Dvůr vysoko v horách

Dvůr vysoko v horách https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514273/bmid_dvur-vysoko-v-horach-642c29a6cc837.jpg 4 52 12

Pět korun Okrithu série

1. díl >

Vzrušující TikTok senzace od A.K. Mulford - plná romantiky, intrik, magie a vášně. První kniha série Pět korun Okrithu začíná cestu uprchlé rudé čarodějnice Remy, která bojuje o získání zpět svého království a objevování toho, co skrývá její srdce. Devatenáctiletá Remy ví, že je poslední živoucí rudou čarodějnicí a rozhodla se, že to tak zůstane. Nicméně, král Severního dvora, který povraždil její rodinu, má jiné plány a chce vyhubit její druh, dokud nezůstane nikdo. Když se do jejího útočiště v hospodě dostanou čtyři vílí válečníci, Remy se snaží uprchnout, ale její magie není dostatečně silná, aby zastavila tvrdohlavého - a pohledného - Prince Halea z Východního království. Tvrdí, že chce zabránit válce s Severním dvorem, než jeho království dopadne stejně jako Remyino. K tomu ale potřebuje rudou čarodějnici...a Remy je poslední svého druhu. Přestože se k němu cítí přitahována, neví, zda mu může důvěřovat. Ale pro šanci zachránit sama sebe, svůj lid a zbavit svět vražedného tyrana, musí Remy vložit svou víru do Hala a jeho společníků při nebezpečné cestě za ztracenými relikviemi...a zjistit, zda je připravená zajistit své dědictví.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The High Mountain Court , 2021


více info...

Přidat komentář

Rebarborka
25.02.2024 2 z 5

Šablonovitá vílí fantasy s lehce podprůměrným stylem psaní. Bod za to, že kniha nekončí uprostřed scény.

nonameperson04
26.01.2024 4 z 5

Četlo se to fakt dobře. Místy jsem si říkala, že je to trošku jako kdyby autorka splácala dohromady Dvory a Skleněný trůn od Maasové. Ale ani mi to vlastně nevadilo, protože teď docela vyhledávám romantasy knihy. Jenom varování pro ty, co chtějí originalitu, tak tu tady tolik nedostanete.


ydnac
12.11.2023 5 z 5

(SPOILER) POSLEDNÍ RUDÁ ČARODĚJKA.

Remy žije v utajení, snaží se se splynout s davem, nepoužívá svou magii, protože král severu touží všechny rudé čaroděje zabít.
Přesto ji najde faeský princ Hale a žádá od ní pomoc.
Tvrdí že k zastavení severního krále je potřeba najít magické předměty a k tomu potřebuje Remy.
Může mu věřit?
Má s ním odejít?
Princovi spolubojovníci se jeví sympatičtí a mluví s ním jako se sobě rovným.
Remy také není sama.
Žije s hnědou čarodějkou, která ji vychovala jako vlastní a s přítelem z dětství.
Pokud půjde ona, půjdou všichni.
Remy cítí, že je čas vystoupit že stínu a pomoct změnit svět.

JE ČAS BOJOVAT!

Moc hezká fantasy :-)
Krásně se mi četla a těším se na další díl :-).

nada3314
27.10.2023 4 z 5

Mám to štěstí, že nemám fantasy moc načtené, takže si ještě pořád můžu vybrat a zkoušet i v tomto žánru nové příběhy. AK Mulford je v zahraničí jednou z nejprodávanějších autorek fantasy. Tato série je prezentována jako TikTok senzace, tak proč nezkusit něco osvědčeného? Navíc pokud se mi příběh bude líbit, můžu se těšit na pokračování. Tato série už teď má 5 dílů a nějaké bonusové.

Měla jsem chuť na fantasy s romantikou a to tahle kniha naprosto splňuje. Než se, ale k té romantice dostaneme, tak se seznámíme s Remy a jejím životním osudem.
Remy je poslední rudá čarodějka, kterou od mala vychovávala Heather - hnědá čarodějka. Zdržovaly se především v hostincích, kde se Heather uplatnila se svými magickými lektvary.

