Piráti na Marsu

Piráti na Marsu https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180884/pirati-na-marsu-180884.jpg 4 5 2

Studenti Alan a Elias přilétají se svou třídou v rámci speciálního výukového programu na Mars, aby se seznámili s metodami terraformace planety. Brzy se spřátelí s místním geologem Maxem a jeho neteří Lucií. Blíží se důležitá chvíle – řízený dopad ledové komety na povrch Marsu má rudé planetě poskytnout tolik potřebnou vodu. Akce přirozeně není bez rizika – a navíc je tu někdo, kdo si její zdárný průběh nepřeje… Prozraďme ještě, že příběh si vystačí se současnými znalostmi o Marsu a soudobými vědeckými poznatky. Obejde se bez rekvizit zázračných přístrojů či neznámých materiálů. Popisované geografické útvary opravdu existují, tělesa v Kuiperově pásu jsou tvořena ledem a sonda NEAR Shoemaker skutečně odpočívá na planetce Eros. Iontové motory, byť menších výkonů, se dnes běžně používají a stratosférický seskok pomocí padáku pamatujeme z nedávné doby. O budoucnosti materiálů na bázi uhlíku netřeba vést dlouhé spekulace. Jedinou opravdovou fikcí, které se autoři dopouštějí, je tak pouze myšlenka, že by na terraformaci Marsu někdo uvolnil peníze… (převzato z minotaur.cz)... celý text

Přidat komentář

DuncanIdaho
31.12.2022 5 z 5

Kniha vypráví příběh, který by se mohl v budoucnu stát. Je to sice dost idealizované, protože vše vyřešili v podstatě ještě děti, ale zase je to scifi. Jde o krátkou a docela čtivou knihu. Autoři v ní vysvětlují i různé vědecké problémy formou, kterou to musí pochopit každý.

ArtieLoony
14.11.2015 4 z 5

Doba, ve které bude tenhle příběh realitou (jestli vůbec nastane), bude skvělá doba. Jet na školní výlet na Mars? Proč ne? A zachránit při tom celou vědeckou operaci? Přesně tak.