Plantážníkova dcera, Měsíční království a jiné povídky

Plantážníkova dcera, Měsíční království a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506119/mid_plantaznikova-dcera-mesicni-kralovs-Hy6-506119.png 5 2 2

Kniha obsahuje tři novely: Plantážníkova dcera, Měsíční království a Deník Gity Ghorneové. Čtyři kratší povídky: Zásnuby vzdálené v čase, Tetinka, Rozjímání v jedné probdělé noci a Tulák po hvězdách. Čtyři první jsou beletrií, poslední tři povídky mají pravdivé jádro. Poslední z nich, humorný příběh "Tulák po hvězdách", je autografickým příběhem autorky.... celý text

Přidat komentář

Rose-Mary
02.11.2023 5 z 5

Kniha obsahuje tři krátké novely a čtyři povídky. Hlavní z nich jsou první dvě novely, Plantážníkova dcera a Měsíční království. Pojednávají o dívce Zoraně, dceři brazilského plantážníka, která se zamilovala do mladého studenta George, který přijel z Anglie čerpat vědomosti o plantážnictví cukrové třtiny a byl hostem jejího otce.
Děj se táhne po dobu pěti let, od jejího dětství až do věku třinácti let. Vynechává období jejích prázdnin, kdy byla pozvána na zotavenou k matčině přítelkyni do jižního regionu Brazílie. Toto období je popisováno v novele Měsíční království.
Novela Deník Gity Ghorneové je psaná formou deníku. Popisuje zkušenosti mladé dívky, která se musela provdat proti své vůli za mladého muže, syna otcova bývalého spolužáka a přítele.
Další kratší povídky: Zásnuby vzdálené v čase, Tetinka, Rozjímání v jedné probdělé noci a Tulák po hvězdách, jsou také zajímavé, a stojí za přečtení. Knihu jsem přečetla podruhé, rovněž jí dávám plný počet hvězdiček, jako v loňském roce.

jana-cisarova
25.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Plantážníkova dcera, Měsíční království a jiné povídky
Moje předposlední kniha obsahuje tři novely a čtyři kratší povídky. V tomto komentáři se zaměřím na novely „Plantážníkova dcera“ a „Měsíční království“. Jde o dva příběhy, které se vzájemně prolínají.
Děj romance se odehrává v exotické Brazílii v šedesátých letech minulého století. Začíná okázalým karnevalem v Riu. Ulice plné až k prasknutí, zástupy tančících polonahých žen, bubnujících mužů a alegorických vozů. Plantážník Fernando Gutiérez posílá jejich osmiletou dceru Zoranu pozdě odpoledne domů, a nařizuje soukromému řidiči, aby ji předal chůvě. Zorana se brání, domů ještě nechce. Když se blíží k plantážníkovu sídlu na venkově, požaduje, aby jí řidič zastavil, že domů dojde pěšky, vždyť je to už jen kousek. Po delším váhání a její neústupnosti jí povolí a vysadí ji.
Zorana je svobodná, nikdo ji nehlídá. Poskakuje, napodobuje tančící ženy z průvodu. V cestě jí stojí úzký potůček, ten se rozhodne přeskočit. Chybí jí jen pár centimetrů… Skončí v korytě potoka s vymknutým kotníkem. Než si uvědomí, do jaké bryndy se dostala, že z potoka s bolavou nohou nevyleze a domů nedojde, připlazí se k ní had a uštkne ji. Nárt začne ošklivě natékat a celé místo zrudne. Křičí a bezradně volá o pomoc. Určitě zbytečně. Had byl zaručeně jedovatý a zbývá jí jen několik minut, než tady bez pomoci, aniž by o ní někdo z domu věděl, zemře.
Záchrana přijde „za pět minut dvanáct“. Mladý student, George Redford, host jejího otce z Velké Británie, se též vrací z karnevalu a udělá si procházku lesnatou buší podél potůčku. Slyší zoufalé volání o pomoc, které se ozývá odněkud z potoka. Zoraně se dostane pomoci v poslední minutě, kdy už ztrácí vědomí. George ji ošetří a odnese v náručí do domu.
Rodiče Zorany jsou mladému Georgovi nesmírně vděční. Plantážník ho zaučuje do pěstování cukrové třtiny, neboť se chystá studovat tropické zemědělství na univerzitě. Zorana se na mladého George nesmírně upne. Děkuje mu za záchranu a prohlašuje, že její život mu bude navždy patřit.
O deset let starší George je z toho rozpačitý a zaskočený. Rozloučí se spolu jako kamarádi a on slibuje, že za dva nebo za tři roky sem opět přijede na další stáž, aby měl podklady k diplomové práci.
O tři léta později se opět setkávají. Jedenáctiletá Zorana je už v plném rozpuku dospívání. Tentokrát se netají s tím, že se do něho zamilovala. Tři týdny pobytu v něm zanechají velký zmatek a nejistotu. Bojí se komplikací, neboť ona je stále ještě dítě, i když vypadá na patnáct. V Brazílii dívky dospívají o moc dříve než u nás. Také jsou tam jiné zákony pro pohlavní zletilost než v Evropě.
Příští rok má zase přijet. Zorana se nemůže dočkat, počítá každý den do jeho příjezdu. Geoge nakonec jejímu otci oznámí, že letos nepřijede. Neudělal jednu těžkou zkoušku, v srpnu ji musí opakovat. Zorana se úplně zhroutí. Nikomu nic neřekne, z čeho pramení její nemoc. Duševní trýzeň, horečky, dusivý kašel, ztráta dechu a bolesti srdce. Když už si matka neví rady, zavolá své přítelkyni ze studií, která žije v jihobrazilském regionu Rio Grande do Sul, ve městě Santa Maria uprostřed neprostupných hor a džunglí. Paní Zilda pozve Zoranu k ní na prázdniny. Rodiče souhlasí, souhlasí i Zorana, která vůbec nekomunikuje, je z ní vyhublá troska.
Za měsíc se vrací domů úplně zdravá, veselá dovádivá, jako bývala dřív. Nikomu neprozradí, co se s ní stalo, že se v noci lednového úplňku dostala k měsíčním královnám, které jí z bezvýchodné situace našly východisko. Tento příběh není součástí Plantážníkovy dcery, je popisován v novele „Měsíční království.“
Zorana se vrací do školy a po půlroce v srpnu očekává poslední příjezd její velké lásky. George, bude už za rok končit studium a letos potřebuje poslední podklady k diplomové práci. Má od měsíčních královen vypracovaný plán, co musí udělat. Musí Georgovi odhalit svou lásku, musí ho svést a zařídit, aby se s ní oženil. Bojí se, že otec by ho nepřijal jako vhodného ženicha pro svou dceru, musí zařídit, aby nebyla už „použitelná“ pro dohodnutého manžela, kterého by jí vybral otec.
Svou lásku si nakonec získá. George nevěří, že by mohla být pro něho dosažitelná, ale splní její žádost a podmínky. Pokračování příběhu je pak samé tajemství, zvraty a kamufláže. Opět jí pomůže její dobrá víla, matčina přítelkyně Zilda, a pozve ji k sobě na prázdniny do města Santa Maria. Tam dojde k odhalení. Po dvou měsících přilétá Zorana domů a nese odpovědnost za vše, co provedla. Ukazuje se, že měla nesprávný odhad, a vše, co zařídila, aby Georgie získala, bylo zbytečné a neúměrně předčasné. Je za to potrestána, vlastně oba jsou za to potrestáni. Nakonec ale všechno dobře dopadne.