Tento svět je vsazen do Okrithu – je složený z pěti království, které vládnou světuZápadní, Východní, Severní, Jižní a Horský dvůr ze kterého právě pochází Remy. Která jak se zdá zůstala jako jediná přeživší. Remy potká Hala přímo v hostinci a děj se dostane do druhé poloviny, kde jejich putování za záchranu Horského království pokračuje. Jejich vztah je od začátku jiskřivý, a jak se zdá jsou si předurčeni. Já tu chemii mezi nimi cítila. Moc jsem si oblíbila i další vedlejší postavy a budu ráda, když se s nimi v dalších pokračováních aspoň na chvilku potkám.

Anotace je moc hezky napsána, nic neprozrazuje a dokonale vše podstatné vystihuje. Takže bych se k ději více nevyjadřovala a nechala Vás, ať si příběh užijete stejně jako já.

Není to, to nejlepší co jsem z fantasy četla, ale moc mě to bavilo a na další díly se ohromně těším. Tím, že máme za sebou představování, a celkově všechnu omáčku, tak už to příště pojede jak po másle.

annora_cte
25.10.2023 3 z 5

Než jsem se do knihy začetla, slyšela jsem spoustu názorů, že je to na způsob knih od Maasové. V tu chvíli jsem si řekla, že v takovém případě si z toho sednu na zadek. Ale to se nestalo.
Nápad na příběh není špatný. Ale přišlo mi, že zápletka trochu vázla. Nebyla nijak překvapující. Měla jsem pocit, že pro autorku bylo prioritou do popředí protlačit vztah ústředních postav. Ty se setkaly už v první kapitole, což nevidím jako problém, ale kdyby to alespoň fungovalo. Přišlo mi to celé tak křečovité.
Remy je zřejmě poslední rudá čarodějka a Hale je faeský princ, který se ukázal v hostinci, kde Remy pracuje s rodinou, protože potřebuje její pomoc.
Remy po Haleovi koukala už od začátku, asi měla mezi nimi od prvního pohledu probíhat nějaká chemie, ale já nic necítila. Ani jeden z nich mi k srdci nepřirostl a za celou knihu jsem si k nim bohužel nenašla cestu.
Na začátku se všechno děje moc rychle a snad o sto stran později mám pocit, že se zase nic neděje.
Není to špatný příběh, ale není to nic, co by mě ohromilo, což je mi vážně líto, protože jsem se těšila, co mi kniha nabídne.
Zatím jsem přesvědčená, že v dalších dílech pokračovat nebudu.

Lucyeinstory
23.09.2023 4 z 5

Po dlouhé době jsem se zase pustila do fantasy. Šla na mě čtecí krize a bylo mi jasné, ze pokud nezmění žánr, nezlepší se to. Víly, čarodějovéto mám ráda, takže jasná volba.

Vztah hlavních hrdinů je už od začátku dooost instalove, tedy alespoň podle mě. To mi ale paradoxně ani tolik nevadilo, jako jejich vztah na konci. To jsme opravdu silně koulela očima. Ty jejich přezdívky, jak si říkali, to bylo fakt moc. Nemuseli to opakovat TAK ČASTO. Navíc mi přijde, že autorka neumí moc psát, řekneme scény v ložnici. Dokáže hezky budovat romantické napětí, ale jak přijde akce, nic moc. Navíc mi bylo od nějaké 40 stránky jasně, kdo pro koho bude. Ale budu fér, už jsme četla dost vílích fantasy a vždycky jdou podle hodně podobné šablony, takže to bude kámen úrazu.

