Případ roztěkané rusovlásky

Případ roztěkané rusovlásky https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98134/pripad-roztekane-rudovlasky-98134.jpg 4 51 10

Perry Mason série

< 45. díl >

Nové vydání řady proslulého mistra detektivních příběhů E. S. Gardnera se známým losangeleským obhájcem Perrym Masonem, jeho oddanou sekretářkou Dellou Streetovou a nepostradatelným soukromým detektivem Paulem Drakem. Vyznačují se brilantní zápletkou i atraktivním vykreslením všech vrstev americké společnosti, ale jejich těžištěm je především obhajoba klienta, při níž Gardner v autobiografické postavě Perryho Masona rozehrává své jedinečné umění advokátních kliček a křížových výslechů, jimiž dokáže své klienty, bojující se zavilým státním zástupcem Hamiltonem Burgerem či neschopnou policií, vysekat i z těch nejzapeklitějších situací. V Případu roztěkané rusovlásky jsou Masonovou šlechetností obdařeni hned dva lidé najednou. Evelyna Bagbyová, rudovlasá dívka bez prostředků, s níž se osud příliš nemazlil, čelí obvinění z krádeže šperků dvěma ženám z hollywoodské smetánky. Mason pomůže jejímu obhájci Neelymu odvrátit obvinění a uvede ho do velkého světa právničiny tím, že se společně pokusí vymáhat pro Evelynu odškodnění za křivé nařčení. Pár záhadných okolností ale celý případ zkomplikuje a navíc je nalezena mrtvola… Losangaleská policie považuje Masonovu klientku za hlavní podezřelou. Zřejmě se někdo snaží na ni celou vraždu svést. Podaří se Masonovi dokázat její nevinu? Oslňující rozuzlení jako vždy odhalí až v soudní síni. (www.pitaval.cz)... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Case of The Restless Redhead , 1954


více info...

Přidat komentář

janina66
29.08.2022 4 z 5

Odpočinková četba. Hezky zamotané až do úplného konce.

Jenny055
07.11.2020 4 z 5

Po dlhom čase som opäť siahla po starej knihe a bolo to príjemné čítanie. Začínam si už viac vážiť tie staré klasické detektívky, pri čítaní ktorých si v kľude popíjam čaj a nemusím preskakovať strany plné nechutného násilia a psychopatických vrážd, z ktorých je človeku na vracanie.


feex8
17.09.2020 5 z 5

Moja prvá Garnerová kniha a určite nie posledná. Perryho som nikdy nesledovala ani v televíznych spracovaniach. Z občasných útržkov televízneho seriálu som pochopila, že je hlavná postava advokátom, a to je všetko, čo som o Perrym Masonovi vedela. Po prečítaní knihy ma veľmi milo prekvapilo, že Perry Mason nie je typickým "literárnym obhajcom", ktorý okolo práva nešiel ani z rýchlika a iba sem-tam zahlási niečo, čo sa tvári fundovane. Naopak, hlavná postava Garnerovej knihy bola skutočne odborná, vyjadrovala sa ako advokát, argumentovala ako advokát, aj popis predsúdneho konania bol vcelku uveriteľný, ak opomeniem isté literárne skreslenie. Dodatočne, po prečítaní knihy, som zistila, že autor bol reálne právnik a na knihe a jej autentickosti je to ozaj poznať. A nie je to na škodu. :) Minimálne ja som si na knihe zgustla. Kniha ma nenudila a hlavná postava ma nerozčuľovala, naopak ma bavila. Viem si predstaviť, že aj pre ľudí, ktorí sa príliš v oblasti práva nepohybujú, sa môže stať Perry Mason ich obľúbeným právnikom (áno, oxymoron :)

Jaruš7
24.05.2020 5 z 5

Perry Mason v akci. Dá se věřit umanuté, herecké adepce? Hraje si v životních traumatech své budoucí role? Využití potenciálu je tak či tak lákavé.
Toť sázka do procesu o velkou blamáž, nebo o pocit, že je instinkt akceschopný.
Akce budí reakci, a tak není divu, že past je nastražená, jen lehce zavadit a sklapne. I když je to jen malá ťafka, chce se pryč, jenže, nic není jen tak, a tak scénář dramatu na cestě za vysněnou profesí má v sobě akce z branže protřelých individuí.
Pochybnosti trvalé, vývoj překvapivý, audiokniha v tom správném tonusu.

Opatov
19.05.2020 5 z 5

Stará dobrá klasika. Perry Mason je v soudní síni neporazitelný, i když způsob obhajoby vždy vede neobvyklým způsobem. Má ale vždy poslední slovo.
Tyhle staré detektivky prostě nezklamou.

DuncanIdaho
12.01.2020 5 z 5

Masonovu sérii jsem četl jako kluk, alespoň několik knih z této série. Mám pocit, že tuto jsem již četl, ale rozhodně to nevadí. Kniha se četla dobře. Autor nechává čtenáře ve stálém mírném napětí, jak to vlastně dopadne a jak ten zločin proběhl.

slunicko1958
09.08.2019 5 z 5

Nostalgická vzpomínka na dobu před více než třiceti lety, kdy jsem hltala jednoho "Perryho" za druhým a řešila se starší sestrou malicherný spor, jestli jsou lepší detektivky s Perry Masonem nebo Philem Marlowem.
Tento příběh jsem neznala. Perry Mason je vynikající advokát, který dokáže své klienty dostat i z bezvýchodné situace. Je sympatické, že nezištně pomáhá i méně zkušenému obhájci.
Je to příjemné odpočinkové čtení na dovolenou.

konicekbily
21.04.2018 4 z 5

Asi jsem starý popleta nebo senilní dědek. Chci napsat komentář - a vidím, že už tu jeden mám - ten však patří k jiné knížce - a nevím, ke které!!! Autor napsal spoustu příběhů s podobným názvem, že se názvy neobtěžuji. Pokud narazím na knihu, ke které původní komentář patří, ihned ho tam přesunu. V této novele je čísnička-možná budoucí herečka - zatažena do vícenásobných podezření. Ale Perry je ve formě a v soudní síni se předvede!

konicekbily
12.04.2018 4 z 5

Perry je na dovolené, chce si odpočinout, ale jeho pobytu si všimne jedna obyvatelka ze sousedství. Stejný scénář: několik variant řešení - ale jeden ze svědků před soudem vypovídá nepravdivě. Který to je, kdo je vrah se dozvíme až v poslední části příběhu.

Francoa
03.04.2013 5 z 5

Tenhle příběh se mi četl velice dobře a vždy jsem se těšil,až se ke čtení dostanu.Jako vždy výborné pasáže ze soudní síně.Prostě Gardner jak má být i když Perry Mason použil některé nesprávnosti,ale pomohly mu k vyřešení případu.Správná kniha pro každého čtenáře jeho detektivek.