Past na korunu

Past na korunu https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499316/bmid_past-na-korunu-5Lz-499316.jpg 4 36 15

Napínavé pátrání Jáchyma a Filipa z Podskalí v době první republiky. Začíná rok 1919, napadl sníh, Jáchym a Filip z Podskalí bruslí na zamrzlé Vltavě, ale na jiné zimní radovánky moc času nemají. Je sice po válce, ale oba musejí doma pomáhat – Jáchym v pekárně, Filip v krejčovství. Když kvečeru spolu roznášejí hotové šaty zákazníkům, nečekaně se připletou k setkání dvou mužů. Jeden je starý pekárenský pomocník a druhý zámožný elegantní pán. Krajně podezřelá schůzka! Od té chvíle jsou kluci ve střehu a odhodlaně se pustí do dalšího pátrání. Netuší, že se zapletou do kriminálního případu, který může ohrozit existenci mladé republiky. Kniha vychází k 100. výročí vzniku naší republiky.... celý text

Přidat komentář

brunettlibrary
30.04.2024 5 z 5

Past na korunu je moc hezky napsaná detektivka zasazená do historického období konce první světové války a vzniku Československa. Tohle období taky vyobrazuje tak, aby to mladí čtenáři pochopili. Hlavní hrdinové jsou mladé děti, které zažívají dobrodružství v Praze. Zápletka je úměrná své cílové skupině. Já jsem knihu četla s žáky v 5. a 6. třídě a sklidila velký úspěch. Doporučuji jak na domácí tak i školní čtení.

kuky921
14.03.2024 4 z 5

Velmi pěkný příběh v kulisách poválečného Podskalí a okolí. Moc pěkné ilustrace.


Lili2
03.03.2024

Když to nepřečetly děcka, tak alespoň já, ač to dotáhly právě ze školy.
Pěkný příběh, dozvěděla jsem se něco o zpracování pepře, jenom ten výraz "koupelna" si mohla autorka odpustit. Říkali těm hygienickým prostorám ve starých barácích vůbec tak?

Zemlja
26.09.2023 4 z 5

Velmi hezký příběh zasazený do prvních let republiky, točí se kolem měnové reformy, zajímavý nápad. Díky hlavním hrdinům se dovíte, jak lidé žili, jak čekali, jestli se jim muži a chlapci vrátí z války. Kniha navíc popisuje část Prahy, ilustrace pomáhají, jsou v ní i skutečné postavy, podobně jako v Zločinu na Starém... Propracovaná, poctivá knížka.

MollyCornelia
23.05.2022 3 z 5

2,5*/5* (průměr)
Kniha měla zajímavou atmosféru tehdejší doby (1919) a hezky ukázala stinné stránky první světové války a její smutné dopady na obyčejné obyvatelstvo. Styl psaní je čtivý, nenáročný, i když delší popisy, co se tu a tam objevily, do něj jaksi nezapadaly.
Kdybych Past na korunu nedostala darem, vůbec by mě nelákalo se do ní pustit. Je pro opravdu malé děti, stylem psaní tak pro desetileté, i když ke čtení je třeba znát dějiny českých zemí a první světovou válku, což se probírá asi tak v osmé třídě. Zápletka byla poměrně jednoduchá, na mě až moc. Chtěla jsem něco víc, proto za mě průměr.
Doporučuji dětem od 10 let, které znají dobře dějiny První republiky a 1. sv. války.

Jadla
16.01.2022 5 z 5

Za mne skvělé! Dcera ji dostala pod stromek, ještě s Klíčníky, tak než je dočte, podívala jsem se na tuhle a jsem nadšená. Nic vleklého, nic čpícího protivnou výchovností, prostě tři děti, které mají svá trápení, nebojí se a mají rozum v hlavě.
Autorka, mohu-li soudit, předává čtenářům celkem šikovně a citlivě obraz života bezprostředne po první válce.

vojta888
14.01.2021 2 z 5

Docela dobrá kniha , i ilustrace.

marcela1535
23.10.2020 4 z 5

Ke knize jsem pro své žáky připravila čtenářskou dílnu, bavilo nás se s malými hrdiny toulat časně poválečným Podskalím a nakukovat pod pokličku velkému zločinu. Skrze příběhy stejně starých dětí si lze snadněji představit, v jaké situaci se nově vzniklý stát a jeho obyvatelé ocitli a jakým důsledkům první války museli čelit.

