Pěšky do nebe

Pěšky do nebe https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173812/pesky-do-nebe-173812.jpg 3 15 2

Duškova próza Pěšky do nebe uchvacujícím způsobem demonstruje princip životního příběhu, či lépe příběhů jako zásadního impulzu pro příběh zachycený textově. Kompoziční gesto je jednoduché, střídají se deníkové záznamy z rekonstrukce domu a vzpomínky vypravěče, jistěže silně autobiografického, na důležité i epizodní etapy v životech nejbližších předků, kam až zrak a paměť dohlédne. Jsou aristotelsky dodrženy všechny tři jednoty, místa: záhorská vesnice, času: celé jedno století, i děje: vše se točí právě kolem rekonstrukce jednoho domu, jeho historie, obyvatel i současného stavu. To podstatné se odehrává s postavami, žijícími i v čase již zvěčnělými, svéráznými figurami, z nichž každá v sobě na dně nese minimálně jednu perličku. Hrabalovskou perličku. Můžeme se s nimi živelně smát, protože nám připomínají nás samotné. V hanbě i cti, radosti i smutku. A tehdy můžeme i plakat. Všechno lidské je na Záhoří dovoleno.... celý text

Přidat komentář

Majto
13.01.2022 5 z 5

Toto je pre mňa úplný vrchol Dušekovej tvorby. Mám rád tie prašné cesty a zabudnuté zvyky, ktoré ponúka. Čítal som ju už niekoľkokrát a viem, že ešte budem.

aktijnov
19.01.2019 3 z 5

První setkání s tímto autorem. Jako by vyprávěl o tom, co se zrovna děje vedle u sousedů a jako důležité postavy využil lidi z ulice.