Pod ochranou Núriho

Pod ochranou Núriho https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177550/bmid_pod-ochranou-nuriho-2Pj-177550.png 5 1 1

Alois Musil (papežský prelát, biblista, orientalista, cestovatel, spisovatel a profesor UK) cestuje po Arábii, poznává život beduínských kmenů a dokumentuje tamnější dochované památky.

Přidat komentář

Amadys33
11.10.2013 5 z 5

Knihy Aloise Musila jsou pro mě velkým objevem. Zasloužily by si určitě nové vydání s jeho vlastní obsáhlou fotodokumentací.
A. Musil popisuje ve svých knihách cesty Arábií na sklonku 19. a počátku 20. st.
Dokázal si zjednat svou odvahou a znalostmi respekt a uznání místních kmenových vůdců.
Ze svých cest přivezl stovky okopírovaných nabatejských a řeckých nápisů, náčrtků, fotografií, ale i množství biblistických, topografických, etnografických a botanických poznatků. Na druhou stranu také podlomené zdraví – malárii a spoustu šrámů z opakovaných, životu nebezpečných loupežných přepadení a bitek s arabskými bojovníky jichž se sám zúčastnil.
V roce 1906 vyšla jeho mapa oblasti bývalé římské provincie Arabia Petraea, zachycující území v rozsahu 95 000 km2, do velké míry korespondující s dnešním Jordánskem, jež se stala nejpodrobnější mapou této oblasti.
Pomohl uzavřít mír mezi významnými kmeny, které spolu válčily desítky let. Stal se spolunáčelníkem dvou beduínských kmenů.
Jako znalce tamnějšího území ho kontaktovaly významné světové mocnosti, které tam uplatňovaly své koloniální zájmy.
Císařem Františkem Josefem I. byl Musil oceněn Řádem železné koruny III. třídy.
Alois Musil byl český vědec, který získal mezinárodní věhlas. V roce 1911 se stal čestným členem Dánské královské zeměpisné společnosti. Jako dosud jediný Čech obdržel 21. února 1928 zlatou medaili Charlese P. Dalyho a byl zapsán na desku cti v čestné síni Americké zeměpisné společnosti.
Musilovy poznatky zůstávají dodnes pro badatele nenahraditelným zdrojem informací. Jeho vědecký záběr byl obrovský a stejně rozsáhlé je i zanechané dílo. Vydal 54 knižních titulů a přes 1200 odborných i populárních článků.
Patří mezi největší české cestovatele a svým významem a poznatky z cest se řadí minimálně na úroveň Zikmunda s Hanzelkou.
Jako katolický kněz a „exponent rakousko-uherského dvora i buržoazního Československa“ byl komunistickým režimem systematicky vytěsňován z čítanek i z paměti národa, což se v jeho případě téměř dokonale povedlo. :-(
Nyní je znám především pouze pravidelným návštěvníkům antikvariátů.

Alois Musil byl člověk světového formátu, který je u nás nyní trestuhodně opomíjen a zapomenut, a který, jak doufám, bude opět zpětně podle svých zásluh uznáván a doceněn.

Autorovy další knížky

Alois Musil
česká, 1868 - 1944
2015  93%Ze světa islámu
1973  68%Cedry na Libanonu
1969  63%Mstitel
1935  60%Ve stínu křižáckého hradu
1931  87%Mezi Šammary