Po sametu

Po sametu https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280228/mid_po-sametu-xix-280228.png 5 2 1

Jací jsme byli těch 25 let od listopadu 1989? Naivní, zapálení, směšní, okradení – byli jsme občany, houbaři, myslivci, golfisti, televizní diváci, zkrátka lidé ve svobodné společnosti. Scénický útvar čerpající z rubriky Ivana Lampera Minulý týden, která vychází v Respektu, ukazuje, co se kolem nás za těch pětadvacet let stalo, a jak jsme to prožili. Text vychází u příležitosti premiéry na Nové scéně, režisérem a spoluautorem scénáře je Jiří Adámek, tvůrce originálního modelu hudebně-verbálního divadla (někdy nazývaného „novým voice-bandem“), a výrazná osobnost současného divadla. Kromě scénáře a fotografií z inscenace kniha obsahuje fotoesej o tom, jak žijeme, medailony autorů a dvě zamyšlení (Ondřej Štindl, Jiří Peňás).... celý text

Přidat komentář

Bonda
24.01.2016

I když se člověk občas musí smát, vcelku je to dost otřesná přehlídka českých tápání a občas čisté nemorálnosti. Nepříjemné zrcadlo.

Pár vybraných ukázek z předmluvy:

1994 Písecký soud osvobodil skinheady, kteří loni na podzim utopili v řece Otavě sedmnáctiletého Roma. 1995 Více než čtyřicet procent populace je podle průzkumu agentury Opinion Windows přesvědčeno, že rasistické bojůvky holých lebek „vyvíjejí pozitivní činnost“. 1995 Skupina skinheads v Karviné zbila a vážně zranila tři nezletilé dívky romského původu. 1996 Okresní soud v Rokycanech rozhodl, že zakazovat vstup do restaurací Romům není „rasová nesnášenlivost“, ale „organizační opatření“. 1997 Jako příliš kritickou k úřadům a bílé většině zamítla vláda zprávu o situaci Romů v Čechách, kterou jí předložil ministr bez portfeje Pavel Bratinka. 1998 „Jsou to ještě taková ucha,“ charakterizoval karvinský policejní ředitel Karel Heran čtveřici bílých domorodých mladíků, kteří na ulici v Orlové hodili půllitrem po dvanáctileté dívce a pak ubili jejího otce, který se ji snažil bránit. 1998 „Mladíci strčili Romku do řeky, aby se umyla, a když odcházeli, sahala voda ženě po prsa - dokazování však neprokázalo, že by obvinění měli třeba jen eventuelní úmysl Romku připravit o život,“ vysvětlil státní zástupce Miroslav Hantl, proč utopení Romky Heleny Biháriové nebylo podle jeho názoru vraždou. 1999 „Buď špatně poslouchali, nebo špatně četli, mnozí z nás se ozvali už několikrát,“ prohlásil ministr zahraničí Jan Kavan na adresu členů Helsinského výboru Kongresu USA, kteří vyzvali Zemanovu vládu, aby důrazněji odsoudili množící se případy rasového násilí a xenofobie české většinové společnosti. 2001 „Upozorňoval jsem je, že se v případě nějaké epidemie nemohou divit, že jim někdo hodí hořící láhev do oken,“ prohlásil starosta Jeseníku Jiří Krátký poté, co několik místních Romů onemocnělo infekční žloutenkou. 2002 „Není na místě investovat šest set milionů korun do změny, která je na tu sumu až příliš symbolická,“ odpověděl místopředseda vlády Vladimír Špidla na dotaz, proč jeho kabinet nesplnil slib a neodstranil páchnoucí a ohyzdný prasečinec stojící poblíž jihočeských Let přesně v místech, kde za války Češi věznili své romské spoluobčany před jejich poslední cestou na východ do plynových komor Osvětimi. „Je to typicky intelektuálský umělý problém: na našem území je spousta míst, kde došlo k tragédiím, například na silnicích, a nikdo se nepohoršuje, že tomu chybí pieta,“ vyslovil se k vepřínu i Špidlův smluvně-opoziční kolega, místopředseda ODS Miroslav Beneš.

Kniha Po sametu je v

Přečtených2x