Peníze – Jakou mají cenu?

Peníze – Jakou mají cenu? https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202936/penize-jakou-maji-cenu-202936.jpg 4 11 3

... a čemu věřit v současném světě? Není třeba být nositelem Nobelovy ceny, abychom uhádli, jakým doporučením jsme byli během posledních dvacet let vystaveni: Akcie jdou vždycky nahoru, kup dnes a zaplať zítra, vezmi si půjčku, aby sis pár let užil. Nyní jsou tyto pověsti nahrazeny varováním: Dluhy jsou životu nebezpečné... Andreas Cervenka, nositel ocenění nejlepší švédský ekonomický novinář za rok 2013, poutavě a bez příkras popisuje nejzávažnější ekonomické prohřešky, kterých se bankéři, finanční poradci i členové vlád s rozmyslem dopouštějí. Je na nás, abychom jim na to neskočili. Ekonomické úvahy švédského novináře můžeme považovat i za příspěvek k současné oblibě severských thrillerů. Vždyť oč napínavější je trilogie Stiega Larssona než economics noir Andrease Cervenky? Investiční ranaři bez skrupulí, penzijní džihádisté či prohnaní poradci nás budou provázet většinou stránek této skvěle napsané knihy.... celý text

Přidat komentář

Pablo7
11.04.2020 3 z 5

Knihu napsal autor už v 2012, takže se věnuje hlavně finanční krizi. Je to souhrn článků švédského novináře. Řeší, jak vznikají peníze, výši dluhů, nízké úroky atd. Kritizuje výši zadlužení. Co asi píše teď, když to bude mnohem horší? Nicméně je to psáno dost v bulvárním stylu bez nějaké větší analýzy. Je tam pár zajímavých postřehů. Souhlasím, že ten překlad není nejlepší.

DK_Ronie
25.02.2020 3 z 5

Nekdy lehce zmatene a opakujici se. Par zajimavych postrehu.


Garik
09.02.2017 1 z 5

Niekto z tímu autor-prekladateľ zrejme zlyhal. Dosť možné, že obaja. Jazyková korekcia nič moc. Voľba veľkosti písma žiadne terno – chcelo by to lupu.
Celé je to nezrozumiteľné a autor si pletie hrušky s jablkami. A čitateľ si to musí doslova oddrieť, keď z kontextu pracne doluje, čo chcel vlastne pán Cervenka povedať. Navyše čitateľ-laik, ktorý sa ešte nestretol s nejakou serióznou a zrozumiteľnou literatúrou venujúcou sa ekonómii a ekonomike, už po prečítaní prvých statí nebude vedieť, kde je sever.
Žiaľ, to jediné dobré na tejto knihe je jej anotácia, ktorá má len jedinú chybičku – je poriadne zavádzajúca. Obsah tvoria akože ekonomické komentáre vyšperkované kvetnatou mluvou, často sprznené až do nezrozumiteľnosti.
Andreas Cervenka je vraj „nositeľ ocenenia najlepší švédsky ekonomický novinár za rok 2013“. Takže to možno sprasil prekladateľ? Alebo je tiež možné, že švédskych ekonomických novinárov je strašne málo? Možno iba jeden? A ktohovie, kto toto honosné ocenenie udeľuje?

Pre drobné pobavenie:
str. 31 – „Existují čtyři slova, jež bankovní ředitel nikdy nevysloví: Jsem hoden peněz.“ Pre istotu zopakujem: „Jsem hoden peněz.“ Takže štyri slová? Aj toto čosi vypovedá o kvalite prekladu.

Tomuto paškvilu sa treba vyhnúť veľkým oblúkom!

Autorovy knížky

Andreas Cervenka
švédská, 1974
2014  71%Peníze – Jakou mají cenu?

Kniha Peníze – Jakou mají cenu? je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce6x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x