Po stopách nacistických pokladů

Po stopách nacistických pokladů https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106864/po-stopach-nacistickych-pokladu-106864.jpg 4 11 3

TOHLE JE MOŽNÁ POSLEDNÍ VELKÝ PŘÍBĚH DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY, KTERÝ JEŠTĚ NIKDY NIKDO NEVYPRÁVĚL. Jistá méně známá spojenecká divize dostala za úkol najít a zachránit evropské umělecké poklady, které uloupili Hitlerovi vojáci v obsazených zemích – od děl Michelangela a Da Vinciho až po van Eycka a Vermeera. Členové tajné jednotky pracovali každý na vlastní pěst za nepřátelskými liniemi, a jejich jediným vodítkem byly útržky informací a zaslechnuté narážky. Tito nehrdinští hrdinové byli často muži ve středním věku, otcové od rodin, kteří opustili své poklidné životy a vydali se do epicentra války, kde riskovali své životy – a mnozí je i ztratili. Ztělesňují to nejlepší z velké generace, jejíž hrdinský duch vydal to nejlepší z člověka, aby porazil nejhorší zlo.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Monuments men


více info...

Přidat komentář

Matty
24.07.2017 3 z 5

Přečteno kdysi v rámci přípravy na Clooneyho Památkáře.

S ohledem na lehce kuriózní obsah je kniha psána s méně heroickým nádechem než Ambrosovo přiblížení akcí Bratrstva neohrožených. Díky stavění kapitol okolo menších příhod jednotlivých „památkářů", díky snaze autorů o profilaci jednotlivých aktérů a díky prokládání knihy osobními dopisy nejde o suché vršení faktů, ale o celkem čtivý způsob, jak se dozvědět o jedné z méně akčních, ale neméně významných epizod druhé světové války.

pobijecmuch
03.07.2014 5 z 5

Knihu jsem si zapůjčil, přečetl a potom podíval na film. Ten kdo má rád toto téma tak moc doporučuji. Je to prostě jiný pohled na válku, kdy se místo střílení, hledají Němci ukradené umělecká díla. A dámy ve filmu hraje váš oblíbenec George Clooney !!


kyssling
19.05.2014 3 z 5

Zajímavá, celkem čtivý kniha o pozapomenutém aspektu druhé světové války. I když chápu "stavovkost", "heroičnost" všech na konci války, kterou my v době míru nejsme schopni docenit ... NEvěřím že se ve velkém nekradlo i na americké straně.
Nijak to nekritizuji, ale snad by 60 let po válce mohly odkrýt i tuhle temnou stránku. Přeci když budu nasazovat krk, budu přítomen jak mí kamarádi jsou zmrzačení či umírají budu myslet i ne jen na místně osobní prospěch, ale i na zabezpečení rodiny, když to "koupím, nebo kamáradovi rodiny když přišel o nohu. Nikdo by se tomu asi nemohl divit, ale mohlo to být férově napsáno. I když se to asi nehodilo do stavby knihy. Nakonec se odkryly zcela na závěr velmi zajímavé osudy prvních "hrdinů" a "obětí" jejichž osudy se po x-letech obrátili (míním pozdější vývoj v Altaussee zcela na konci knihy).