Penderwickovi

Penderwickovi
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538477/bmid_penderwickovi-66461a92d67f4.jpg 4 48 48

Jsou letní prázdniny a čtyři sestry Penderwickovy - Rosalinda, Skye, Jane a Batty - se po změně plánů vydávají se svým otcem do pronajaté chaty na panství Arundel. To, co mělo být odpočinkovým časem, se nakonec stane dny plnými nečekaných dobrodružství. Sestry mají plné ruce práce s objevováním letního kouzla rozlehlých zahrad Arundelu, půdy plné pokladů, ochočených králíků a kuchařky, která peče nejlepší perník v Massachusetts. Nejlepším objevem je však Jeffrey Tifton, syn majitele Arundelu, který se rychle ukáže jako dokonalý parťák pro jejich dobrodružství. Mezi dívky zapadne, a to i přes svou příšernou, snobskou a arogantní matku, která je rozhodnutá poslat ho do vojenské internátní školy. Ledová paní Tiftonová není z Penderwickových tak nadšená jako Jeffrey a varuje je, aby se vyhýbali problémům. Což samozřejmě udělají - nebo ne? Jedno je jisté: bude to léto, na které Penderwickovi nikdy nezapomenou.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: audiokniha , Tympanum
Originální název:

The Penderwicks , 2005


Interpreti: Aleš Procházka
více info...

Přidat komentář

Koka
16.01.2024 3 z 5

Divný příběh. Taková moderní verze románu Malé ženy. Jistě jej jinak vnímají náctileté čtenářky, zcela jinak jej vnímám já. Sestry Penderwickovy jsou zde vykreslené jako docela bystré, inteligentní a myšlenkově zdatné dívky (a to i ta "divná" - nejmenší, čtyřletá), respektující svého otce a jeho "pokyny", proto nedovedu pochopit, že celá zápletka jejich prázdnivého příběhu se točí kolem toho, že dívky - ani jednotlivě, ani jako soudržná parta - nejsou schopny pochopit a dodržovat velmi jednoduché a v USA běžně rozšířené a posvátné pravidlo - zákaz vstupu na cizí pozemek.
Na jedné straně je autorka vykresluje jako hodné, slušné dívky, vzdělané a citlivé, s fantazií a rozhledem, ale přitom všechny epizody knihy se točí kolem toho, že jasný, hlasitý a jednoznačný zákaz zas a znova porušují, překračují, ignorují. Tento protimluv příběhu mne docela dráždil, ale knihu jsem dočetla, abych věděla, co dávám číst naší čtenářce z "cílové skupiny". (Snad si z té jejich nepochopitelné rebélie nevezme příklad.)

Stylie
11.03.2022 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších knih pro děti, co jsem kdy četla (pro jistotu hned několikrát). Určitě by zasloužila větší pozornost.


blimba
23.07.2019 4 z 5

Príma knížka pro malé slečny, která potěší a neurazí ani maminku.

Christie
16.06.2014 5 z 5

Kouzelní knížka! Když mi bylo jedenáct, naprosto jsem ji zbožňovala! s odstupem času mohu říct, že měla takový nádech Malých žen, ale rozhodně nešlo o kopii. Jedna z nejpěknějších knížek, co jsem jako malá četla!

kuceju
18.05.2014 3 z 5

Hezká knížečka na odpoledne, ale byl to, jak se říká, copyright Malých žen...

AjťačkaTýnka
29.08.2013 5 z 5

Při čtení knihy jsem si důkladně snila o jednom: Jak dokonale mohl vypadat Jeff :D

Evik30
05.08.2013 4 z 5

Tato kniha mě dostala. Prázdninový příběh 4 sester Skye, Batty, Jane a Rosalindy ( a jejich psa) začíná o prázdninách kdy se jedou ubytovat do prázdninového domu v usedlosti Arundel. Matka jim zemřela a tak jedou s otcem který je fanatik do květin.
Seznámí se se synem paní domácí Jeffreym. Spolu zažijí spoustu dobrodružství.
Radost jim kazí jen Jeffreyho matka, paní Tiftonová.

Margaretta
27.08.2011 5 z 5

Úžasná knížka, kterou čtu znova a znova, a pokaždé mě překvapí a zaujme něčím jiným. Vždycky mě inspiruje k napsání vlastního příběhu, pokaždé je ale o něčem jiném. a taky mi vždycky úspěšně zvedne náladu. Hodně doporučuji!

Autorovy knížky

2006  88%Penderwickovi