Peřiny a chléb

Peřiny a chléb https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/255240/mid_periny-a-chleb-255240.jpg 3 10 5

Románový debut autorky (* 1955) známé především z povídek a esejů publikovaných v časopisu Prostor, přináší strhující příběh ženy od začátku šedesátých let do současnosti v realisticky zachyceném historickém kontextu. Život hlavní hrdinky sledujeme v proměnách doby: ve škole na počátku 70. let, v drsně zachycených dělnických zaměstnáních, pod tlakem StB, v dotyku s disentem, při hledání nové práce a studiu na právnické fakultě, při práci ve velkém podniku, při vstupu do advokacie. Autorka má mimořádně pronikavé vidění, píše ostře, věcně a nepateticky. Nejcennějšími kapitolami jsou ty, jež u nás jedinečným způsobem líčí husákovskou normalizaci. Kniha ukazuje velice věrně dilemata, která musel řešit každý, kdo v té době žil, a přesvědčivě představuje zejména tzv. šedou zónu, prostředí mezi disentem a konformní částí společnosti. I líčení polistopadového vývoje je v knize velice kritické a ostré, ukazuje převlékání kabátů, bezcharakternost, touhu po penězích a konzumním způsobu života. Jde o mimořádně cenný a vyzrálý románový debut, který neuniká z české současnosti a nedávné minulosti, ale naopak se ji snaží zobrazit se vší pravdivostí a naléhavostí.... celý text

Přidat komentář

iška
23.09.2021 3 z 5

Takové jednotlivé střípky vzpomínek, dle toho, co o autorce vím, z vlastního života. Psáno opravdu velmi pěknou češtinou. Ale moc mne to nevtáhlo.

ladyka
19.04.2018 3 z 5

Zvláštní kniha.. První půlka se mi četla dobře a zaujala mě, ale druhou půlku jsem četla jen letmo s přeskakováním. Ani nevím proč, možná to bylo tím stylem psaní - zde souhlasím s čtenářkou RH faktor - jako by autorka psala spíš pro sebe.. I když je jazyk velmi bohatý a poutavý, příběh mě jaksi minul, tedy pokud hodnoceno celkově-v půlce knihy mě "autorka ztratila"... Škoda.


LuciLux
20.08.2017 4 z 5

Nevím, do jaké míry je kniha ovlivněna vlastním životem autorky, svůj život nám hrdinka Julie předkládá od nejranějších školkových let strávených v době, kdy Gagarin dobýval vesmír, přes život s pronásledovaným knězem až po léta čerstvě porevoluční, naplněná především silnými osobními prožitky. Příběh samotný je okrajový. To, proč se budu k této knize dozajista vracet, je jazyk, jakým je psaná. Hravý, rozverný, líbivý, neskutečně krásný.

RH faktor
01.02.2016 1 z 5

...ano, výborně popsaná doba. Atmosféra i některé reálie, chvílemi je tam jako by něčeho příliš a něčeho zase málo, spousta toho načrtnuto bez dalšího, jako by to autorka psala spíš pro sebe...Je to dobrá kniha /za tři/... celkem jsem nepochopila tu odhodlanost v boji proti režimu a následné bezostyšné využití papalášské protekce...neodsuzuji, jen mi to nějak bije do očí v knize...a i v reálu. PS: poté, co se mi to rozleželo, tak snižuji hodnocení.

sadlo
20.10.2015

Výborně popsaná doba, doporučuji všem studentům, nejlépe tímto způsobem pochopí konec padesátých let, "zlatá šedesátá léta" a dobu normalizace.
Také tuto knihu doporučuji všem "češtinářů", aby o této publikaci věděli, nabízeli ji k doporučované četbě.

Autorovy další knížky

Romana Křenková
česká, 1955
2015  60%Peřiny a chléb
2019  60%Tady / Teď
2018  0%Meditace Anamor
2023  %Před očima