Perfekcionismus

Perfekcionismus https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326987/bmid_perfekcionismus-6CF-326987.jpg 4 18 4

Typická anamnéza a módní nemoc dnešní doby: perfekcionismus. Vídeňský psychiatr a psychoterapeut Raphael Bonelli posbíral 70 poučných i zábavných anamnéz z vlastní praxe: od nevěsty, která se na svatbě odvážila říct „ne“ až po podvodníčka, který svou impotenci „léčil“ rozesíláním stovek milostných dopisů úplně cizím ženám. Adonisův komplex, „sloní nohy", „vosí pasy" a „super ňadra" – imaginární choroby mnoha pacientů, kteří se chytili do pasti kosmetického průmyslu, hubnutí a šílenství zdravého života. Jeho diagnóza je: "Ať už ve školství, manželství nebo zaměstnání - chceme dělat vždy všechno perfektně. A ještě přitom i dobře vypadat. Ale téměř nikdy se nám to nepodaří, nesplníme vlastní požadavky. Bonelli výstižně vykresluje rysy dnešní náročné doby, strachu, falešné ctižádosti a bludů. Ukazuje, že nejdokonalejší možností je smířit se se svou vlastní nedokonalostí. Perfekcionismus z vás neudělá svobodného suverénního člověka, ale nemocného otroka!... celý text

Literatura světová Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Omega
Originální název:

Perfektionismus


více info...

Přidat komentář

NarcisSamec
26.08.2020 3 z 5

Bohužel, knihu nemohu doporučit. Některé rozhovory v příběhu mi přišly natolik hloupé, až musely být vymyšlené. Nemohu taky s autorem ve spoustě věcech souhlasit. Za mě 3 hvězdy.

martinastefkova
23.03.2020 4 z 5

Čekala jsem, že mi pomůže nelpět na maličkostech. To se nestalo. Pomohla mi pochopit, proč se někteří lidé chovají jako idioti. Takže ve finále užitečná.


petaSk
27.05.2017 4 z 5

Srozumitelná kniha plná příkladů a rad, žádná nastavovaná kaše a opakující se řeči, jak je tomu u populárně naučných knih zvykem. Co mi vadilo, byla tendenčnost příkladů. Muži se totiž potýkali hlavně s hanbou nad svou masturbací v pubertě, polucí nebo touze po ženách. U žen to býval problém, který nejlépe vystihuje věta, již sám autor použil, a to v duchu, že u žen narostly deprese ve chvíli, kdy jim přestalo stačit se starat o domácnost a děti a přibraly si dodatečný přivýdělek. Většina příkladů v knize se týkala žen, které se bály vdát nebo se vzdát kariéry a zůstat doma u dětí, přestože si to vlastně přály. Toto je určitě možné u mnoha žen, ale uvítala bych větší rozmanitost uvedených případů na základě řešení. Musím se pak zamýšlet nad tím, jestli autor jakožto psychoterapeut netlačí své pacienty do řešení, které odpovídají hlavně jeho hodnotám. Nicméně knihu doporučuji nejen perfekcionistům.

Maratka
26.05.2017 4 z 5

Poučná, poměrně čtivá kniha, která mne zaujala i proto, že jsem se v některých jejích pasážích vysloveně našla a začala díky ní lépe chápat určité prvky perfekcionistova uvažování. Jen mi přišlo, že se autor místy trochu opakuje, sděluje několikrát to stejné, jen jinými slovy. A také bych uvítala ještě více skutečných příběhů z terapeutické praxe. Nicméně celkově bych každému, kdo se chce srozumitelnou formou dozvědět více o dané problematice, knihu určitě doporučila.

Autorovy další knížky

Raphael M. Bonelli
rakouská, 1968
2017  76%Perfekcionismus
2018  88%Mužský narcismus