Pod tíhou historie

Pod tíhou historie https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327419/mid_pod-tihou-historie-D8O-327419.png 5 55 13

Knižní rozhovor s historikem mapujícím temná údobí našich dějin, autortem knih Průvodce protektorátní Prahou či Krvavé finále Pro Jiřího Padevěta je historie více, než jen sled dat a událostí. Jeho historické práce, mapující události druhé světové války v Čechách a na Moravě, dokáží z na první pohled banálního průsečíku míst a dat extrahovat konkrétní lidské osudy, často neveselé, někdy hrdinské. Autor knih Průvodce protektorátní Prahou či Krvavé finále z obyčejného a až neemocionálního popisu často hrůzných válečných událostí loví otázky po obecném smyslu lidství a tom, co dělá člověka tím, čím je. V obsáhlém knižním rozhovoru s publicistou Luďkem Staňkem Jiří Padevět vysvětluje, proč jej přitahují právě temné stíny poslední války na českém území a proč má touhu jit a dívat se tam, odkud ostatní často odvracejí zrak. Úspěšný autor, nositel ocenění Magnesia Litera, ale také nakladatel a knihkupec, navíc odhaluje, proč je fascinován dílem Karla Hynka Máchy a jakou roli podle něj hraje historie nedávná, alternativní, paralelní, ale i historie míst v životě člověka.... celý text

Přidat komentář

JanaHB061
09.01.2024 5 z 5

Kniha mě velice zaujala, hlavně pohled pana Padevěta na úlohu i obyčejného člověka v naší historii. Oceňuji hlavně lidskost a děkuji, že se mezi našimi spisovateli někdo takový nachází. Knihu jsem dostala od svého syna a určitě si ráda přečtu další knihy od pana Padevěta.

yvett239
27.11.2023 5 z 5

Podepisuji komentář uživatelky Majdule a jen ho rozšířím.
Dá se říct, že jsem na Jiřím Padevětovi vyrostla (na jeho pořadu Krvavá léta jsem strávila celé gymnázium a i díky němu se tolik zajímám o historii). Tato kniha mi byla studijním materiálem a přípravou k rozhovoru, který jsem s ním vedla jakožto praktickou část absolutorijní zkoušky. Inspirovala mě k několika dobrým otázkám a o Jiřím Padevětovi jsem se z ní dozvěděla hodně nového. To, že se zrovna u rozhovoru s tak kultivovaným člověkem šetřilo na korektuře, mě ale dost mrzelo.


Juagustin
03.05.2021 4 z 5

Nemám knize co vytknout, četla se mi výborně. O panu Padevětovi jsem dosud neslyšel, ale tímto knižním počinem mě zaujal a vzbudil ve mně zájem o historické události z války a doby těsně po ní. Oceňuji, že kniha přináší jiný pohled na Mnichov a hlavně na poválečné politické dění, než do nás futrovala oficiální občanská nauka a dějepis ve školách.

lencin
07.10.2020 5 z 5

Zajímavá a inspirativní kniha o pohledu na historii. A taky nakouknutí pod pokličku tvorby jeho knih.
Líbilo.

Dáma s hrnstjm
09.09.2019 4 z 5

Zajímavé čtení, nahlédnutí pod pokličku Krvavým létům a autorově literární tvorbě. Dlouho mi nesedělo, že člověk bez historického vzdělání se věnuje historickým tématům na celkem vysoké úrovni. Že nemá žádnou odbornou průpravu, neřeší metodologii a podobně. Ale ono je to možná dobře, třeba jsou knihy i pořady pak mnohem srozumitelnější laické veřejnosti. Z nadšence se stal odborník a neodpustím si poznámku, že ten chlap zraje jako víno! :)

ArwenAragorn
25.07.2019 5 z 5

Teprve touto knihou jsem se seznámila s Jiřím Padevětem a rozhodně nelituji. Je mi v mnohém blízký a s jeho názory až na vyjímky souhlasím. Po tomto setkání určitě vyhledám autorovy knihy, protože oblast, kterou se zabývá, mě hodně zajímá.

MildeZ
03.03.2019 5 z 5

Skvělý doplněk k autorovým knihám ;-)

Inozuka
31.01.2019 5 z 5

Jiřího Padevěta jsem začal vnímat díky jeho historickým bedekrům, na než skvěle navázal seriálem Krvavá léta na Streamu. A protože mi byl jeho přístup k historii sympatický, rozhodl jsem se pořídit si i knihu jeho rozhovorů s redaktorem Luďkem Staňkem (jehož práci mám rovněž vcelku rád). A nelituji, protože jsem se utvrdil v tom, že mé názory se s těmi Padevětovými dost shodují, že máme společného možná víc, než bych čekal (punk, modelaření, vztah ke knihám ...) a že je to velice inspirativní člověk, kterému držím palce v jeho dalších aktivitách.

petrarka72
18.10.2018 4 z 5

Je to ostré, je to přesné, v té věcnosti a konkrétnosti. Jako doplňková četba k Poznámkám a Střepům výborné. Ale redaktora a (absentujícího) korektora zastřelit...