Ale nechci jen kritizovat, příběh měl i spoustu super zvratů, vedlejších postav, popisu prostředí nebo fantasy prvků. Hodně jsem si oblíbila Halovu družinu, skvělá parta. I hnědí čarodějové byli skvělý. To, jak autorka popisovala prostředí bylo hodně dobré a dokázali jste si ji představit. Ty zvraty na konci byly velké wow , to jsme fakt čuměla.

4 kdyby byl příběh víc propracovaný, dostal by jistě víc. Tak budu doufat ve větší propracování v druhem dílu.

Luccinda
10.09.2023 3 z 5

Dvůr vysoko v horách není ani tolik fantasy, jako spíš žhavou romancí zasazenou do fantasy světa. S tím, že romantika je tou stěžejní částí celého příběhu, na ní to celé stojí, a zbytek je jen omáčka okolo. Máme tu sice jakž takž vykreslený svět s nějakou historií a komplikovanou politickou situací, v příběhu vystupují fae a čarodějnice a funguje tu i magie, všechno ale jako by si autorka popůjčovala z jiných knih a soustředila se opravdu jen na silnou romantickou linku.

A ta se jí teda povedla na výbornou, to musím uznat. Remy a Hale na sebe byli nažhavení od samého začátku, autorka se sice snažila mezi ně postavit pár překážek, ale nebylo jí to nic platné. Bylo skvělé, že na rozdíl od jiných new adult fantasy jsem nemusela přežít XY stran, něž se v knize konečně začalo něco dít (ano, Sarah J. Maas, koukám se na tebe). Tady to zkrátka frčelo. Nejen romantická linka, ale i zbytek příběhu.

Pravdou však je, že příběh v téhle knize není ani zdaleka tak zajímavý jako romantika. Nebylo tu vůbec nic originálního, jako by autorka poslepovala spoustu známých fantasy sérií do jedné. Děj byl dost předvídatelný, jen jeden zvrat mě dokázal překvapit, ale takhle zpětně musím říct, že i ten se dal očekávat. Ale i tak jsem spokojená, čekala jsem romantiku a vášeň a tu jsem taky dostala.

Vampucha
30.08.2023 3 z 5

Dala bych 3,5 hvězdy, bohužel zde stále půlky dávat nejdou.
Tohle mě moc bavilo, fantasy plné akce od prvních stránek a bez zbytečného okecávání.
A ačkoliv se jedná o první díl série, konec je celkem uzavřený a lze tedy tento díl číst i jako samostatný příběh.

V tomto světě existuje několik druhů čarodějů, dělí se podle barev na modré, hnědé, zelené a rudé, každý druh má specifické schopnosti. A právě rudou čarodějku Remy v tomto příběhu poznáváme. Její klan byl před lety zákeřně vyvražděn a těch pár rudých, kteří přežili, se skrývá.
Remy se také ukrývá, ale náhoda ji přihraje do cesty princi, který je fae z jednoho vládnoucího dvora a rudou čarodějku potřebuje, aby mu pomohla najít jisté magické artefakty.
Remy se s ním nakonec vydává na nebezpečnou výpravu, už má dost skrývání a chce za svůj rudý klan konečně bojovat.
Od začátku mezi nimi funguje skvělá chemie, která jde od nedůvěry, přes přátelství až po skvělé jiskření a nikoho nepřekvapí, že to končí láskou. Je to akční, vtipné a nechybí ani drobné zvraty, některé tušíte jiné vás možná ani nenapadnou.

Čte se to opravdu rychle, díky určité jednoduchosti příběhu a žádným komplikovaným vztahům. Místy to možná působilo až naivně, což byla trošku škoda a ve finále mi to malinko pokazilo celkový dojem z knihy.
Mohlo by se to líbit jak čtenářům Z krve a popela, tak i těm co si stěžovali, že v ZKP je moc omáčky. Tu tady opravdu nenajdete. A sex zde také nechybí, mimochodem :D
A i přes relativně uzavřený konec autorka ponechává nataženo mnoho nitek pro pokračování.

