Pod sopkou

Pod sopkou https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27234/bmid_pod-sopkou-sb3-27234.jpg 4 19 3

Děj románu klasika angloamerické literatury se odehrává v mexickém městečku roku 1938, v době porážky španělských republikánů na Ebru. Pod vnějším rámcem posledního dne bývalého britského konzula, jenž hledá záchranu v alkoholu, kreslí obraz světa 20. století s hrozbou fašismu a rozpadem západní civilizace. Přeložil František Jungwirth, verše přeložil Jan Zábrana a ty španělské přeložila Pavla Lidmilová.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Under the Volcano , 1947


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
04.04.2022 4 z 5

Po Odysseovi od Joyce jsem se dostal k dalšímu "špalku", který se odehrává během jediného dne. Lowry nám ukazuje exotické Mexiko, kde se kromě tamní kultury zaobírá také uměním obecně, ať už jde o literaturu, film nebo Hitlera coby neúspěšného malíře. Hodně paralel a odkazů udělal Lowry k Marlowově Faustovi, který je u nás bohužel špatně k sehnání. V rámci románu sledujeme vícero postav a krize, jimiž si prochází, což nakonec samozřejmě "exploduje". Z počátku jsem se do knihy nemohl úplně dostat a nebavila mne, ale od poloviny se to změnilo. Zvažoval jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdami, ale to vyšší hodnocení tomu nakonec dám.

Acamar
15.02.2021 5 z 5

Už název samotný výstižně evokuje atmosféru románu. Nahromaděnou tenzi, blízkost ničivé erupce. Volný pád bývalého britského konzula v Mexiku, jeho neúspěšný boj se závislostí na alkoholu a marná snaha o záchranu manželství. Nenaplněné sny a deziluze všech tří hlavních postav. Realita, kde láska a pravda nevítězí.
Kniha asi není zrovna masově známá, nebýt krátké pochvalné zmínky v Zábranových pamětech, dále by se na ni doma prášilo na polici ... škoda, že zde má jen jediný komentář, a to ještě "odpad". Pro mne je to silná, výborně napsaná kniha. Intenzivní a autentický obraz rozpadu a (sebe)destrukce. Jen, jak se dnes říká, nejde čtenáři příliš naproti ... náročná na soustředěnost, dění se odehrává spíše pod povrchem, ve vnitřních monolozích, vizích a snech, vzpomínkách (či deliriích), odkazy na soudobé reálie nebo literární klasiku, sáhodlouhé popisy jak vnějšího prostředí, tak vnitřních pochodů, souvětí, za která by se nemusel stydět ani W.Faulkner ... kniha, u které mám pocit, že jsem se při prvním čtení jen tak sklouzla po jejím povrchu a nejlépe by ji bylo začít číst hned znovu od začátku. Ale i to stačilo na silný zážitek.


Bear Reader
12.09.2017 odpad!

Tohle je jediná kniha, kterou jsem za svou čtenářskou éru nedočetl. Tak utloukající nudu jsem snad nikdy nezažil.

Štítky knihy

zfilmováno anglická literatura Mexiko alkoholismus rok 1938 proud vědomí

Autorovy knížky

Malcolm Lowry
britská, 1909 - 1957
1980  82%Pod sopkou

Kniha Pod sopkou je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce21x
Chystám se číst42x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x