Perla Janis Joplin

Perla Janis Joplin https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91309/bmid_perla-janis-joplin-MPq-91309.jpg 4 32 12

Životopis zpěvačky postavený mimo jiné na řade přímých svědectví hodnověrně evokuje hektickou atmosféru ...

Literatura naučná Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Votobia
Originální název:

Pearl: The Obsessions and Passions of Janis Joplin , 1992


více info...

Přidat komentář

Leona333
25.07.2023 5 z 5

Little girl blue - Malá smutná dívka, asi touto její písní bych Janis charakterizovala. Navenek silačka, drsňačka, uragán, neřízená střela... Ovšem v nitru citlivá, melancholická, trudomyslná, smutná osůbka...
Její život byl plný skandálů, drog, sexu, ale i díky jejímu nezaměnitelnému hlasu - plný vynikajících písní, koncertů.
Kniha je dle mého napsána dobře. Zachycuje důležité mezníky této neobyčejné zpěvačky a dá čtenářům nahlédnout do dob, kdy označení "květinová mládež", nemělo s botanikou - florou, pranic společného... ; )

vodovodnice
13.01.2022 2 z 5

Zkoušela jsem si knížku přečíst, když se ke mě knížka dostala.
Musím říct, že osobu Janis Joplin neznám, slyšela jsem o ní, ale moc toho o ní nevím.
Takže jsem se s chutí do knížky pustila, ale styl jak je napsaná mi asi nesedí. Přečetla jsem 70 stránek, ale bylo to pořád to samé. Kdo co řekl autorovi knížky, sled dlouhé řady jednovětých odpovědí od hromady lidí.
Příklady píšu svými vlastními slovy: šel jsem po městě, kde vystupovala Janis v barech, její bar byl zavřený, ale v sousedním mi barmanka řekla:" Janis sem přišla opilá a opilou jsme jí vyrazili." Pak mi spolustolovník řekl: jo Janis, to byla milá holka, koupil jsem jí pití a pak jsme se pomazlili."
A takhle to následuje dál celé dvě první kapitoly:
Tomy řekl: Janis byla milá holka, úplně jiná než ostatní, fakt milá, prožili jsme spolu asi týden v kuse, bylo to fakt vášnivý a pak začala chodit s Jorgem a mě zlomila srdce, já jí fakt miloval, ale ten týden je nezapomenutelný.
John řekl: Na škole to byla taková tichá, ošklivá holka, ani si jí nikdo nevšímal, ale že by po ní někdo házel kamínky si nepamatuji.
Sintia řekla: Janis byla jiná, tady jakmile někdo vybočuje, tak to místní nesnesou, je to velký problém pro všechny místní.
XY řekl: Holky na střední byli řazeny do dvou kategorií, holky co jsou princezny ročníku, pak holky co nebudou princezny a skončí na ocet. A Janis nepatřila ani do jedné, měla svoji kategorii: Děvka.

Po těch sedmdesáti stranách takového textu jsem byla trochu unavená, těšila jsem se, že se něco dozvím. První dvě kapitoly jsou jeden dlouhý seznam lidí, co kdo o ní řekl o jejím dětství a dospívání v jedné, dvou větách.
Třeba to pak je už lepší, ale knížku jsem odložila.
Ale z toho co jsem si přečetla v knížce, to měla složité, byla ošklivá (podle ostatních) a chtěla uznání, které se jí nedostávalo, pak se bouřila, chtěla žít po svém, ale žila mezi lidmi ( ve městě přísně konzervativním), mezi lidmi, kteří vám neodpustí žádnou odchylku, žádnou chybu...
Občas je těžké se v knize vyznat kdy kam odjela a pak se vracela zpět do rodného města.
Janis Joplin to měla těžké v dospívání, toužila po lásce a uznání, které se jí v rodném městě nedostávalo.