Majdule
09.07.2018 4 z 5

Jiří Padevět je zajímavá, charismatická osobnost, jejíž působení už nějakou dobu sleduji. Rozhovor s ním mě tedy, byť jinak tento žánr nijak zásadně nepreferuji, zajímal.
Hodnotit ho vlastně můžu ze 3 hledisek: otázky Luďka Staňka, odpovědi Jiřího Padevěta a bohužel redakční úprava. Tolik chyb a překlepů prostě kazí požitek. Nezaslouží si to žádná kniha, natož rozhovor s tak kultivovaným mužem, který tak bravurně vládne slovem.
Otázky Luďka Staňka byly přátelské, zasvěcené a důkladné. Občasné návraty mě nevadily, otázky snad jen nemusely jít až tolik po srsti. Rozhodně nemám na mysli žádný bulvár, ale zajímalo by mě rozvedení některých názorů a zejména jejich kořeny, zdůvodnění.
V tom nejdůležitějším aspektu je zde ovšem čtenáři předložen poutavý a mimořádně inspirující text. Trefné postřehy ze současnosti, střízlivé výhledy do budoucnosti a fundovaný, nepředpojatý pohled do minulosti. Právě ta nepředpojatost, nadhled a pochopení pro mě byli největším překvapením a současně důkazem, jak snadno si vytvářím dojmy "ze vzduchu" (jinak by se asi překvapení nekonalo). Jiří Padevět nezlehčuje, neztrácí ze zřetele význam a závažnost dějů minulých, ale také ukvapeně nesoudí. Radost potkat takového člověka aspoň prostřednictvím rozhovoru.

Candide
09.01.2018

Skvělý "jednohubkový" doplněk pořadu Krvavá léta na Streamu, jehož sledování mě k četbě inspirovalo.

bazyk21
16.10.2017 5 z 5

pro mne velmi inspirativní a poutavý náhled na knižní trh a zajímavý životní příběh autora

novecento
28.07.2017 5 z 5

Pod tíhou historie je dobře napsaná kniha rozhovorů publicisty Luďka Staňka s Jiřím Padevětem, zajímavým spisovatelem, historikem, knihkupcem a nakladatelem. Můj první dojem byl sice rozpačitý. Fotky zaváněly bulvárem a text čtením o pankáči a jeho dětství v Praze-Nuslích. Knihu jsem několikrát odložil, ale bylo mi jasné, že se musím dozvědět podstatné informace o člověku, který je autorem knih Krvavé finále a Krvavé léto. To jsem ještě nic netušil o dalších zajímavých titulech tohoto autora. Postupně jsem se do knihy začetl a mohu ji všem čtenářů doporučit, zejména jako další zdroj informací o Padevětových vydaných knihách i o fungování knižního trhu v době před rokem 1989 a v současnosti. Je to kniha rozhovorů s množstvím zajímavých otázek a mnohdy ještě zajímavějšími odpověďmi. Uvádím několik ukázek:
Jak by dopadla 2. světová válka, kdyby tady existoval penicilín? „Kdyby byl ve dvaačtyřicátém roce běžně k dostání penicilín, tak by Heydrich možná přežil.“ (Penicilín objevil skotský lékař Fleming v roce 1928. V armádě se začal používat až v roce 1943)
Protokoly gestapa jsou hodnověrnější než naše dokumenty z výslechů v 50-60 létech? „Gestapo z tebe většinou dostalo to, co jsi věděl. STB ale s tebe dostalo i to co jsi nevěděl a neudělal.“
Kde se v lidech stále bere ta schopnost mučit a zabíjet? „Lidé jsou pořád stejní. Slupka lidskosti je poměrně tenká. Stačí vytvořit nelidské podmínky a člověk se začne chovat nelidsky. Úcta k mrtvým se vytratí a pak se vytratí i úcta k živým. Hráli jsme si na indiány a partyzány, jako všichni kluci. Později zjistíš, že Karel May byl oblíbeným autorem Hitlera a Old Shatterhand, jako postava zapadá do árijské rasy a ideologie.“
Jiří Padevět v závěru knihy uvádí: „Chci ukázat mimo jiné příběhy lidí, pro které tahle země něco znamenala. A chci ukázat i příběhy lidí, proti kterým stojí za to se postavit. Za každého režimu.“