Písky Sakkáry

Písky Sakkáry https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57046/bmid_pisky-sakkary-fD7-57046.jpg 5 22 9

Egyptská Sakkára roku 1939 si ještě může dovolit nedbat stavu okolního světa, který v předvečer neodvratné války připomíná přetopený kotel. Může žít bezstarostným, od reálného času odtrženým životem – a dva přátelé, Američan Harry Weaver a v Americe narozený Němec Johann Halder se mohou věnovat archeologickým vykopávkám a svádět přátelský boj o přízeň své krásné židovské přítelkyně Rachel Sternové…. Z této idyly nezbylo v Sakkáře roku 1943 zhola nic. Káhira prožívá bezpečnostní opatření jako nikdy ve své letité historii, protože Spojenci si ji vybrali jako místo spojeneckého summitu, na kterém má Churchill s Rooseveltem probrat plán invaze do Evropy. Vybral si ji i Hitler a posílá na místo špičkové komando abwehru s rozkazem oba státníky zlikvidovat. Týmu velí major Halder a donucena k misi pod hrozbou smrti v koncentračním táboře je i židovka Rachel Sternová. Americká vojenská kontrarozvědka však nespí. I ona posílá na místo svého nejlepšího muže. Jmenuje se Harry Weaver a za úkol má zlikvidovat nepřítele, který kdysi býval jeho nejlepším přítelem. Bývalý novinář Glenn Meade už svými dvěma předešlými bestsellery Sněžný vlk a Brandenburg prokázal obratnost ve splétání pečlivě nastudovaných detailů zneklidňujících epizod dějin s fiktivním rámcem napínavého thrilleru. Přestože z historie víme, že britský ministerský předseda i americký prezident vyšli z káhirské schůzky bez úhony, Meade nás v průběhu četby přinutí obávat o jejich osud a do poslední chvíle o výsledku pochybovat.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Sands of Sakkara , 1999


více info...

Přidat komentář

Luigi1
27.02.2023

Vynikající špionážní knížka

Pavlaj
03.02.2023 5 z 5

Příběh tří přátel, které válka postaví proti sobě. Trocha válečné historie, trocha napětí - výborné. Mám ráda knížky, které ukazují, jak velké dějinné události dopadají na osudy "obyčejných" malých lidí, a tenhle příběh je přesně o tom.
Na motivy skutečně plánované vojenské operace, jejíž název byl Weitsprung (skok do dálky), jen atentát neměl proběhnout v Káhiře, ale v Teheránu.


pavel9410
28.11.2021 3 z 5

Nejak si nemuzu srovnat v hlave, ze to ma byt podle skutecne udalosti. Prislo mi to hrozne prekombinovane a ta romanticka naivni linka mi nesedla uz vubec.

AlenaF
12.08.2021 5 z 5

Přečetla jsem předchozí komentáře, nevím, co dodat. Skvělý špionážní román, doporučuji k přečteni.

Jerry H
28.05.2020 5 z 5

Je zajímavé si uvědomit, kdyby se ten záměr, co měli hlavní hrdinové, ve finále vlastně hlavní hrdinka(Ráchel), zrealizoval (na Roosevelta vystřelila). Byl to hezký příběh na který se čtenář může dívat z různých úhlů pohledu, vše propracované, že se to prostě musí přečíst až do konce.

Killingjoke
10.10.2019 5 z 5

Egypt, Sakkára, 1939. Předvečer války zastihuje tři mladé přátele na archeologických vykopávkách nedaleko od Káhiry. Američan Harry Weaver, Němec s americkými kořeny Jack Halder a německá Židovka Rachel Sternová jsou vzájemně provázání nezlomným přátelstvím a utajovanou láskou. Jenže blížící se válka rozšiřuje propasti mezi jejich rozdílnými světy a jsou odsouzení k bolestnému odloučení. Americko-britská konference v Káhiře v listopadu 1943 však jejich životy opět svede dohromady, i když na místo přátelství se musejí postavit proti sobě… Písky Sakkáry jsou docela obsáhlým válečně-špionážním románem zasazeným v převážné míře do káhirských uliček, plných německých špionů, Brity nesnášejících Arabů a výhní egyptských pouští. Autor Glenn Meade rozehrává špionážní hru, postavenou na skutečném historickém základu, přípravě atentátu na Roosevelta a Churchilla, avšak všechny hlavní postavy jsou v příběhu smyšlené. A možná proto jsem měl z počátku pocit, že autor všem fandí a kladný charakter přisuzuje jak americkému důstojníkovi, tak členu německého abwehru. Jak se však postupem času ukáže, vše má svůj důvod a ani v téhle hře není vše černobílé. Dokonce tak, že jsem sám nečekal jakým směrem začne vítr foukat, což mě ve finále opravdu potěšilo. Vyprávění je vedeno z několika úhlů pohledu a čtenář si tak vychutná jak postupy skupiny plánující atentát, tak skupiny zodpovědné za jejich dopadení. To má za příčinu i to že by bylo chybou od počátku předpokládat nějaké zběsilé tempo, na něm kniha nabírá až někde v polovině a stojí zato si počkat… Jsem hodně spokojen. Spojení 2.SV, špionů, Egypta, poušti a pyramid. Spojení přátelství, lásky a cti. Právě pro takové příběhy mne baví tyhle knížky číst… P.S. Potěšilo mne pomrknutí na příběh německého špiona Johannese Epplera, jenž se stal předobrazem Alexe Wolffa v rovněž skvělé Follettově špionážce ze stejného prostředí – Klíč k Rebece.

Rade
24.01.2019 3 z 5

Plus za téma, proto jsem si taky titul vybrala. Egyptské pyramidy, sfinga, druhá světová válka a konference státníků v r. 1943 v Káhiře; Roosevelt, Churchill, Canaris…
Jenže celý příběh (s fiktivním atentátem a fiktivními hlavními hrdiny - špiony) se mi zdál neuvěřitelně zdlouhavý, mnoho postav, mnoho příběhů, mnoho krve… Složité špionské hry, honičky, střílení a podřezávání se v zapadlých káhirských uličkách mě zase tak moc nechytly. Na mě byli navíc hlavní hrdinové až neuvěřitelní klaďasové, ta milostná linka se mi zdála taky přehnaná.
Dost zvláštní mi přišla i chvíle, kdy si měla pronásledovaná hlavní hrdinka - agentka změnit vizáž a ona to vyřešila tak, že si vzala jiné šaty, na obličej nanesla make-up - a ejhle! Náhle z ní díky tomuto maskování byla osoba, která nebyla k poznání...
K trochu archaickému stylu přispívá možná i překlad, např. časté používání číslovky půltucet („setkání půltuctu polních maršálů...“), nebo opakované oslovení „starý brachu…“
Ale chápu, že pro někoho to může být fajn napínavé čtení plné zvratů a překvapení.

lenyleny
10.12.2017 5 z 5

Nevěděla jsem co od knihy čekat, autora také neznám. Po přečtení .....Tleskám.... Reálný příběh, děj má spád a styl jakým je román psán nemá chybu.

Medvědářka
20.09.2014 5 z 5

Krásná kniha a příběh,který se mohl odehrát.Napětí i trocha lásky,ale hlavně hezky vypracované postavy s nečekaným rozuzlením na konci.