Litocha
14.07.2020 3 z 5

Od autorky jsem četla dvě knížky (plus kompletního Bubáčka jako audioknihu) a musím přiznat, že mi tak docela nesedí. Tahle pro starší čtenáře alespoň ale není tak okatě výchovná.
Uznávám, že se jí povedlo krásně zachytit dobu konce války a vzniku Československa, tehdejší způsob života, tehdejší dětské starosti. Hlavní postavy jsou věrohodné a životné (to je velké plus, zvlášť když pro dnešní děti je sto let nazpátky už středověk), zápletka je zajímavá.
Bohužel drhne zpracování. Děj je chvílemi rozvláčný, chybí mu jiskra, která by ho udělala více strhujícím. Samotné detektivní pátrání je pak postaveno vyloženě na náhodě - děti jsou vždy v tu jedinou správnou chvíli na správném místě.
Líbí se mi, že se jedná o historický příběh, bohužel mě ale knížka nedokázala více upoutat, takže jsem těch lehce přes sto stránek četla docela dlouho mezi jinými tituly.

MíšaK23
04.04.2020 5 z 5

Kniha přečtena velice rychle. Příběh zajímavý, posazený do doby po 1.SV, takže pro mě o to zajímavější
Dětem může dobře nastínit, jak se tehdy žilo a jaké problémy řešily děti tehdy. Jsem ráda i za to, jak autorka knihu zakončila.

EduardVlach
21.03.2020 5 z 5

Nádhera, napínavé až do samého konce

sadlo
14.02.2020

Po přečtení knihy Zločin na Starém Městě pražském sleduji tvorbu paní spisovatelky. Její styl psaní, vyprávění je velmi čtivý. Tak jsem si s radostí přinesla domů tuto knihu. Nezklamala mne. Prostě a jednoduše řečeno, výborné čtení a doporučuji velkým i malým čtenářům.

efka.saf
09.11.2019 4 z 5

Usedám k výdobytku moderní doby, abych okomentovala příběh z dob dávno minulých. A jak už jsem u Daniely Krolupperové zvyklá, opět výborné! Tato spisovatelka a její knihy pro nejmenší, malé i větší čtenáře mě nesmírně baví a ani tenhle počin nebyl výjimkou.
Pěkně vykreslené prostředí Prahy z dob konce první světové války, sympatičtí hrdinové i vpravdě megalomanská zápletka jsou zárukou příjemného čtenářského zážitku. To vše je okořeněno optimální dávkou jemných ilustračních kreseb, které knize dodávají punc tajemna a starobylosti (podobně jako v knize Zločin na Staré Městě pražském). A i když ze začátku na mě byl příběh v určitých momentech trošku zdlouhavější, konec byl výborný, celkem překvapivý a já si jej velmi užila. Oceňuji rovněž happy end, kterého bych se v této podobě jistě v knize pro dospělé nedočkala. A rovněž i autorčin doslov zahřeje u srdce a musí dojmout nejednoho čtenáře.
Za mě ve výsledku moc hezké čtení, které bez pochybností doporučuji!

knihovniceS
21.02.2019 4 z 5

Milá detektivka pro starší děti přibližuje historii vzniku Československa čtivou formou. Moc ráda jsem si ji přečetla a věřím, že zaujme i dospělé čtenáře. Koupila jsem ji pro naši knihovnu a nelituji.

MartinaF
02.02.2019 4 z 5

Všichni víme, že v říjnu 2018 uběhlo 100 let od vzniku samostatného Československa. K výročí bylo vydáno jistě hodně knih, ale do mého okruhu zájmu se dostalo jen několik. Tato je jedna z nich. Musím říct, že jsem do poslední chvíle netušila, jakým způsobem bude mladá republika ohrožena, ale pak stačilo jen pár vět a bylo mi to jasné. Je to zajímavé, dobrodružné a také trochu dojemné. Sice to byl smyšlený případ, ale kdoví... Jsem ráda, že autorka vydala také něco pro starší čtenáře, na své si přijdou děti pátých a šestých tříd.