Peruán

Peruán https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488976/bmid_peruan-nhO-488976.jpg 4 1 1

V týdnu před 110. Velkou pardubickou steeplechase České pojišťovny vyšla z pera autorů Vlastimila Weinera (reportéra České televize a sportovního komentátora českého turfu) a Milana Tůmy (dostihového publicisty a handicapera českých koní) publikace PERUÁN. Knížka je věnována tehdy dvanáctiletému tmavému hnědákovi (Agadir - Pergola po Korok), trojnásobnému vítězi posledních tří ročníků Velké pardubické, jako skromná pocta koni, který má z 53 startů 19 vítězství, 7 druhých a 7 třetích míst a po čtyřikrát skončil na místě čtvrtém a pátém. Koni, na jehož kontu je úctyhodných 5 918 589,- Kč a je tak absolutním rekordmanem českého i československého turfu, s dalšími tituly Nejlepšího steeplera 1998 a 1999 (Jockey Club ČR) a od téhož promotora Nejlepším koněm českého chovu 1999. Publikace je předmluvou deklarována jako pocta Peruánovi, není-li dnes na bronzové pomníky za poctivou práci a vynikající výkony.... celý text

Přidat komentář

Jana K
26.01.2022 4 z 5

Útlá knížečka, spíše sešitek o trojnásobném vítězi Velké pardubické. Publikaci vydal majitel Peruána, pan doktor Bruna. Dozvíme se všechny podstatné milníky Peruánova života a také samozřejmě o lidech, kteří jsou jeho podstatnou součástí, např. jeho chovatel Pavel Baráček, u něhož se v Litobratřicích u Znojma dne 31.3. 1988 narodil, jeho první trenér Ivan Janatka, u kterého strávil dva roky v Karlových Varech v rovinových dostizích, trenér František Horák, pod kterým se Peruán připravoval už ve svém novém působišti v Zámrsku, když ho v březnu roku 1997 koupil pro své nové dostihové centrum Václav Bruna. Nesmí chybět pochopitelně trenérka Lenka Horáková, která Peruána převzala po bývalém manželovi a přivedla ho k těm největším úspěchům a samozřejmě žokej Zdeněk Matysík, s kterým tvořili takřka nerozlučnou dvojici.
Kniha se pochopitelně nejvíce věnuje Peruánovým triumfům ve Velké pardubické v roce 1998 a 1999, jedna kapitola rovněž zmiňuje start v anglickém Cheltehamu ve Sporting Index steeplechase, kterou Peruán absolvoval ještě se svým původním jezdcem Vladislavem Snitkovským a kde brali těsné druhé místo, jež dodnes zůstává největším úspěchem českého překážkového koně v kolébce turfu. Zajímavá je část knihy Řekli a napsali o Peruánovi, kde máme možnost si přečíst nejrůznější názory na tohoto fenomenálního koně napříč osobnostmi českého turfu, ať už se jedná o ty, kteří měli podíl na Peruánových úspěších, nebo o další dostihové odborníky či citace z novin.
Jediné, co bych trochu vytkla je kapitola věnující se Peruánově rodině. Přetištěný rodokmen je nelogicky na stránce nastojato a jen do čtvrté generace a informace o rodině bych uvítala podrobnější, rozebrat více potomky Pergoly, pokračovatele rodiny atp. Ale to už je asi jen pro dostihové fajnšmekry a kniha je přece jen určena pro širokou dosihovou veřejnost.
Na konci knížky je pěkná barevná obrazová příloha.