Prokrastinuji
24.08.2023 3 z 5

Na překlad téhle knihy jsem se opravdu moc těšila, a měla určitá očekávání. Jasně, nečekala jsem druhé Dvory od Maas, ale obstojné NA fantasy, které si zamiluju. A to se tak nějak nestalo...

Tahle kniha nemá žádnou zbytečnou omáčku - cítím to tak, že autorka si vytyčila určité body&zvraty v zápletce, a za nimi si nekompromisně šla. Bohužel na mě to pak působí tak nějak instantně. Hlavní postavy se setkají hned v první kapitole, což by nemuselo být nutně špatně, kdyby to celé nepůsobilo tak nějak křečovitě. Jako čtenář víc než emoce vnímáte přehršel informací (mimochodem fakt bych ocenila mapu, myslím, že tahle kniha si o to vyloženě říkala) - a i když ten pak ustává, co se týká emocí postav, občas jsem pociťovala určitou absenci? Nevím...

Hale (28) je fae, princ Bastard z východního dvora, který při útoku na horský dvůr přišel o svou předurčenou, hledá svého přítele Raffiela - dědice Dvora ve vysokých horách, a chce aby mu Remy pomohla najít dva sesterské talismany, které by mohli pomoci v boji proti Nesmrtelné čepeli, kterou má v držení severní král Vostemur - hlavní padouch příběhu. Ví, že Remy přísahala Horskému dvoru věrnost, a v tomhle ohledu na ní apeluje. Všichni pociťují napětí, že se blíží další válka. Hale pro mě bohužel není adept na dalšího knižního manžílka, a jelikož on a Remy jsou hlavní postavy, je vám asi jasné, kam to bude směřovat...

Remy (19) je sirotek, rudá čarodějka, která přežila před třinácti lety masakr na Dvoře ve Vysokých horách, a potuluje se se svou novou rodinou, kterou tvoří dva hnědí čarodějové - Fenrin, který je pro ní jako bratr, a léčitelka Heather, která je jejich pěstounka. Bohužel, Remy mi jako postava vůbec nesedla. Možná to má být jejím nízkým věkem, ale přišla mi často jak vystřižená postava z YA příběhu, a těm já už moc neholduji.

Rudí čarodějové jsou v posledních letech aktivně pronásledováni a vražděni. Až by se zdálo, že Remy je možná poslední. Nicméně, na začátku knihy se dozvídáme, že hodně jejích lidí přežilo, a Rudý coven se shromažďuje. Mimochodem, horší fae se k Rudým chovali jako k sobě rovným, a to se ostatním fae, zvláště pak Vostemurovi, nelíbilo.

A proč se některým čarodějům říká Rudí? Máme tady celkově ještě zelené, modré a hnědé. Jejich magie se odlišuje v tom, na co mají nadání. Modří mají vize, zelení můžou nechat růst rostliny a plodiny. Hnědí mají nadání pro bylinky a léčitelství. Rudí umí pohybovat věcmi.

Z vedlejších postav pak musím zmínit i Carys a Orlí dvojčata - Talhana a Briatu. Carys a Briata boří mýty o tom, že schopní bojovníci jsou jen muži. Je to možná taková snaha autorky o feministickou vsuvku? :D Pro prince tyhle fae nejsou jen poddaní, ale i přátelé. Jsou typicky charismatičtí jako fae, ale i vtipní a neformální.

Co musím vyzdvihnout, a autorka to zvládla na výbornou je téma rodiny. Její toxicita, dysfunkce, absence, ale i to, že rodinu si můžeme najít - že naší rodinu nutně nemusí tvořit lidé, se kterými nás pojí krev. To je myšlenka, kterou i já irl zastávám. Prostupuje to celou knihou, a opravdu se mi to na příběhu líbilo.

