Pět základních životních otázek

Pět základních životních otázek https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/382286/mid_pet-zakladnich-zivotnich-otazek-RkT-382286.png 4 10 5

Ať už jsme v zasedací místnosti nebo v učebně, vyplýtváme příliš mnoho času a energie hledáním správných odpovědí. Ale pravdou je, že otázky jsou stejně důležité jako odpovědi, často ještě mnohem víc. Pokud se zeptáte na špatnou otázku, máte jistotu, že dostanete špatnou odpověď. Dobrá otázka má větší šanci na dobré zodpovězení, prohlubuje porozumění mezi lidmi. Jim Ryan, děkan Harvardské univerzitní školy pro vzdělávání, představuje umění dobrých odpovědí na dobré otázky. Zejména na pět základních otázek: Počkej, co?; Zajímalo by mě…?; Nemohli bychom alespoň ...?; Jak mohu pomoci?; Na čem doopravdy záleží? Využívá příkladů z politiky, historie, popkultury, společenských věd i z osobního života. Ryan demonstruje, jak tyto základní otázky vyvolávají pochopení, zvědavost, iniciují pokrok, posilují vztahy a upoutávají naši pozornost na opravdu důležité věci v životě. Ryan slibuje, že pravidelným pokládáním těchto pěti základních otázek budeme schopni lépe odpovědět na nejdůležitější otázku: „A dostali jste od života to, co jste chtěli?“ Inspirativní kniha moudrosti, která navždy změní váš způsob myšlení.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Osobní rozvoj a styl

Vydáno: , Omega , Beta-Dobrovský
Originální název:

WAIT, WHAT? And Life's Other Essential Questions. , 2017


více info...

Lily101
Lily101
18.11.2022 3 z 5

Dočtení této knihy vzbudí ve čtenáři dilema, jak knihu vlastně hodnotit.

Na jednu stranu moc “americké” (hl. příběhy hala bala uspořádané do textu týkající se autora-jedna působí hůře uvěřitelně, ale mohlo se stát, že měl první dítě autor už na svých studiích), zbytečně “natažené” (některé příběhy základní otázku rozvíjely, ale čím víc čtenář postupuje v textu, tím víc ho to obtěžuje až nudí, a tím pádem i je zde vyšší míra “nucení se do čtení” + objasnění /mnohdy naprosto zbytečné, neb čtenář hned pochopí, co se otázkou míní a proč je dobré ji pokládat/ je čím dál delší, čím dál v četbě jste), dále mi min. jedna otázka přijde krajně nezdvořilá (hovorovým jazykem napsaná a v té hovorové podobě může, min. v českém jazyce, působit velmi nezdvořile) a samointerpretaci básně v samotném závěru (pokud není básník či čtenář básní anebo přímo kritik, tak nevím nevím, zda je vhodné něco takového udělat, nicméně jeho kniha, jeho pravidla, že?).

Oceňuji samotných pět otázek (byť u té jedné mám problém s hovorovostí), délku i formát knihy (byť by bylo moudré jej zkrátit, ale počkat…pak by to autor nemohl vydat knižně), poznámky z praktikování práva po škole (je to jiný systém, než máme my, ale v té práci, kterou popisoval, vidím jisté styčné body + se ale samozřejmě chtěl pochlubit, kde pracoval a min. třikrát uvést, jak jeho nadřízený dělal nejdůležitější práci na světě) a pár zajímavých pasáží, které stálo za to si označit malými lepícími papírky (většinou pasáže rozvíjející základní otázky a právě ony poznatky z prvního roku právní praxe po škole).

Knihu jsem měla v knihovničce cca od dubna roku 2021, kdy jsem si ji zakoupila za pár korun z jednoho nejmenovaného knihkupectví a jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Nějakou chvíli jsem myslela, že ani nedočtu, tak děkuji své silné vůli, že mi bylo dopřáno knihu dočíst a vzhůru na zajímavější knihy.

Waldhans
Waldhans
23.07.2022 4 z 5

Krátké, čtivé, milé a poučné. Takový typ knih mám rád. Přelouskal jsem ji celou během cesty letadlem na dovolenou, neočekával jsem nic extra a byl jsem příjemně překvapený.

Autor je učitel z vysoké školy, celkem milý chlápek s celkem zajímavým životním příběhem. Se všemi jeho názory a životními postoji úplně nesouhlasím, ale i tak se mi tahle kniha dost líbila.


Stanas513
Stanas513
20.08.2021 4 z 5

Zajímavé otázky pro cestu životem ve správném směru.

TheEvelyn
TheEvelyn
23.08.2020 4 z 5

Knížka rozhodně zaujala a mohu říct, že otázky mají co do sebe. Líbí se mi i autorovo zamyšlení, proč vlastně takovou otázku považuje jako jednu ze základních životních otázek. Rovněž také navazuje na své osobní zkušenosti a zážitky, které jsou spjaté s těmito otázkami a zároveň jej přiměly k sepsání celé této knížky.

Makyt
Makyt
05.07.2020 4 z 5

Kniha se četla docela dobře, vždy jsem si musela sesumírovat, jaké otázky si v životě pokládám já. Přečteno během chvilky, ale uvnitř mě to zůstane ješte dlouho. Otázky mám sepsané a dost se k nim vracím...

Autorovy knížky

James E. Ryan
americká, 1966
2018  82%Pět základních životních otázek

Kniha Pět základních životních otázek je v

Právě čtených1x
Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst10x
Chci si koupit3x