Katker
11.01.2021 5 z 5

Knihu jsem dostala darem.... Musím uznat, že je opravdu dobrá - vypovídá nejen o Janis , ale o vzniku celé hippie generace. Bohužel, pro mě je Janis, jako člověk, obrovským zklamáním. To, co popisuje kniha - nezřízené pití alkoholu od mládí, neustálé užívání všech možných drog, sebestřednost, nadřazenost a sexuální nezřízenost, hraničící s psychickou poruchou je teda něco. Kniha ve mě rozhodně nebudí soucit a porozumění, spíše znechucení a hnus..... ale určitě je to nejlepší životopis, jaký o ní je napsaný a pokud se vám podaří jej sehnat, určitě stojí za přečtení!

PetrCepek
22.08.2020 4 z 5

Autor měl evidentně Janis rád (stejně jako já) a byl jí ochoten mnohé hříchy odpustit či dokonce je před čtenářem zatajit. Nicméně biografie to je velice poutavá.

666Jitka
13.05.2020 5 z 5

Vynikající biografie této fenomenální zpěvačky, která popisuje nejenom její vzestup jako rockové hvězdy, ale také její nelehký život plný frustrací, nejistot, závislosti na alkoholu a drogách a s tím spojenou sice velmi krátkou, ale zároveň nekonečnou "jízdu" ve stylu SEX,DROGY A ROCK´N´ROLL

R.I.P. Janis

BobRyder
26.05.2017 4 z 5

Joplinka je mojí srdeční záležitostí. Byla jedním ze symbolů vášnivých 60.let, květinovým dítětem, hippie ikonou a královnou woodstockého národa- a také zosobněním života prožitého bez ohledů na následky- jako by byla první punkerkou beroucí smrtelně vážně heslo NO FUTURE!
Přestavuje trochu lákavý a dosti varovný příběh určitého životního stylu, ale především neobyčejné dědictví úžasné hudby, která se nejvíce přiblížila blaženosti. Legendární rokenrolový divoch Little Richard se o ní vyjádřil: "Její hlas je projevem Ducha svatého."
A takovou si Janis pamatujme. V jejím hlase bylo obsaženo všechno. Láska, vášeň, naděje, útěcha, ale i bolest a utrpení. Všechno, co ve svém krátkém životě poznala a co z ní udělalo nejlepší zpěvačku v celé rockové historii...
CARPE DIEM, JANIS

balantein
19.12.2016

Sháním tuto knihu, ale bohužel se mi to nedaří. Dá mi někdo tip?

PeaceLove
30.03.2014 5 z 5

U posledních 2 kapitol mi tekly slzy.. Skvělá knížka pro Janisiny fanoušky, pro všechny kteří ji mají rádi. Dočtete se tam věci, které se nikde jinde nedozvíte

Daffodila
23.11.2013 5 z 5

Jedna z nejlepších biografických knih, jaké jsem kdy četla. Joplinka je moje srdeční záležitost. Když jsem knihu poprvé objevila v naší zapadlé knihovně, skákala jsem blahem. Během čtení jsem byla ona - cítila jsem všechno to hýření, ale hlavně tu samotu a smutek, který se za tím skrýval. Při popisu úmrtí jsem se prostě rozbrečela ve vlaku, tak moc to na mě působilo. Rozhodně jedna z nejlepších knih!

Estericca
22.09.2013 4 z 5

Hezký pohled na vznik hippie generation. Kniha neni jen o Jannis ale i o kultuře kolem, o jiných kapelách a zpěvácích. Byla jsem nadšená ¨:)

frYdom
15.03.2013 5 z 5

Moje nejoblíbenější životopisná knížka, což rozhodně vychází z mejch ohromnejch sympatií k týhle ošklivý až krásný ženský, která se s Amy Winehouse dělí o nejhezčí hlas v kategorii zpěvačky:)
..a bohužel ne, že by toho neměly společnýho o něco víc..

VictimOfChanges
27.10.2011 5 z 5

Pro všechny, kdo Janis Joplin milují a chtěli by celým svým srdcem a naplno zažít šedesátá léta stejně jako já, je určena tahle knížka.
Live fast, love hard, die young. Výstižné.

Štítky knihy

životopisy, biografie zpěváci

Autorovy knížky

Ellis Edward Amburn
americká, 1933 - 2018
1995  87%Perla Janis Joplin

Kniha Perla Janis Joplin je v

Přečtených39x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených7x
Knihotéce28x
Chystám se číst11x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x