-367167.png 4 4 2

Gustav Ginzel se stal proslulým díky své, zřejmě úmyslně pěstované image, podivína, prosťáčka a tak trochu blázna. Jaký ale ve skutečnosti byl obyvatel světoznámého Hnojového domu? Na to snaží odpovědět kniha publicisty a spisovatele Jana Šebelky. Gustav Ginzel se stal fenoménem, který zdaleka přesáhl význam i prostor Jizerských hor. Od šedesátých do osmdesátých let se zúčastnil několika horolezeckých a přírodovědných expedicí. Mimo jiné na Cotopaxi, nebo Expedice Sahara, která pátrala po saharských krokodýlech. Na Gustava v knize vzpomínají známí spisovatelé (Miloslav Nevrlý, Miloš Zapletal, Jaromír Štětina), geologové (Miroslav Krůta Mydlík), vědci (Jiří Haleš), cestovatelé (František Sláma, Petr Tischer, Mnislav Zelený Atapana), faráři (Heinz Eggert, Aleš Jaluška) a další osobnosti. Několik příspěvků se týká Gustavova procesu, v němž byl v roce 1982 obviněn z několika trestných činů. Například hanobení republiky, nebo týrání zvířat (údajně měl chovat koně uvnitř domu).... celý text

Přidat komentář

jprst
30.10.2020 4 z 5

Zajímavý člověk, který si pravděpodobně image podivína, či snad dokonce i blázna, pěstoval snad i úmyslně. Autor této knihy to za použití pohledů a názorů známých osobností tak trochu potvrzuje, ovšem na druhou stranu zcela jasně ukazuje, že ze strany Gustava Ginzela to byla jen působivá maska.

Afilada
16.10.2020 5 z 5

Pocta Gustavu Ginzelovi, vzpomínky jeho blízkých kamarádů, fotografie, odkazy.
Horal, horolezec, lyžař, neodsunutý sudetský Němec, který se vnitřně identifikoval jako Čech, milovník přírody, fotograf, cestovatel, filosof, samorost. Díky příbuzným v Západním Německu mohl cestovat na západ a do světa, pak nám vyprávěl, jak to tam vypadá.
Znal jsem ho osobně, tenhle člověk (v dobrém slova smyslu) ovlivnil tisíce lidí, více, než mnohé "masové" "socialistické" organizace.