Písek ve větru

Písek ve větru https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22363/pisek-ve-vetru-22363.jpg 4 27 27

Fantasy román odehrávající se v Maréši, nejbohatší zemi severního pobřeží, ale zároveň zmítané intrikami a temnou magií čarodějnice Zindy. Po nejasném úmrtí krále Ádela by se měl ujmout vlády nejstarší syn Avalbari. Matka druhého syna však upřednostňuje potomka své krve a navíc se mezi oběma bratry objeví krásná cizinka s nevšedními schopnostmi. Záleží na ní, ke komu se přikloní, zda pomůže právoplatnému králi získat zpět jeho trůn, nebo naopak ... Napínavé čtení okořeněné magií a kouzly nepostrádá poetiku ani vtip.... celý text

Přidat komentář

t_gon
26.10.2020 3 z 5

Šeherezáda sbalila svých šest pětek praktické léčitelky a vydala se za moře do Saudské Ará… tedy Maréše, aby svou cestu a štěstí bez královských povinností našla. Po cestě si „koupila“ a do domácích prací zapojila Spartaka s Conanem a za doprovodu jemného brnkání strun citery si vybírala, ke kterému ze dvou bratrů si na trůn sedne. Příběh naivní a prostý jak vývoj covidu ve světě, s fantasy to nemá téměř nic společného (občasné „levitace“, vnitřní bariéry a zrak to zrovna nevytrhnou) a „epičnost“ boje o trůn je v rozsahu dvou „hašteřících“ se vesnic o dvaceti lidech. Hlavní hrdinka Filen je po většinu času sympatická a nelze proti ni nic vyloženě mít, ale její občasné „zkraty“ v chování jsou fakt na pěst a evokuje to pocit předávání autorské štafety mezi dvěma puberťačkami, kdy jedná si libuje v pohádkách o princeznách s princem na bílém koni (monogamistky by se radovaly), kdežto druhá prošla pubertou a chystá se rozkopnout dveře do „dospěláckého“ světa s plnou parádou (ta nebude nadávat na Singalský svatební slib). Hlavní postavy mají titulů a jmen víc než kdejaký docent, takže se občas ztratí nit, o kom je řeč, teleporty postav po fiktivních zemích jsou na denním pořádku, chování (často idiocismus) je taky občas „mimo“ vývoj postav a některé náznaky o bočních linkách by si více prostoru zasloužili. Už jen proto, aby se Filen více vykreslila a byla čtenáři trochu bližší.

Chápu, že před lety to na domácím rybníčku mohlo být fajn a jakožto začínající čtenář bych uražený nebyl, ale když je už něco načteno, tak to žádné terno není. Ale jak bylo zmíněno, po všech epických ságách o tisících stranách je tohle příjemná a hlavně jednoduchá jednohubka, která dodá ztrápené mysli jednoduchý příběh, který uteče stejně rychle a hladce, jako poslední zrnko písku v přesýpacích hodinách…

majazws
24.10.2020 4 z 5

Rychle odsypající, celistvý příběh. Svět písku a magie, který poznáváme na pozadí vykreslených charakterů postav, zákonitostí a magie, mě bavil.
Příjemná jednohubka. Rozhodně mě Autorka upoutala. Žádné zbytečnosti navíc a žádné zabředání.


Dédečko75
15.09.2020 5 z 5

Super královský příběh

Kroana3
11.07.2020 4 z 5

Čtivá jednohubka o lékařce s moderním morálním kodexem ve světě inspirovaném hrdými pouštními kmeny.

Ivan F
26.06.2020 4 z 5

Úprimne, nemám rád žáner fantasy. Ale keď sa mi dostala do rúk kniha od slovenskej autorky, zvedavosť zvíťazila. Bude to totálna kravina? Nebola. Napriek pomerne strohému a málo popisnému štýlu je príbeh pútavý a to navzdory svojej jednoduchosti a skromnému deju. Na poli slovenskej literatúry konca deväťdesiatych rokov minulého storočia je to dielo jedinečné a zároveň ojedinelé. Ako celok to vo mne zanechalo priaznivý dojem a hodnotenie je niekde na tri a pol hviezdičky. Keďže zaokrúhľujeme pätku smerom nahor, moje hodnotenie je o niečo veľkorysejšie.

editorka
18.01.2018 5 z 5

Piesok vo vetre je prvý pôvodný slovenský román žánru fantasy. V slovenčine vyšiel v časoch, keď sa u nás fantastika vôbec nevydávala - v roku 1997, neskôr bol prepracovaný a preložený do českého jazyka ako Písek ve větru (2005).

Autorovy další knížky

Alexandra Pavelková
slovenská, 1966
2018  74%Údolí lilií
2005  72%Písek ve větru
2011  60%Farby strachu
2006  76%Prísaha: Príbehy o Vimke
2003  84%Zlomená přísaha