Plameňák

Plameňák https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497565/bmid_plamenak-QwK-497565.png 4 26 11

Jedna noc, hotelový pokoj, tři lidské osudy Setkat se s člověkem a udělat si na něj názor umíme všichni, ale kdo se odváží dostat opravdu pod povrch? Jakub, Klára a Jonáš mají příležitost to alespoň zkusit. Potkávají se jedné noci možná náhodou, nebo možná právě proto, aby vyprávěli své příběhy a vyložili karty na stůl. Odhalit své nitro někomu cizímu je totiž snadnější než být upřímný sám k sobě. Jakub bloudí mezi vztahy, aby našel cestu k tomu nejdůležitějšímu, ke své dceři. Klára hledá pevný bod, aby ustála překvapivé dění kolem sebe. A Jonáš? Tomu osud rozdal snad nejhorší možné karty. Hraje ale s odhodláním a vírou, že je brzy promění v esa, a hra se tak konečně obrátí v jeho prospěch. Život ale občas bývá těžký soupeř…... celý text

Přidat komentář

Zuzanak4
05.11.2023

Svižné čtení, který příliš nezatížilo mou mysl, což bylo přesně to, co jsem potřebovala. Jednohubka, kterou přečtete za jedno odpoledne a nudit se určitě nebudete.

Gabusza
13.03.2023 4 z 5

Je to kniha oddechová.
Vtáhne vás do děje, příběhy jsou z běžného života tří lidí, jsou čtivé, zajímavé i obyčejné
Námět se mi líbil, kapitoly krátké, což mám moc ráda. Střídaly se s minulostí Kláry a Jakuba. Akorát Jonášovi se moc prostoru nedostalo.


kikikrat
24.02.2023 5 z 5

Už když jsem viděla tu překrásnou obálku a četla anotaci, veděla jsem, že tu knížku musím mít a rozhodně nelituju. Kniha mě vtáhla a zasáhla a je mi líto, že není víc vidět. Není to špatný ale ani dobrý příběh dvou lidi ale je prostě reálný. Mám pocit, že Kláru a Jakuba znám a rozumím jim. No ale řekněte mi co ten Jonáš?

nela3812
30.01.2023 4 z 5

Plameňák je příběh 3 lidí a jejich zcela (ne)obyčejných životů, plných strastí, které prožívá každý z nás. Vyprávění je čtivé díky stylu psaní autorky a také díky střídání pohledů a vyprávění. Celkově příběh příjemně plyne a bylo to pro mě milé osvěžení od žánrů a příběhů, které čtu obvykle. Nic náročného na přemýšlení, žádné složité zápletky. Prostě život. Jen pro změnu ne jen ten náš, ale úplně cizí.

Mínusy vidím především v začátku knihy, který k tomu zbytku příliš nepasuje. Jakub osloví Kláru, aby mu vyprávěla různá období života a on bude naoplátku vyprávět svá. Po Jonášovi to však nikdo nechce a on je i přesto vypráví. Detail, ale js to zvláštní. Také jsem mezi jednotlivými obdobími z minulosti čekala návrat do součastnosti a krátkou konverzaci o tom co se stalo. Této konverzace jsme se dočkali až na konci, přičemž to bylo prakticky shrnuto jako "Joo, máme to těžký, ale hezky". Za mě to bylo v tomto směru nepromyšlené a nedotažené.