A teď k minusům. Kromě toho, že jsem si nedokázala vybudovat vztah k ústřední dvojici, něco je na zápletce už od začátku předvídatelné, a celkově to není moc originální Nic, z čeho si sednete na zadek - nebo alespoň já si nesedla. Pokud ovšem nemáte fantasy s fae, potažmo vílami, tolik načtené, myslím, že by pro vás tahle kniha mohla obstojně fungovat.

DreamerX9
23.08.2023 1 z 5

Myslím že někomu kniha může sednout například někomu kdo s fantasy třeba začíná A nebo kdo má rád pohodové fantasy knihy Ale mně osobně a kniha připadala jako průměr spíše podprůměr takový piškot mezi čokoládovými dorty.

Celkově kniha byla jednoduchá stejně jako hrdinka a za mě i nudná a nezáživná a to především dialogy. Děj tak nějak o ničem zdálo se mi to jako špatne povedená kopie druhého dílu dvorů od S.J.M. Děj neobohatily ani dvě rádoby žhavé kapitoly "mami tohle nečti" ale je to autorcina prvotina a třeba v dalších dílech překvapí.

Matri
14.08.2023 3 z 5

(SPOILER) Už na základe prvých hodnotení je jasné, že kniha sa stretne s rôznorodý prijatím. Ja sama sa neviem zhodnúť sama so sebou ako ju ohodnotiť.
Treba sa však na dej knihy pozerať s tým, že sa jedná viac menej o samostatný príbeh, nakoľko v druhej časti je ústrednou postavou sestra hlavnej hrdinky. U fantasy nie častý spôsob písania série ale môže to byť fajn! Tým pádom sa dej môže zdať uponáhľaný, všetko až moc spriama nalinkované.
Takže takto...
Kniha nie je zlá, práveže sa číta veľmi plynulo, lebo sa vlatne stále niečo deje. Pár scén bolo vyslovene super iskrivých, tie som si naozaj užila! Dej však už na začiatku naznačuje kam to bude všetko smerovať. Takže asi od 5 kapitoly som vedela čo a ako... Škoda, že si autorka nenechala trošku viac tajomna.
K hlavným postávam sa ani moc neidem vyjadrovať, lebo to bolo naozaj dosť klišé. Určite boli obaja sympatickí, bola medzi nimi dobrá chémia, takže ok.
Neviem prečo, ale ja mám jednoducho slabosť na "padúchov", takže v príbehu bol pre mňa asi najzaujímavejšou postavou korunný princ Severného dvora Renwick (jeho postava je tu pre mňa jedna z mála ešte záhadou)... dúfam sa ho v pokračovaní dočkám oveľa viac :))
Takže kto chce fantasy jednohubku kľudne si môže prečítať a ani nemusí nedočkavo čakať na pokračovanie ;-)
Takže to hodnotenie... Fakt to bola príjemná priemerná fantasy, takže je to tak 3,5/5

wendys93
25.07.2023 4 z 5

Asi takhle. Nebylo to špatný, ale na prdel se z toho příběhu taky neprosadim. Jako oddechovka určitě super, nicméně už mi to přišlo jako něco, co tu bylo mockrát. Možná lehká konkurenční odpověď na sérii "Dvory" od Maasový. Takovej dost podobnej model literatury.
Hlavní hrdinka je celkem sympaťanda, i když bych taky v některých situacích reagovala jinak nebo se svým životem chtěla naložit líp a to i v jejím věku, který tomhle případě není úplně omluva.
Fanoušky žánru a ty, co si přes léto chtějí u čtení spíš odpočinout rozhodně má šanci nadchnout. Přijdou si v ní totiž na svý, protože tenhle příběh v každém případě splňuje to, co by v rámci žánru splnit měl. A o to přeci jde.

Štítky knihy

pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

2023  74%Dvůr vysoko v horách
2024  72%Čepel čarodějky
2024  0%Ztracená koruna

Kniha Dvůr vysoko v horách je v

Právě čtených2x
Přečtených66x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce84x
Chystám se číst131x
Chci si koupit33x
dalších seznamech7x