Peněžní dravci

Peněžní dravci https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115751/bmid_penezni-dravci-FOX-115751.JPG 5 1 1

Těžce v železném objetí svírá smečka amerických kapitalistů-miliardářů celý svět. - Těžkou pěst amerických finančních velmožů světa, skutečných to vladařů, vůči nimž všechny vlády jsou slabou třtinou, pociťujeme i v naší republice. I sem k nám zasahují nenasytná hrabivá chapadla těchto molochů zlata. Činnost této nelítostné smečky, otřásající dle své libosti finančními základy světa, mistrovsky vylíčil slavný a známý americký spisovatel Upton Sinclair v románu "Peněžní dravci".... celý text

Přidat komentář

Judr.Kindl
07.02.2020 5 z 5

Poutavý román, který plně vystihují reakce po vydání knihy ,,PENĚŽNÍ DRAVCI" v srpnu 1908, kdy tehdejším denním tiskem bylo uváděno, že román se mohl jmenovat ,, ZLOČINY FINANČNÍKŮ Z WALL STREET" . Celá řada lidí spustila tehdy povyk, protože viděla v jednotlivých postavách románu své podobizny.
Kdo by mohl být DAN WATERMAN, nejmocnější finančník z WALL STREET ? A kdo ti další ? Spisovatel musel raději z NEW YORKU /tzv.ZEMĚ SVOBODY/ uprchnout, neboť J.P.MORGAN a další ho chtěli dát zatknout.
......Mladší muž upadl v mlčení na chvíli, pak se zasmál sám pro sebe. ,, Vím, jak vám asi je, pravil". ,,Vzpomínám si, když jsem poprvé vyšel z koleje, jak mne hryzalo svědomí. Měl jsem hlavu plnou krásných zásad našeho starého profesora. Byl jsem přidělen do právního oddělení dráhy New York a Hudson - měli jsme jakýsi právní případ - nějakou náhradu škody, a starý Henry Corbin, - jejich vrchní právní rádce, jak snad víte - dal mě spisy soudní pře a potom vyňal ze svého psacího stolku strojem psaný seznam soudců nejvyššího státního soudu. Jména některých z nich byla označena červenou tužkou. Poté pravil : ,, Můžete to předat některému z nich, to jsou naši soudci ". Představte si jen ! Já byl nevinný absolvent !
,, Myslel jsem si, že takové věci musí nakonec vyjít najevo", pravil Montgue. Curtis pokrčil rameny. ,, Jak by jste to mohl dokázat ?" zeptal se. ,, Přeci, když jistý soudce, vždy rozhoduje ve prospěch železnice " odvětil Montague ......

UPTON SINCLAIR se neměl možnost seznámit s PRÁVNÍ TOTALITOU v ČR po roce 1989 - to by byl námět na román, ale s tím rozdílem, že by se k vůli němu nemusel stěhovat - místní "elita" je splachovací a v klidu - zařídila si to totiž demokraticky na dožití.

Autorovy další knížky

Upton Sinclair
americká, 1878 - 1968
1974  83%Džungle
1948  81%Konec světa
1972  71%Petrolej
1947  76%Dračí zuby
1994  60%Dračí sklizeň