Philadelphia

Philadelphia https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95910/philadelphia-95910.jpg 4 33 6

Přidat komentář

MM_Master
16.05.2023 2 z 5

"Philadelphia" je kniha, ktorá sa charakterizuje, že nie je len o boji so smrteľnou chorobou AIDS, ale aj s netoleranciou, ktorá ju sprevádza. Faktom však je, že Andrew Beckett, homosexuál nakazený vírusom HIV, u ktorého naplno prepukol AIDS, je nazlostený, tvrdohlavý narcista. Životný štýl, ktorý si osvojil, a jeho nemravné správanie mu skrátilo život. A preto vo svojom hneve, vo svojej zúrivosti mláti okolo seba hlava nehlava. Chce, aby to niekto zaplatil. Konkrétne chce, aby to zaplatila právnická firma Wyant-Wheeler. Aj keď oni vôbec nenesú zodpovednosť za jeho chorobu, ktorú pred nimi mesiace tajil, pričom nebral do úvahy zdravie a pokojný život svojich spolupracovníkov. Oklamal svojich zamestnávateľov, tým že vynaložil veľké usilie, aby zatajil svoj radikálne sa zhoršujúci zdravotný stav, čo malo priamy vplyv na výkon jeho práce, v ktorej šlo o mnoho miliónov dolárov. Bodka.

pydla
23.05.2020 2 z 5

Velmi silný, dojímavý a cituplný příběh o beznaději hlavního hrdiny nakaženého zákeřnou nemocí AIDS.
Já málokdy upřednostňuji film před knihou, ale v tomto případě se doporučuji raději podívat na film, kde režisér Jonathan Demme a skvělý herec Tom Hanks odvedli mnohem lepší práci, v roli dramatizace, hloubky, zoufalství hrdiny a osvěty nemoci AIDS než autor knihy. Kniha mne nedokázala vtáhnout do děje ani se vcítit do postavy.
V tomto případě, zkrátka film předčil knihu. Proto dávám jen dvě hvězdičky.


intelektuálka
20.08.2018 5 z 5

Jedno z mých prvních setkání s nemocí AIDS...

"Nikdo se nechtěl pustit do jeho případu, dokud jeden člověk nebyl ochoten se
pustit do celého systému..."

Skvělé filmové zpracování s oceněnými hereckými výkony... i hudba k filmu úžasná...

Už kvůli hrozbě šíření této nemoci doporučím.

Klarinet
08.08.2018 3 z 5

Naše knihovna občas udělá výprodej knih za jednu kačku :) a Philadelphii jsem si nemohla nekoupit. Film mně kdysi dávno v době temna pomohl pochopit a neodsuzovat homosexuály. Kniha dojemná, plná odhodlání a lidské síly.

julanka
28.12.2016 3 z 5

Jak autor sám na konci píše, udělat z knihy scénář je obtížné, a já mu to věřím. Asi nebyl placen za rozsah, protože příběh je kraťoučký jak vánoční prázdniny. Jako každý holyvůdský film byl konec snadno odhadnutelný, pořád mě ale zajímal argument, který způsobí překvapivý vítězný zvrat, ale bohužel konec knihy zklamal. Nevím jak to bylo ve filmu, ale v knize jeden z porotců zdůraznil nad slunce jasný a po celou dobu do očí bijící fakt a tím přesvědčil celou porotu. Já jsem si při čtení celou dobu myslela, že tento fakt musel žalobce zmínit samozřejmě hned na začátku projednávání a že bude mít na závěr schováno něco sofistikovanějšího. No, musím se podívat jak to bylo ve filmu, protože jestli to tam ten obájce opravdu neřekl, tak ho měl Andrew vyhodit a sám vrátit diplom.

Miru
18.01.2013 3 z 5

Skvělý příběh a skvělé filmové zpracování s vynikajícími hereckými výkony. Samotná kniha je psaná dle filmového scénáře a možná právě proto síly dojmu z filmu bohužel nedosahuje.