Peklo v chrámu božím - Přežila jsem brutální zneužívání

Peklo v chrámu božím - Přežila jsem brutální zneužívání https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148971/peklo-v-chramu-bozim-prezila-jsem-brutalni-zneuzivani-148971.jpg 5 38 13

Nabila marně prosí rodiče, aby ji nenutili chodit na studium koránu. Učitel je starý odporný imán, který ji začne zneužívat. Pět let dívka trpí, nikomu se nesvěří a těší se na konec studia, že bude normálně žít. Když se to rodiče dozvědí, dávají vinu jí. Nenabídnou dceři útěchu ani pomoc, naopak se k ní obrátí zády, a matka dokonce slíbí známým za smrt své dcery odměnu. ... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Brutal: The Heartbreaking True Story of a Little Girl , 2012


více info...

Přidat komentář

Pavlina50
24.07.2023 5 z 5

Kniha z prostředí, kde víra a povinnosti z ní vyplývající znamenají víc než bezpečí a dokonce i život vlastních dětí.
Je hodně smutné si přiznat, že příběh vlastně už není ani zas tak extra šokující, vzhledem k tomu, kolik takových, podobných či daleko děsivějších příběhů už se stalo a bohužel určitě i zase stane. Je to další z neuvěřitelně nechutných, odporných, ale hlavně smutných vyprávění, které nejsou jen nějakým výplodem spisovatele.
Nabila je skutečná a stejně tak skutečný je imán, který pod hlavičkou víry ukrýval své vlastní úchylky a s vědomím vlastní nepostižitelnosti zneužíval svoji obrovskou moc vůči lidem vyznávající muslimskou víru a mistrně manipuloval s dětskou psychikou malé holčičky. A vůbec nehraje roli, že se to celé neodehrálo v jakékoliv muslimské zemi, ale přímo ve Velké Británii.
Pocity Nabily jsem sdílela - popis nechutného imána kombinovaný s vrozenou představivostí byl tak realistický, že když se jí zvedal žaludek, zvedal se mi také, spolu s ní jsem cítila ten odporný puch a sem tam mi bylo skutečně fyzicky špatně, a to už zdaleka nejsem dítě a oproti ní mám už hodně za sebou.
Stejně tak mě neskutečně iritovala totální absence empatie matky, a už vůbec jsem nedokázala pochopit schopnost Nabily najít v sobě odpuštění vzhledem k tomu, jaký osud jí matka plánovala.
Kniha má výbornou čtivost, nejsou tam vcelku žádná hluchá místa a taky žádný prostor pro nudu. Co do stylu psaní se čte velmi lehce, ale s ohledem na samotný příběh.....celkem těžké je to číst, natož něco takového prožít.....

Lka
16.04.2022 5 z 5

Čtivě napsaná kniha o zneužívání dívky. Nabila byla zneužívána pět let v mešitě svým učitelem imánem. Jsem ráda, že se Nabila přes další nástrahy ve svém životě dokázala přes všechno přenést a začít konečně žít nový život podle svých představ. I když to bylo až za hodně let.


prochajda
20.04.2018 4 z 5

Duchovní vůdce, imám jeden, vážená osoba muslimské obce - HRŮZA,kdoví kolik životů zničil... a lhostejnost celé rodiny. Zajímavé čtení osobních zážitků.

Neami2
09.06.2017 5 z 5

Velmi dobrá kniha, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Určitě stojí za přečtení. Příběh je napsaný poutavě, i když se jedná o ošklivou věc. Popisuje, jak víra může změnit pohled na svoje vlastní dítě a jak se dá zneužívat postavení. Imám moc dobře věděl, co může a jak manipulovat s malou holkou.

Dáduše
17.04.2017

Tento příběh se mi dostal do rukou úplně náhodou. Kdysi jsem přečetla pravděpodobně nejznámější příběh z muslimského světa: Bez dcerky neodejdu a zajímal mě i další podobný osud. Nabila Sharma vypověděla o zneužívání Imánem (nejvyšší představitel muslimské obce) při docházení na povinné hodiny Koránu do mešity. Rodina Nabily žila v Anglii. Sledujeme tedy rovněž soužití různých obyvatel, různých vyznání a zvyků. Nabila bohužel dokázala promluvit až po dlouhých 28 letech, ale je důležité, že se její příběh dostal na veřejnost.

seracén
13.04.2017

Drsná kniha,Imám může všechno,uctívaná osoba,kterou si ostatní předchází,lidé z jejich kultury by té holce stejně nevěřili,i kdyby se s tím chtěla svěřit,brali by to jako zneuctění rodiny,proto by to nikdy neudělala to někomu říct,stejně je to hrůza,ale stejné nebo ještě horší to je v knize Imámova dcera,tam je to její otec, matka je taky k ničemu.