Hodnotím 3,75/5

KatChiss
29.12.2022 3 z 5

Jedna noc, hotelový pokoj a tři lidské osudy. To je shrnutí tohoto románu, který nám vysvětluje, proč bychom neměli soudit lidi na první pohled. Proč bychom se měli někdy pozastavit a dotyčného se zeptat, jak se do nynější situace dostal. Ani poté nemáme právo ho soudit, ale už si dokážeme lépe představit, čím si musel prožít a čeho se - například - musel vzdát.
.
Mezi hlavní postavy patří Klára, recepční hotelu Bosco; Jakub, stálý návštěvník hotelu Bosco a Jonáš, zaměstnanec hotelu Bosco. Životy těchto lidí se v jednu noc protnou, a kdyby nebylo Klářiny chladné hlavy a vynalézavosti, nemuselo to dopadnout vůbec dobře. Nad sklenkou dobrého pití se Jakub svěřuje Kláře se svou minulostí a ona mu oplácí stejnou mincí. Díky tomu se dozvídáme o jejich strastech a trápeních.
.
Říká se, že lidé se radují z cizího neštěstí. Já si při čtení takovýchto životních situací vždy uvědomím, že mám vše, co potřebuju. Neměla bych si na nic stěžovat, protože by vždy mohlo být hůř.

Áňa 998
10.12.2022 4 z 5

Čtení ze života, řešení různých problémů, několik dějových linek... zajímavé čtení :-)

pavlačinka.1
21.11.2022 4 z 5

Zajímavý příběh, prostředí hotelu, rozvod a střídání dítěte mezi rodiči, celkově vztahové problémy.....pěkné čtení...

RoseDadas
13.11.2022 4 z 5

Plameňák je dílo, jež v české beletrii vynikne nejen svou minimalistickou obálkou, ale zejména nahlédnutím za oponu lidské masky. Kniha je jednohubkou, kterou jsem měla za dva večery přelouskanou, avšak její obsah ještě chvilku ve mně rezonoval. Plameňák je nadprůměrným počinem, který má tendenci přilákat českého čtenáře téměř jakéhokoliv věku.

Mermaida
26.09.2022 3 z 5

Od autorky jsem již před rokem četla její prvotinu (knihu Černobíle), která mě velmi překvapila a dostala - v pozitivním slova smyslu. A u téhle to nebylo jinak. Působivé čtení o třech (z počátku se může zdát, že jen o dvou) lidech, které svede dohromady náhoda jedné hotelové noci. Může to znít všelijak, ale věřte, že vás kniha mile překvapí. Alespoň u mě to tak bylo. Z mého čtenářského pohledu to bylo působivé a poutavé čtení. Přímo ze života, smutné i veselé. Líbilo se mi jakým stylem byly příběhy postav podány (vyprávěny) a jak to autorka celé zakomponovala do téhle zajímavě pojaté knihy.

bookcase
31.07.2022 4 z 5

Hodně zajímavá knížka, překvapila mě - vyzrálá, autorka si s námětem vyhrála. Bavilo mě poznat blíže tři lidi, kteří se na začátku příběhu jeví úplně jinak.

eva3992
14.07.2022 4 z 5

Osud svede tři rozdílné lidi na jedno místo, každý nám bude vyprávět svůj příběh. Je tu naděje, touha, smutek i odhodlání. Jakub, Klára a Jonáš, každý tak jiný, každý se zajímavým osudem.

Ze začátku každého z nich zběžně poznáme a potom dostanou prostor, kdy představí svou bolest ze života. Je to smutné čtení, ale překvapivě se čte snadno. Chvilku mně tedy trvalo, než jsem se začetla, ale nakonec jsem se ponořila do příběhu, a hlavně Klára mě velmi zaujala. A rozhodně potřebuji více informací o Jonášovi!

Spousta věcí je tu nedořečených a je na čtenářově fantazii, jak s jednotlivými životy a příběhy naloží. Někdy si to vysloveně říká, že by to chtělo další pokračování, abychom mohli strávit delší čas u jednotlivých postav.

Kniha se četla dobře, bavila mě, téměř jsem ji nemohla odložit a za dva večery byla dočtená. Některé věty mě mile překvapily, úplně zablikaly v textu, abyste si jich všimly.

Střídají se tu různé časové úseky a občas jsem se musela podívat zpátky, ve kterém roce jsme byli naposledy, abych si to správně seřadila.

Zavzpomínejte společně s postavami na Vaše významné léto, nejhorší podzim, nejkrásnější jaro a nekončící zimu….

Štítky knihy

hotely společenské romány

Autorovy další knížky

2019  68%Černobíle
2022  78%Plameňák