Měsíční království
Daleko od civilizace, v neprostupných horách a džunglích, v jihobrazilském městě Santa Maria, se scházejí v noci za měsíčního úplňku, tajemné měsíční královny. Jsou to dívky z masa a kostí, studentky střední internátní školy, které pomáhají lidem a dětem s jejich trápením, starostmi a problémy různého charakteru. Každá dokáže pomoci a poradit v oboru, který na škole studuje. Jsou tam psycholožky, zdravotnice, budoucí sestry a lékařky, sociální pracovnice, vizážistky a modistky.
Sem poslali rodiče Zoranu, která už byla bledá, docela průsvitná, zlomená v hlubokých depresích a s nikým nekomunikovala. Nikdo nevěděl, že je to bolest a nemoc z nešťastné lásky.
Hned první noc po jejím příjezdu měla Zilda v nemocnici noční službu a musela nechat Zoranu doma samotnou. Náhodně se dozvěděla, že dnes, když se na obloze rozzáří úplněk, bude noc, kdy tu úřadují měsíční královny. Zorana se způsobem téměř nadpřirozeným dostane k nim a svěří se se svým trápením. Je jí nabídnutá pomoc. Ujme se jí královna Saravah a poradí, jakým způsobem svou lásku získat.


Rose-Mary
20.11.2022 5 z 5

Tato poslední kniha autorky Jany Císařové je něčím novým. V pořadí už 13. kniha, na které si dala velmi záležet. Jelikož nemá žádné nakladateltví, knihy si edituje sama (od 4. knihy "Jak jsem našla správnou životní cestu"), sama si dělá grafické zpracování testu i korektury. V jejích prvních knihách zůstalo dost chyb a drobných nedostatků. Přesto jsou knihy čtivé a přes počáteční nedostatky oblíbené, zvláště u čtenářek v seniorském věku, ke kterým i ona patří. Poslední kniha novel a povídek je plná překvapení, zvratů, čtenář je překvapen, jak děj postupuje, kam se bude ubírat a jak nakonec příběh skončí.