Tetalee
03.03.2017

Smutná a drsná kniha o dětském zneužívání,jak to zmeni dětskou psychiku a slepost rodičů!kdyby matka měla oči otevřené,asi by se jen hloupě nedivila,ze je jeji holčička najednou uplně jiná,ze se nesměje jako driv,mela jsem vztek,jak to matka mohla jen tak přehlížet!smutné!

Jája92
25.02.2017 5 z 5

Kniha, kterou jsem s hrůzou četla, jak se něco takového může vůbec stát? Je mi velmi líto, že se Nabila nikomu nesvěřila a velice mě štve, že viník vyvázl bez jakéhokoliv trestu, matka si ničeho nevšimla nebo to přehlížela. Toto náboženství nikdy nepochopím. Opravdu podnětné a strhující čtení.

Renatecka
12.06.2016 5 z 5

Výborná knížka, kniha se dobře čte. Velká škoda, že Nabila o zneužívání nikomu neřekla, přitom bylo komu (kamarádka, bratři, učitelé), takto musela mít velmi nepříjemné dětství :( . Její matka evidentně emocionální výchovu dětí nedávala, občas mi připadalo, že jí i tak trochu 5 dětí překáží - sice je dokázala nakrmit a postarat se, ale to je asi tak vše. Proto se i Nabila tak nějak ke svěření o zneužívání matce neměla šanci dostat. Muslimskou výchovu, kde je rodinná čest nadevše, i nad vlastní dceru, nikdy nepochopím. Zklamalo mě, že imám zůstal nepotrestaný.

LucieAlexandra
08.09.2015 4 z 5

Nedokážu tuhle víru ani omylem pochopit. Jak někdo dokáže z obyčejného náboženství vytvořit tuhle hrůznost, kdy všichni zavírají oči jen proto, aby se nepošpinila čest rodiny. Nedokážu si představit, že by mi domu přišlo dítě, řeklo, že ho někdo cizí bije a já bych to přešla s tím, že je to v pořádku... Ani nechápu smysl toho, proč studovat Korán, v životě to k ničemu není a přijde mi to jen jako nástroj k tomu, aby se lidé báli a byli po vůli šílencům, jako je v tohle případě Imám

orinka3
11.07.2015 5 z 5

Další kniha, ve které dítě trpí a matka si ničeho nevšímá. Přitom jsou spolu denně. Pochopila bych týden, dva, kdy se odehrává zneužívání. Je ale možné přehlédnout zhoršující se zdravotní stav dítěte za celá léta?? Vždyť na to upozorňovala i škola. Otec byl neustále v práci, spal pár hodin, to pochopím - ale vlastní matka?! A tomu smrdutému skunkovi se nakonec nestalo nic... Islám je divná víra, jestliže produkuje tolik pokroucené charaktery. Nic neprozradím, četba je tak na jeden den, jde to snadno - přemýšlím, jestli by se u nás něco podobného mohlo stát. Asi těžko - kdo by svěřil dítě tak kruté, úchylné, špinavé, páchnoucí a odpudivé kreatuře, která si říká imám? Už jen pohled na něj varuje, muslimové se přece před každou modlitbou omývají - to vůbec neuvažují hlavou plnou Koránu, a stačí jim, že je imámem?

Verunk
10.09.2014 5 z 5

Nechápu její matku, ale to bude asi tím, že jsme jiná kultura, ale i tak, že si ničeho nevšimla a proč jí něco vyčítala, když ona podváděla taky? Z této knihy se budu určitě vzpamatovávat nějaký ten den ...

justify
26.06.2014

Je to hrozný, musím autorku obdivovat, jak to skvěle zvládla a že si i přes nevoli rodiny a komunity nakonec vybrala partnera podle svého. Prožila si skutečné peklo a tak doufám, že už žije šťastný a spokojený život s Robertem.

Štítky knihy

sexuální násilí muslimské ženy podle skutečných událostí

Autorovy knížky

Nabila Sharma
britská, 1975
2013  90%Peklo v chrámu božím - Přežila jsem brutální zneužívání

Kniha Peklo v chrámu božím - Přežila jsem brutální zneužívání je v

Právě čtených1x
Přečtených65x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených6x
Knihotéce30x
Chystám se číst48x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x