Petr Brandl

Petr Brandl https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/239907/bmid_petr-brandl-F4G-239907.jpg 5 10 10

Výtečný biografický román vyjevuje osud vynikajícího barokního malíře Jana Petra Brandla v celé jeho složitosti. Chápavě líčí bouřlivý život bohéma, jehož jedinou opravdovou láskou bylo umění, zatímco jeho lidské svazky trpěly rozervaností a světské postavení se střídalo vzestupy a úpadky. Autor se umí zasvěceně vyjadřovat i o vlastní malířské tvorbě a věnuje jí mnoho zasloužené pozornosti...... celý text

Přidat komentář

alois.randa
05.06.2021 5 z 5

Náhodou objevená kniha ve veřejné knihovně. Krásné čtení, svižné, informativní. Doporučuji všem milovníkům historie. Naprostá spokojenost. Chci si přečíst další knihy tohoto autora.

jaroslav0572
28.05.2021 5 z 5

Naprosto do detailu popsaný život barokního malíře. Začátky byly svým způsobem pro Brandla podobné jako pro Jacka Londona: chudí rodičové, přilnutí k chlastu, nepochopení malířské pudu... Od chvíle, kdy se Brandl dostal do Kolína a pobouřil tamní oficíry jejich portréty, které tvrdošíjně namaloval, byl svým vlastním pánem. Je mi až neskutečně líto, jak hrubý a nesnášenlivý byl vůči manželce Heleně, která jej přes svůj rovněž složitý zevnějšek nade vše milovala. On od ní odcházel, aby se pak ožralý do jejího lůna skleslý vracel. Nechápejte mne prosím zle, malíři (zejména ti vrcholoví, jímž „Petrus Brandl pinx“ bezesporu byl) to mají sesumírované v kebuli trošku jinak; potřebují víc soukromí při ateliérní práci a když se k něco nepovede, nebo je jejich chlebodárce urazí, tak si zlost vybíjí na svých nejbližších. S Brandlem se však život nemazal a svým do jisté míry kavalírským životem ukazoval, že potřebuje práci a zase práci. Konec jeho života- opět v Kutné Hoře- Jaroslav Humberger popsal takto: „Jednoho zářijového večera roku 1735. seděl při sklenici kořalky u Mědínků. Hovořilo se o nemocech a malíř se přihlásil k slovu se svým srdcem. Držel sklenici v ruce a vykládal, jak to tady uvnitř má na padrť. Ruka se mu zachvěla a kořalka se rozlila do dubové desce stolu. Zavanula vůně lihu a Brandl se křečovitě chytil za srdce. Na čele mu vyrostly krůpěje potu vymačkané náhlou bolestí. Lidé k němu přiskakovali a Brandl jim ukazoval bezmocně na prsa a se škytáním říkal, že tady, tady... Někdo se začal polohlasem modlit. Rozepjali mu halenu a vynesli na dvorek po čisté zářijové hvězdy. Brandl jednou, dvakrát zhluboka vydechl jako před slavným uvolněním. Na jakubské věži odbíjela právě devátá. Pak v tom večeru umřel v náručí několika hospodských lidí Petr Jan Brandl, dle kumstu svého malířského druhý Appelles.“ 85% dávám za krásné ilustrační dílo nakladelství Obelisk, za nádhernou staročeštinu a za brilantní popis malířovy práce se štětcem, šerosvitem a vůbec za pochopení Brandlovy práce. I když jeho život zůstane zahalen tajemstvím. Good job.


Murphy722
28.04.2015 5 z 5

Kniha je krásně čtivá a autor se vyvarovává přemíře fantasie okolo Brandlova života. Drží se známých archivních pramenů, které byly známy do roku 1971. Doporučuji všem, kteří se zajímají o postavu malíře Petra Jana Brandla a zatím se s ní nesetkali jak z úhlu odborného, tak románového.

Autorovy další knížky

Jaroslav Humberger
česká, 1902 - 1945
1971  96%Petr Brandl
1937  60%Prokop Diviš
1934  80%Mikuláš Dačický z Heslova
1930  0%Atheistovy povídky